130 let
Španělsko - Nizozemsko (Španělé s trofejí).

Španělsko - Nizozemsko (Španělé s trofejí).

Lobbing o MS je hra s vysokými kartami. Ostřelovali nás. Proto volte Koreu

Sport
  •   19:30
PRAHA - Největší outsider volby pořadatelské země pro fotbalové mistrovství světa v roce 2022 nasadil "těžké zbraně." Do lobbování za Jižní Koreu se zapojil i viceprezident federace FIFA Chung Mong-joon.

"Po ostřelování jihokorejského ostrova Jon-pchjong je šampionát v naší zemi ještě důležitější," řekl bývalý předseda jihokorejské fotbalové federace. Severokorejci totiž 23. listopadu při dělostřeleckém útoku zabili čtyři lidi a zbořili desítky domů.

RUSKO BEZ PUTINA, volba pořadatele MS bude i přes korupční skandály!

Podle Mong-joona by přiklepnutí MS Jižní Koreji přineslo mír celému poloostrovu. "A navíc by to byl největší fotbalový festival v historii severovýchodní Asie." Letos se Jihokorejci navíc vytasili s novinkou: do pořádání MS 2022 by totiž chtěli zapojit i své severní sousedy.

Jejich šance jsou však mizivé, Jižní Korea a Japonsko totiž hostili šampionát v roce 2002.

TIME OUT LN: Ryba smrdí od hlavy

Až dnes začne výkonný výbor Mezinárodní fotbalové federace FIFA volit pořadatele dvou světových šampionátů, budou jeho řady prořídlé. Místo 24 zástupců zemí do lavic usedne jen 22 členů.

Amos Adamu z Nigérie a Reynald Temarii z Tahiti byli z hlasováni vyloučeni, protože je reportéři deníku Sunday Times usvědčili skrytou kamerou z toho, že byli ochotni hlasovat za úplatek. V posledních dnech se navíc objevily spekulace, že úplatek vzal i Issa Hayatou, prezident afrického svazu a další dva jeho členové.

Protikorupční organizace Transparency International dokonce vyzvala FIFA, aby volbu odložila. Podle nich by se nejdříve měla obvinění prošetřit a až poté volit. Jinak hrozí, že výsledek volby přinese jen kontroverze.

Co z toho vyplývá pro českého fotbalového fanouška, který zároveň sleduje vývoj v korupční kauze Olomouce a Bohemians Praha? Může být klidný. Jak je vidět, kapříci existují i jinde. Jen se nyní asi používají chutnější ryby...

Autor: Vojtěch Gibiš