Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Spartě stojí v cestě do skupiny Evropské ligy nizozemské Zwolle

Sport

  13:16aktualizováno  16:04
NYON/PRAHA - Fotbalová Sparta se o postup do Evropské ligy utká s vítězem Nizozemského poháru. Jejím soupeřem ve 4. předkole je tým Zwolle. První zápas sparťané odehrají ve čtvrtek 21. srpna venku.

David Lafata ze Sparty (druhý zleva) se raduje z jednoho ze svých gólů proti Tallinnu. foto: MAFRA - Michal Růžička

První zápas sparťané odehrají ve čtvrtek  21. srpna venku, odveta je na programu o týden později na Letné. Rozhodl o tom páteční los v Nyonu.

FK Sarajevo, Debrecín, Astana, Apollon Limasol a Zwollle. Před losem bylo jasné, že na jednoho z nich Sparta narazí. „Z důvodu obtížného cestování jsem nechtěl do Astany, protože vím, jaké komplikace to přináší,“ poznamenal trenér Vítězslav Lavička.

Nakonec se jeho tým vydá do Nizozemska, které jen mnohem blíž než Kazachstán, přibližně hodinu a půl letu. Sparťané si cestu do Nizozemska zopakují, před dvěma lety v play-off Evropské ligy vyřadili slavný Feyenoord Rotterdam.

Pozor. Pohárový zástupce ze země bronzové reprezentace z posledního mistrovství světa nebude žádným outsiderem.

„Myslím, že nás čeká klasický holandský soupeř. Tyhle týmy obvykle moc dobře nebrání, ale budou útoční, protože tam mívají velkou kvalitu,“ přemítal stoper Ondřej Švejdík, který působil v Groningenu.

Zwolle je sice nováčkem v pohárové Evropě. V minulém ročníku nizozemské ligy skončilo až na jedenáctém, ale účast v předkole Evropské ligy si zajistilo triumfem v domácím poháru.

Ve finále smetlo mistrovský Ajax nečekaně hladce 5:1. A pozor, o víkendu si triumf nad Ajaxem zopakovali v Superpoháru, tentokrát 1:0. A další varování: domácí zápasy hraje na hřišti s umělou trávou.

ČTĚTE TAKÉ

„To hřiště je hodně specifické, zažil jsem to už s Libercem v Lužnikách proti Spartaku Moskva, kde shodou okolností tehdy působil Radek Kováč,“ vzpomínal sparťanský trenér Vítězslav Lavička.

Zatímco pro Zwolle budou souboje v play-off Evropské ligy dosavadním vrcholem, pro Spartu jsou zklamáním. Ani v něm hrát nechtěla. Plánovala si, jak přes Malmö postoupí do play-off Ligy mistrů a porve se o účast mezi elitou. Evropská liga je pro ni jen soutěží útěchy, ale to neznamená, že do ní nechce. Naopak, aby částečně napravila švédskou blamáž, musí přes Zwolle postoupit.  

V jeho týmu jsou především Nizozemci, do kádru patří i Australan, Novozélanďan, Jihoafričan, Fin, dva Belgičané, dva Řekové, Němec a Makedonec.

Trenérem je bývalý útočník Ron Jans, který největší část hráčské kariéry strávil právě ve Zwolle. Hrával i za Groningen, Rodu Kerkrade a Veendam. Rok strávil v Sanfrence Hirošima.

Trénovat začal v nižších soutěžích, od roku 2002 vedl osm let prvoligový Groningen, s nímž hrál Poháru UEFA.  Po dvou letech v Heerveenu vzal nabídku v belgickém Standardu Lutych, ale ještě během podzimu 2012 byl odvolán. V rodném Zwolle působí od loňska.

„Trenéra dobře znám, vedl mě v Groningenu,“ poznamenal Švejdík.

Zwolle je provinčním klubem na vzestupu. Pohybovalo se mezi první a druhou ligou, které hrálo do roku 2012 sedm let za sebou. Jeho největším úspěchem je právě letošní vítězství v poháru a Superpoháru.

Los Ligy mistrů: Sparťanský přemožitel jde na Salzburg, Strakův Slovan vyzve Borisov

Fotbalisté Malmö FF, přemožitelé Sparty v 3. předkole Ligy mistrů, se v závěrečné fázi kvalifikace utkají s favorizovaným Salcburkem. Slovan Bratislava, který vede český kouč František Straka, dostala přijatelný BATE Borisov.

"Je to BATE Borisov a má stejně jako všichni ostatní možní soupeři obrovskou kvalitu. Pro nás je vůbec úžasné, že takový zápas můžeme hrát. Soupeře znám, je nesmírně nebezpečný. Ale pro nás je to obrovská výzva," prohlásil Straka pro slovenská média. "My nemáme co ztratit, jen získat. Stoprocentně se pobijeme o šanci," dodal.

Zápasy 4. předkola Ligy mistrů mají termíny 19. a 20. srpna, odvety se hrají 27. a 27. srpna.

S nadsázkou se dá říct, že pokud by Sparta švédský tým vyřadila, narazila by právě na Salcburk. Malmö totiž bylo mezi nenasazenými, kam by patřila i Sparta.

Hodinu přes losem totiž Evropská fotbalová unie (UEFA) administrativně vyřadila ze soutěže Legii Varšavu kvůli neoprávněnému startu hráče v odvetě na Celtiku a do Ligy mistrů zařadula poražený skotský klub. Tím pádem by Sparta vypadla ze zástupu nasazených, kde vedle Celtiku byly Salcburk, Steaua, APOEL Nikósie a BATE Borisov.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (19. a 20. srpna/odvety 26. a 27. srpna)

Mistrovská část: Salcburk - Malmö, Steaua Bukurešť - Ludogorec Razgrad, Aalborg - APOEL Nikósie, Maribor - Celtic Glasgow (Twardzik), Slovan Bratislava (Straka, Fořt, Jablonský) - BATE Borisov.

Nemistrovská část: Arsenal (Rosický) - Besiktas (Sivok), Lille (Rozehnal) - FC Porto, Standard Lutych - Zenit Petrohrad, FC Kodaň - Leverkusen, Neapol - Athletic Bilbao.

Autor: