Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Los Evropské ligy: Spartu čeká Sönderjyske, Slavii Anderlecht a Liberec Larnaka

Sport

  13:15aktualizováno  14:00
NYON - Fotbalisté Sparty si ve 4. předkole zahrají o postup do základní skupiny Evropské ligy s dánským týmem Sönderjyske. Slavii dnešní los v sídle UEFA v Nyonu určil jako soupeře bruselský Anderlecht, Liberec čeká AEK Larnaka. První zápasy jsou na programu 18. srpna, odvety o týden později. Slavia začne doma, Sparta s Libercem venku.

Poradí si Kadlec a spol. se Sönderjyske? foto:  Michal Růžička, MAFRA

„Minulou sezonu skončili druzí za Kodaní a o jednu pozici předčili Midtjylland, který je také v play off Evropské ligy,“ řekl na webu Sparty trenér Zdeněk Ščasný. „V tuhle chvíli je ale nejdůležitější, abychom se my sami připravili co nejlépe. Postup je jasnou prioritou,“ dodal.

Los 4. předkola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 18. srpna, odvety 25. srpna)

AEK Larnaka - LIBEREC, SLAVIA PRAHA - Anderlecht Brusel, Sönderjyske - SPARTA PRAHA, Astana - BATE Borisov, Arouca - Olympiakos Pireus, Dinamo Tbilisi - PAOK Soluň, Trenčín - Rapid Vídeň, Midtjylland - Osmanlispor, Austria Vídeň - Rosenborg Trondheim, Beitar Jeruzalém - St. Etienne, Lokomotiva Záhřeb - Genk, Vojvodina Novi Sad - AZ Alkmaar, Gent - Škendija Tetovo, Basaksehir - Šachtar Doněck, Astra Giurgiu - West Ham, Maribor - Gäbälä, Fenerbahce Istanbul - Grasshoppers Curych, Sassuolo - Crvena zvezda Bělehrad, Göteborg - Karabach, Bröndby Kodaň - Panathinaikos Atény, Krasnodar - Partizani Tirana, Maccabi Tel Aviv - Hajduk Split.

Pro Larnaku není český soupeř ničím neznámým, v Evropské lize v ročníku 2011/12 dokázal kyperský klub vyřadit v třetím předkole Mladou Boleslav. „Před hodinou se mě majitel klubu ptal, koho bych si nepřál. Řekl jsem, že Larnaku. Je to nejtěžší možný soupeř z té pětice co přicházela v úvahu,“ řekl na webu Slovanu trenér Jindřich Trpišovský.

„Larnaka v předkole vyřadila Spartak Moskva. Dokonce dokázala vyhrát 1:0 na jeho hřišti,“ dodal kouč. „Larnaka není kyperský tým, ale španělsko-brazilský. V základní sestavě hraje osm španělských hráčů, kteří hráli ve Španělsku první ligu, a dva Brazilci. Je to nesmírně silný soupeř,“ prohlásil Trpišovský.

Starý známý čeká i Slavii, která s Anderlechtem vypadla v roce 2005 v třetím předkole Ligy mistrů. V něm teď belgický tým neuspěl s Rostovem, s nímž Pražané v letní přípravě remizovali 3:3. V minulém ročníku Evropské ligy Anderlecht, kde v minulosti působil bývalý hráč Slavie a současný vedoucí mužstva Stanislav Vlček, došel do osmifinále.

Autor: