Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Loučení Casillase s LM: vychytal nulu a dočkal se ovací od fanoušků soupeře

Sport

  13:46
Liverpool - Fotbalový brankář Iker Casillas odchytal v úterý v odvetě osmifinále v Liverpoolu zřejmě svůj poslední zápas Ligy mistrů. Rekordman v počtu startů v prestižní soutěži, který po sezoně nejspíš opustí Porto, se rozloučil čistým kontem a ovacemi od soupeřových fanoušků. Jeho celek ale po úvodní domácí prohře 0:5 z Ligy mistrů vypadl.

Gólman FC Porto Iker Casillas se loučí po vyřazení od Liverpoolu s Ligou mistrů. foto: Reuters

Casillas v zápase neměl mnoho práce, v 89. minutě však předvedl vynikající zákrok proti hlavičce zblízka v podání střídajícího Dannyho Ingse a udržel rekordní 57. nulu v Lize mistrů. Šestatřicetiletý bývalý brankář Realu Madrid si připsal 167. start v soutěži a v historické tabulce se vzdálil bývalé opoře Barcelony Xavimu, který nastoupil k 151 utkáním.

Casillase dojalo, že ho ovacemi ocenili i fanoušci Liverpoolu. „Rád bych jim za toto krásné gesto poděkoval. Nestává se příliš často, aby aplaudovali hráči ze soupeřova týmu,“ uvedl po zápase Casillas.

Legendární brankář po závěrečném hvizdu dlouho hovořil s liverpoolským koučem Jürgem Kloppem. „Odchytat 167 utkání v Lize mistrů? Páni, to je číslo. Myslím, že celý tým dohromady toho odehrál méně,“ podotkl na tiskové konferenci Klopp s úsměvem. „Neříkám, kolik přesně let, ale je jasné, že ještě pár dalších by asi chytat chtěl,“ doplnil německý trenér.

Gólman FC Porto Iker Casillas dává po vyřazení od Liverpoolu sbohem Lize mistrů.

Casillas doufá, že si Porto spraví chuť v domácí lize, v níž má pětibodový náskok před druhou Benfikou Lisabon. „Bohužel jsme vypadli na penalty z Ligového poháru, teď z Ligy mistrů, ale věřím, že se z toho poučíme a že nás to motivuje do zbytku portugalské ligy. Titul je to, co chceme nejvíc,“ dodal.

Liverpool podle trenéra Porta může Ligu mistrů vyhrát

Fotbalisté Liverpoolu po úvodní venkovní výhře 5:0 a úterní domácí bezbrankové remíze pohodlně přešli přes Porto po devíti letech do čtvrtfinále Ligy mistrů a na soupeřova trenéra Sérgia Conceicaa udělali velký dojem. Bývalý portugalský reprezentant by se nedivil, kdyby "Reds" celou soutěž ovládli.

"Podařilo se jim poskládat velmi silný tým. Každý to ví a my jsme si to na vlastní kůži vyzkoušeli. Liverpool bez debat patří k týmům, které mohou Ligu mistrů vyhrát, o tom nepochybuji," řekl po remíze v úterní odvetě Conceicao.

Litoval, že už nebylo o co hrát. "V prvním zápase jsme dostali lekci, to mě mrzí. Oba týmy si zasloužily, aby se o postupu rozhodovalo až tady na Anfield Road, ale doma jsme prostě měli špatný den," doplnil kouč Porta.

Jeho protějšek Jürgen Klopp dovedl Liverpool, který v roce 2005 Ligu mistrů vyhrál, k prvnímu postupu do čtvrtfinále od sezony 2008/09. "Nemohu cítit to samé, co fanoušci, kteří na to tak dlouho čekali, ale je to příjemné. Čtvrtfinále Ligy mistrů, to je prostě bomba. Bylo načase, abychom se v téhle soutěži znovu ukázali," řekl Klopp, který vede Liverpool od podzimu 2015.

"Je pěkné, že se Liverpool v poslední době zvedá a zlepšuje, ale pokud se neprosadíte v Lize mistrů, není to ono. Tuhle sezonu sem patříme. Nemělo by to být překvapením," dodal německý trenér.

Je mu jedno, jakého soupeře Liverpool ve čtvrtfinále dostane. "Určitě můžeme myslet na semifinále. V osudí bude dalších sedm skvělých týmů, možná že hned čtyři budou z Anglie, což bude o to těžší. Ale určitě nejsme bez šancí," uvedl Klopp.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!