Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Loučí se Bohemka natrvalo? Sbohem Ďolíčku, tesknili klokani

Sport

  10:19
PRAHA - V Ďolíčku vládl smutek, vztek a bezmoc. Fanoušci fotbalistů Bohemians 1905 prožívali poslední domácí zápas před stěhováním do Edenu a po osmdesáti letech se loučili s milovaným stadionem.

Fanoušci Bohemians 1905 a Slavie protestovali proti stěhování klokanů do Edenu. foto:  Viktor Chlad, Lidové noviny

Po trávníku se procházel smutný klokan. Maskot si rukama zakrýval oči, jako by plakal. Tradiční zelenobílý dres vyměnil za černé tričko s potiskem "Patřím do Ďolíčku, v Edenu chcípnu".

Fanoušci Bohemky metali kameny a rozbili radnici. Policie 17 výtržníků zadržela - VÍCE ČTĚTE ZDE!

TIME OUT: Draze zaplacený zábava, milí fotbaloví fanoušci - VÍCE ČTĚTE ZDE!

Jablonec vypráskal Slavii a je zpět v boji o titul. Baník i Sparta ztratily - VÍCE ČTĚTE ZDE!

OČIMA PAMĚTNÍKŮ

Můj nejkrásnější zážitek z Ďolíčku

Antonín Panenka, největší legenda Bohemians: Moje vzpomínka je nejkrásnější, ale taky smutná – to když jsem se v roce 1981 s Bohemkou loučil v zápase s Rapidem Vídeň, kam jsem odcházel. Ďolíček byl vyprodaný, lidi byli na okolních topolech, na balkonech... Na tehdejší i dnešní dobu to byla silná rozlučka.

Pavel Kuka, bývalý útočník Slavie: V sezoně 1991/92 začaly v Edenu nějaké opravy a my jsme byli "doma" v Ďolíčku. Byla to moje nejkrásnější sezona, protože jsem v ní dal 24 gólů, vůbec nejvíc. Dařilo se nám tam, až do posledního kola jsme bojovali o titul, který nám tehdy o fous sebral Slovan Bratislava.

Zdeněk Svoboda, legendární sekretář Bohemians: Nejkrásnější byl určitě závěr jara v roce 1983, kdy jsme v posledním zápase porazili doma Žilinu a potvrdili titul. Škoda, že byl jen jeden. V sobotu jsem v Ďolíčku samozřejmě byl a bylo mi smutno. Smutno je mi především ze současné situace klubu, však taky některé lidi, kteří se na tom podíleli, nechci potkávat.

Zbyněk Busta, trenér Bohemians 1905, který tým vytáhl ze třetí do první ligy: První třetiligové utkání s rezervou Slavie na podzim 2005. I předtím se v Ďolíčku nějaký čas fotbal nehrál a vypadalo to také špatně jako nyní. První utkání bylo tehdy neskutečné – pochopitelně bylo vyprodáno. Prohráli jsme 0:1, ale to nebylo vůbec podstatné.

Přestože se fotbalisté Bohemians 1905 sobotní bezbrankovou remízou s Kladnem zachránili v první lize, na vršovickém stadionu nezbylo místo pro radost. Zastínila ji nostalgická atmosféra a rozporuplné pocity – vztek, bezmoc a sklíčenost.

Bylo to dost možná poslední utkání, které klokani v milovaném svatostánku u Botiče odehráli. Na dalších pět let se stěhují do Edenu. Domova Slavie, který je dvě zastávky tramvají blízko, ale daleko srdcím fanoušků Bohemky.

"Už dlouho jsem ze všeho docela přešlej. Udrželi jsme se, ale má to hořkou příchuť. Raději bych hrál třetí ligu a zůstal tady," hlesl zdrceně brankář Radek Sňozík. "Pan Danner se musí obracet v hrobě," vracel se jeden z mnoha transparentů v ochozech k muži, který se zasloužil o stavbu stadionu a jeho otevření v roce 1932.

Své poslední sbohem přišlo dát Ďolíčku nejen sedm a půl tisíce diváků (bylo vyprodáno), ale také legendy klubu – Antonín Panenka, Karol Dobiaš, Vladimír Hruška, Jiří Ondra či Stanislav Levý. Už před výkopem sklidil potlesk Dalibor Slezák. Čtyřicetiletý útočník, hráčský symbol, který pamatuje vzkříšení klubu a cestu Bohemians 1905 ze třetí ligy zpět do nejvyšší soutěže, se loučil s kariérou.

"Kdybych tady nestrávil tak krásné roky, asi bych to obrečel. Mám tu rodinu i čtyřměsíčního synka. Snad aspoň trochu vnímá atmosféru, jednou si s ním budu moci o Bohemce povídat," byl dojatý Slezák. Víra je zatím neopustila Další minuty už probíhaly spíše v bojovném duchu. V osmdesáté minutě všichni diváci pozvedli letáček s heslem "Ďolíček nedáme" a stejná slova sborově skandovali po zbytek zápasu.

Stále je neopouští snaha postavit se nepřízni osudu. Na konto Sdružení fanoušků Bohemians, které už jednou zachránilo klub od bankrotu, se v sobotu vybralo sedmdesát tisíc korun. Ty by měly jít na případnou rekonstrukci, pokud by stadion nevyhovující prvoligovým standardům někdo odkoupil.

Fanoušci Bohemians 1905 a Slavie protestovali proti stěhování klokanů do Edenu.

"Nevjedou sem bagry a nezačnou vše demolovat. Stadion dál stojí a všichni pevně věříme, že se do něj vrátíme," řekl ředitel klubu Lukáš Přibyl. Po závěrečných chorálech obcházeli hráči v zelenobílých dresech hřiště a děkovali příznivcům. Když se odebrali do kabin, vypukla v Ďolíčku party.

Fanoušci měli stadion k dispozici až do rána na volnou zábavu, hráli dýdžejové, mnoho příznivců hodlalo u Botiče nocovat. Nebýt jejich výtržností u radnice Prahy 10 a zablokování dopravy na několik hodin, byla by to důstojná rozlučka.

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...