Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ukaž, že jsi lepší než Messi, řekl Löw. A Götze mu vystřelil zlato

Sport

  10:44
Pamatujete na fotbalové mistrovství Evropy 2004? Česko s náhradníky v sestavě tam v základní skupině porazilo Německo 2:1. „Právě tehdy před deseti lety začal projekt, který vyvrcholil právě teď,“ prohlásil německý trenér Joachim Löw po zisku titulu mistrů světa.

Gólová střela. Mario Götze rozhodl v prodloužení finálový duel. foto: Reuters

„Titul mistrů světa je výsledek mnohaleté práce, která začala ještě s Jürgenem Klinsmannem. Za tu dobu jsme se hodně zlepšili,“ pokračoval Löw. „V letech 2000 a 2004 byl německý fotbal na dně.“

K německé reprezentaci přišel v roce 2004 po vyřazení v základní skupině Eura. Nejdřív jako Klinsmannův asistent, o dva roky později jako hlavní kouč. Byl tak u toho, když Německo zavedlo radikální změny ve výchově mládeže i v přípravě národního týmu.

Němečtí fotbalisté oslavují branku Maria Götzeho.

Teď se dočkal odměny. Po třetím místu na MS 2006, stříbru na ME 2008 a dalších třetích místech na MS 2010 a ME 2012 dovedl Löw svůj tým k velkému triumfu. Německo v neděli ve finále mistrovství světa porazilo Argentinu 1:0 po prodloužení.

„Jestli existuje někdo, kdo si titul opravdu zasloužil, tak je to tenhle tým. Hráči jako Per Mertesacker, Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm nebo Miroslav Klose na tenhle úspěch dlouho dřeli. A konečně se dočkali,“ radoval se Löw.

Mistrovské oslavy zařídil náhradník Mario Götze. Talentovaný ofenzivní univerzál přišel na hřiště v 88. minutě a ve druhé polovině prodloužení vstřelil rozhodující gól.

Na tiskové konferenci přilétla k Löwovi otázka: „Co jste mu před střídáním řekl?“

„Ať jde na hřiště a celému světu ukáže, že je lepší než Messi. A taky ať finále rozhodne. Přesně to jsem mu řekl a teď za něj mám velkou radost,“ odpověděl čtyřiapadesátiletý kouč. „Mario je zázračný kluk. Může hrát na jakémkoliv postu. Vždycky mám jistotu, že právě on může rozhodnout. A proti Argentině se mu to povedlo.“

Autor: