130 let
Lichtenštejnsko - Česko (Zleva: Hübschman, Kadlec a Rosický)

Lichtenštejnsko - Česko (Zleva: Hübschman, Kadlec a Rosický) | foto: Reuters

Lvíčata se chystají na MS. V nominaci je i sparťan Kadlec

Sport
  •   11:40
PRAHA - V širší nominaci české fotbalové reprezentace do 21 let před červnovým mistrovstvím Evropy v Dánsku je také útočník Sparty Václav Kadlec. Ten v týmu "lvíčat" zatím odehrál jediný zápas. Trenér Jakub Dovalil před šampionátem ještě dva hráče vyřadí a na turnaj jich odcestuje třiadvacet. Na soustředění do jabloneckých Břízek zamíří 25 fotbalistů.

Jednadvacítka v Dánsku v základní skupině ve Viborgu narazí na Ukrajinu, Španělsko a Anglii. Nepůjde pouze o úspěch na kontinentálním šampionátu, kde Češi v roce 2000 získali stříbro a o dva roky později turnaj vyhráli. V sázce je také postup na olympiádu 2012 v Londýně. Británie má už účast jako pořádající země jistou, pod pěti kruhy se představí i další tři nejlepší týmy z ME.

Češi tudíž vědí, že pokud ze skupiny postoupí společně s Anglií do semifinále, na OH se probojují také. Kdyby Anglie ze skupiny neprošla, poražení semifinalisté by se utkali o třetí postupové místo. "Přivézt z mistrovství nějakou medaili a zajistit si účast na olympiádě je náš velký sen," řekl Dovalil. Kouč do širší nominace pozval všechny klíčové hráče, kteří absolvovali kvalifikaci, v níž jednadvacítka nepoznala přemožitele.

Širší nominace fotbalové reprezentace do 21 let před ME v Dánsku

Brankáři:
Hanuš (Slavia Praha, 3 starty v jednadvacítce/0 branek),
Štěch (West Ham/Angl., 5/0),
Vaclík (Žižkov, 12/0)

Obránci:
Čelůstka (Slavia, 13/1),
Čmovš (Veendam/Niz., 1/0),
Hošek (Teplice, 9/0),
Lecjaks (Anderlecht/Belg., 13/0),
Mazuch (Anderlecht, 21/1),
Řezník (Ostrava, 10/0),
Suchý (Spartak Moskva/Rus., 18/0),
Vácha (Liberec, 16/1)

Záložníci:
Černý (Slavia, 7/0),
Dočkal (Liberec, 23/6),
Gecov (Liberec, 9/0),
Hloušek (Kaiserslautern/Něm., 5/0),
Hořava (Olomouc, 15/1),
Kovařík (Jablonec, 10/2),
Mareček (Anderlecht, 14/1),
Morávek (Kaiserslautern, 5/0),
Šmejkal (Ostrava, 2/0)

Útočníci:
Chramosta (Mladá Boleslav, 3/2),
Kadlec (Sparta Praha, 1/1),
Kozák (Lazio Řím/It., 10/3),
Pekhart (Sparta, 22/16),
Vošahlík (Jablonec, 14/3).

Náhradníci:
Brankář: Valeš (Jablonec, 0/0)

Obránci: Beneš (Jablonec, 1/0),
Dejmek (Liberec, 1/0),
Dreksa (Ústí n. L., 1/0),
Lensky (Utrecht/Niz., 3/0)

Záložníci:
Fabián (Mladá Boleslav, 3/0),
Hušbauer (Ostrava, 0/0),
Mičola (Brest/Fr., 3/1),
Navrátil (Olomouc, 0/0),
Valenta (Slovácko, 3/1),
Vaněk (Jablonec, 0/0),
Wojnar (Kladno, 3/1)

Útočníci:
Ondrášek (Č. Budějovice, 3/0),
Pilař (Hradec Králové, 1/0),
Rabušic (Brno, 8/4).

V týmu jsou i fotbalisté, kteří už nahlédli do reprezentačního áčka. Týká se to brankáře Tomáše Vaclíka, obránců Ondřeje Mazucha, Marka Suchého, záložníků Milana Černého, Adama Hlouška, Jana Morávka a útočníků Kadlece, Libora Kozáka a Tomáše Pekharta. Dovalil se také dohodl s trenérem áčka Michalem Bílkem, aby začátkem června na přípravný turnaj v Japonsku nebral do seniorské reprezentace hráče z jednadvacítky.

Ti se tak budou moci připravovat s "lvíčaty". "Za to patří Michalovi dík," uvedl Dovalil. "Dohodli jsme se, že teď má jednadvacítka přednost," dodal. Naopak v týmu před "malým" Eurem třeba není útočník Tomáš Necid. Ten sice věkově do jednadvacítky stále spadá, ale v juniorském výběru se objevil naposledy před třemi lety a do poslední kvalifikace vůbec nezasáhl, protože se už stal stabilním hráčem seniorské reprezentace.

Dovalil navíc v útoku má z čeho vybírat: rozhodovat se může mezi Kozákem, který letos nastřílel v římském Laziu šest branek, nebo Pekhartem. Ten letos v české lize dal už 15 branek a stále usiluje o korunu pro nejlepšího kanonýra. "Nad Necidem jsem ani moc nepřemýšlel. Máme hráče, kteří si Euro vykopali, Pekhart s Kozákem rozhodli i baráž. Navíc budeme praktikovat dál herní rozestavení 4-1-4-1, a kdyby jel i Necid, jeden ze stabilních hráčů by pak měl ještě méně prostoru," vysvětlil Dovalil.

Se sparťanem Kadlecem počítá spíš do role krajního nebo podhrotového záložníka. "I když jeho forma nyní není ideální a na jaře nedal gól, může hrát na více postech. Nám se osvědčil v přípravném utkání s Ukrajinou jako podhrotový hráč," uvedl Dovalil. U Pekharta jej mrzí, že vytáhlý střelec při jarním hostování ve Spartě nebyl plně vytížený. V rudém dresu sice zaznamenal čtyři branky, ale v základní sestavě nastoupil jen třikrát.

"Netěší nás to, ale na druhou stranu pokaždé, když nastoupil, tak dokázal být nebezpečný. Ale on je typem hráče, který se na reprezentaci dokáže připravit, i když v klubu třeba tolik nehraje," řekl kouč. Při skládání nominace prý žádné velké dilema neřešil, vsadil na své osvědčené opory. "Jen jsem přemýšlel nad tím, zda povolat Mičolu z Brestu a Lenského z Utrechtu. Nakonec jsem vsadil na hráče, v jejichž prospěch hovoří větší univerzálnost. Mičola s Lenským ale jsou mezi náhradníky," řekl Dovalil.

Před mistrovstvím bude také doufat, že žádného z nominovaných hráčů o účast na turnaji nepřipraví zdravotní trable. Teď ale Dovalil má starosti: Kadlec si minulý týden vymknul kotník, obránce Radim Řezník má svalové potíže a záložník Adam Hloušek po půlsezoně strávené v bundesligovém Kaiserslauternu cítí menší problémy s kolenem, s kterým byl loni na operaci.

Sparta - Brno (Pekhart v akci).

"Věřím, že všichni budou připravení. Potřebujeme, aby všichni byli v naprostém pořádku, protože je před námi vrchol sezony. Když někdo nebude úplně fit, sáhneme mezi náhradníky," prohlásil Dovalil. Jednadvacítka se před mistrovstvím Evropy sejde ve čtvrtek 2. června v Praze, vzápětí odjede do jabloneckých Břízek, kde bude do pondělí 6. června.

O den později v Mladé Boleslavi sehraje přípravný duel s místním třetiligovým týmem a ve čtvrtek 9. června odletí výprava do Dánska. O tři dny později Češi sehrají první duel s Ukrajinou. Fanoušci si také mohou na na internetu rezervovat vstupenky na zápasy českých hráčů, kteří základní skupinu odehrají ve Viborgu. Je to možné na webech www.u21denmark2011.com/buy-tickets nebo www.fotbal-travel.cz.

Autor: ČTK