Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

‚Machačkala? Diváci tam na vás házejí kameny a zapalovače,‘ vzpomíná Lengyel

Sport

  15:30
PRAHA - Házení kamenů a zapalovačů, napadení hostujícího hráče fanouškem, policejní ochrana na hotelu po celou noc i vysoké teploty až k 45 stupňům. Tak vzpomíná bývalý obránce Roman Lengyel, který působil v několika ruských týmech, na zápasy v Machačkale, kam má namířeno trenér české fotbalové reprezentace Pavel Vrba.

Na ruské chuligány na hřišti i velmi vysoké teploty si musí zvyknout v Machačkale Pavel Vrba. foto: Reuters

Od klubu Anži z Dagestánské republiky dokonce kdysi dostal nabídku, ale i kvůli neklidné politické situaci ji odmítl.

Vrba to bude mít v Dagestánu strašně těžké. Ani Rus se tam nevyzná, říká novinář

„V Machačkale to bylo vždy strašně bouřlivé. Já tam byl jako soupeř, tak je to samozřejmě něco jiného... Svoje hráče milovali, ale soupeř byl velký nepřítel. Hráli jsme tam za trenéra Chovance o postup do první ligy a šlo skoro o život,“ řekl ČTK Lengyel.

Ten v Rusku působil v letech 2004 až 2010 v klubech Saturn, Kubaň Krasnodar a Rostov.

„Jednoho hráče tam knokautovali o poločase pěstí cestou do šaten. Nějak se tam ten divák přichomejtnul, nandal mu jí a hned zmizel. Skoro se to nedohrálo,“ doplnil současný trenér mládeže v Českých Budějovicích.

Byly tam výbuchy, atentáty na policisty

Klub Anži vznikl v roce 1991 a o devět let později si poprvé zahrál nejvyšší soutěž. V roce 2002 ale sestoupil a mezi elitu se vrátil až v roce 2010. O rok později Anži koupil miliardář Sulejman Kerimov a přivedl několik hvězdných hráčů.

Klub se zařadil mezi ruskou špičku a hrál poháry, jenže pak přišly ekonomické problémy a tým sestoupil. Do ligy se hned vrátil, ale v uplynulé sezoně bojoval o záchranu a obsadil až 13. místo.

Kvůli neklidné politické situaci v oblasti v minulosti tým Anži většinu času pobýval mimo Machačkalu. V Dagestánu totiž ruské ozbrojené síly roky bojují s islámskými extremisty.

Rozhodčí Drábek (vlebo) a českobudějovický Lengyel.

„Vím, že v době největšího rozkvětu hráli na Saturnu v Moskvě. Skoro vůbec v Machačkale nebývali. Teď se tam asi vrátili. Prostředí je tam každopádně strašně bouřlivé,“ uvedl Lengyel.

„Lidi tmavé pleti, strašně divocí.. Když jsme jeli autobusem, policejní eskorta za námi, před námi. Házení kamenů, zapalovačů na hřiště, to tam bylo úplně normální. Výbuchy, atentáty na policisty... Tohle už tam teď asi není,“ dodal Lengyel.

Slibovali mi dům s ochrankou. Řekl jsem ne

Mužstvo musely v Machačkale policejní složky hlídat i na hotelu. „Házeli kameny, zapalovače do oken, bylo to dost vyhrocené. Celou noc hlídala hotel policie,“ podotkl Lengyel.

V Machačkale panují i velmi složité klimatické podmínky. „Počasí je tam tropické, furt sluníčko a až 45 stupňů. Často je tam vyprahlo. Necestovali jsme tam moc rádi,“ připustil Lengyel.

Kdo by mohl nahradit Vrbu? Jarolím, Lavička, smlouvu nemá i Hašek

Na závěr svého působení v Rusku dokonce dostal od Anži nabídku.

„Když jsem tenkrát končil, Machačkala mě oslovila, ať tam jdu. Slibovali mi dům s ochranou, že se o mě postarají. Ale já tam nechtěl. Nevím, jaká je situace teď, ale tenkrát před šesti lety to tam bylo dost nebezpečné. Tenkrát bych tam nešel,“ uvedl Lengyel.

„Tenkrát před lety se Rusko měnilo každým rokem. Ve městech rostly nové hotely, silnice, ale ta Machačkala byla o dvě třídy dole,“ doplnil sedmatřicetiletý Lengyel.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...