Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Majitel Plzně Paclík: Chci, aby se tým udržel v evropské špičce

Sport

  8:00
PRAHA - Majitele fotbalové Plzně Tomáše Paclíka těší, že se jeho klub prokousal až mezi nejlepší týmy starého kontinentu. Jaký je další cíl osmifinalisty Evropské ligy? "Nahoře chceme zůstat co nejdéle," touží Paclík a nechce prodávat opory do zahraničí.

Majitel fotbalové Plzně Tomáš Paclík. foto: ČTK

Osmifinále Evropské ligy byl strop vašich možností?
Nevím. Každopádně celá sezona byla historickým úspěchem plzeňského fotbalu. Je to inspirace do budoucna. Dál chceme hrát evropské poháry.

Předloni Liga mistrů, teď málem čtvrtfinále ve druhém poháru. Co může být víc?
Pro nás je důležité, že se zvedáme na vyšší úroveň. Že v pohárech hrajeme důstojnou roli, že našim fanouškům vozíme do Plzně kvalitní soupeře a hrajeme fotbal, u kterého se lidé baví. Naše prestiž se po celé Evropě zvedá, už nás berou vážně. Nejdůležitější je, že se v Plzni hraje evropský fotbal. Možná ne úplně nejvyšší kvality, ale do širší špičky patří. Můj sen je, abychom se tam udrželi.

Jak dlouho se to dá v českých podmínkách zvládat?
Budu se snažit, aby to bylo co nejdéle. Ale je to složité. Teď jsme kupříkladu stáli proti Fenerbahce. Proti firmě, která má obrat čtyři miliardy a tisíc zaměstnanců. Oni jsou velkoklub, nejmocnější politická organizace v Turecku. Proto si myslím, že na naše poměry děláme fotbal dobře.

To ano. Trenér Vrba navíc tvrdí, že mužstvo má takovou sílu, že může úspěchy opakovat. Tedy pokud v létě neztratí tři čtyři hráče základní sestavy.
Snad vidíte, jak to v Plzni děláme. Do kádru chceme zasahovat co nejméně. V létě by mohli odejít zhruba dva hráči, ale zároveň za ně chceme přivést adekvátní náhradu.

Hlavní téma bude Vladimír Darida. Ze záložníka je žhavé zboží.
Zrovna Vláďu bych pouštět nechtěl, to je klíčový hráč. U něj si myslím, že pokud by se nám dařilo, tak by zůstat mohl.

Tak pojďme dál. František Rajtoral? Daniel Kolář?
Trefil jste, to jsou nejaktuálnější jména. Danovi už jsem odchod dvakrát slíbil. Ale nic není domluveno, budeme to řešit v létě.

Nenastal ideální čas, jak hráče zpeněžit?
Takhle se na to nedívám. Ekonomickou stránku klubu řešíme průběžně a myslím, že jsme ve výrazně lepší kondici než před dvěma lety. Ale my jsme fotbalový klub, takže se v první řadě zabýváme sportovní stránkou. Chceme hrát na stejné úrovni jako teď. Díváme se spíš na kvalitu kádru, ne na finanční stránku.

Kdybyste hráli Ligu mistrů, máte peněz ještě mnohem víc.
Liga mistrů je nejvíc, to je úplně jiná soutěž. Ale my zase nejsme až tak špičkový tým, takže nám Evropská liga z hlediska kvality zápasů vyhovuje víc. Ovšem aby nedošlo k nepochopení: my chceme titul, my samozřejmě chceme do Ligy mistrů, jen říkám, že na úrovni Evropské ligy můžeme hrát s kýmkoli.

Pravda, skoro jste vyřadili milionáře z Fenerbahce.
Porovnejte, co jsme v Istanbulu zažili před třemi lety a co teď. Jsme úplně jinde. Proti Besiktasi jsme začínali jako naprostí amatéři a teď – byť jsme ve srovnání s velkokluby možná stále amatéři – jsme na daleko vyšší úrovni.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!