Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Malý velký muž. Manchester City dává sbohem legendě, rozloučí se David Silva triumfem v Lize mistrů?

Uzavře David Silva své angažmá v Manchesteru City vítězstvím v Lize mistrů? foto: Reuters

Manchester - 435 zápasů. 77 branek. 140 asistencí. 14 trofejí. David Silva zanechal v Manchesteru City nesmazatelnou stopu, Premier League opouští po dlouhých deseti letech. Jeden z předních anglických klubů se tak loučí s nenápadnou, ale výraznou postavou úspěchy ověnčené éry arabských vlastníků.
  16:29

Když byl v roce 2008 majitelem jmenován ropný šejk Mansúr, z Manchesteru City se stal nejbohatší fotbalový klub světa. Arabské peníze vytáhly průměrné mužstvo mezi elitu nejvyšší anglické soutěže. Noví vlastníci neváhali vysázet astronomické částky za drahé posily. Sergio Agüero, Yaya Touré, Vincent Kompany, Edin Džeko. Ti všichni představovali záruku úspěchu.

Španělský záložník David Silva.
David Silva (vlevo) během utkání osmifinále Ligy mistrů proti Realu Madrid.

David Silva dorazil na Etihad Stadium v červenci roku 2010, do Valencie za něj putovalo téměř 30 milionů eur. Pouze 170 centimetrů vysoký fotbalista byl v Premier League do té doby neviděným úkazem. Mezi statnými chasníky, kteří si zakládají na tvrdé hře a bojovnosti, působil trochu jako pěst na oko.

„Všichni si mysleli, že hráč s takovými fyzickými parametry není pro anglický fotbal stavěný. Byl jiný, což jej učinilo výjimečným. Zařadil bych ho do stejné kategorie jako barcelonské legendy Xaviho a Iniestu,“ řekl bývalý obránce Liverpoolu Jamie Carragher, který momentálně působí v roli experta na televizní stanici SkySports.

Strach o syna

Silva na Britských ostrovech vyšlapal cestičku pro další technicky založené fotbalisty. Na trávníku jej nešlo přehlédnout, ale mimo něj působil velice nenápadně. Před kamerou se necítil komfortně, rozhovory s novináři chtěl mít co nejdříve za sebou. Natáčení všemožných reklam a vytváření vlastní hráčské značky jej, na rozdíl od ostatních, naprosto minulo.

Španělský záložník si také pečlivě střežil své soukromí. Pokud dáme stranou fotbalové záležitosti, média se mu výrazněji věnovala pouze jednou. Roli hrála vážnost dané situace, protože na konci roku 2017 přišel Silvův syn Mateo na svět o tři měsíce dříve a po narození potřeboval intenzivní péči lékařů.

„Dnes musíme vyhrát z jednoho důvodu. David prožívá složité období. Chci, abyste šli na hřiště, vydali se na maximum a zvítězili kvůli němu a jeho rodině. Je to jasné?“ motivoval hráče Manchesteru City na záběrech z dokumentu americké společnosti Amazon trenér Pep Guardiola.

„Byly to pro mě nejtěžší a nejtemnější časy v životě. Naučil jsem se věnovat pouze věcem, které jsou v životě důležité, a ne se zabývat hloupostmi,“ uvedl Silva poté, co si po pěti měsících nejistoty konečně odnesl syna domů.

Legenda Premier League

Malý génius. Příkladný profesionál. Hráč, kterého zkrátka nemohou nenávidět ani fanoušci úhlavních rivalů. Na šikovného záložníka se v Anglii hrnula chvála ze všech stran. Silvův bývalý spoluhráč Micah Richards ale vyzdvihuje ještě jednu věc: „Patří mezi velké hvězdy, ale nechová se tak. Je jedním z nejskromnějších lidí, jaké jsem ve fotbalovém prostředí potkal.“

Už toho máme dost. Hráči Premier League bojují proti lupičům, pořizují si speciální psy za půl milionu

Modrá část Manchesteru nedá na mistra světa z roku 2010 dopustit. V Premier League naskočil v dresu Citizens k rekordnímu počtu 309 zápasů a podílel se na 214 výhrách. „Kdybych měl vyjmenovat legendy Premier League, napadají mě Alan Shearer, Thierry Henry, Steven Gerrard nebo Ryan Giggs. David Silva mezi ně ale také patří, o tom nemůže být pochyb. Jsem rád, že jsme proti sobě nenastoupili, protože by mě svou kvalitou určitě vytáčel,“ prohlásil známý bouřlivák Roy Keane.

S nejvyšší anglickou soutěží se Silva rozloučil v utkání proti Norwichi. Věčná škoda, že jej v pětaosmdesáté minutě na odchodu ze hřiště nevyprovázel potlesk fanoušků. S Manchesterem City vyhrál téměř vše, co se dalo, na seznamu úspěchů mu schází pouze triumf z Ligy mistrů. I tuto položku si ale může brzy odškrtnout.

Druhý tým uplynulého ročníku Premier League odcestoval do Lisabonu, kde se popere o „ušatý pohár“ v netradičním turnaji. První překážkou na cestě za vytouženým úspěchem je francouzský Olympique Lyon. „Bylo by skvělé, kdyby se s námi rozloučil s trofejí nad hlavou,“ řekl Kevin De Bruyne.

O budoucnosti drobného Španěla zatím není jasno. Jeho otec doufá v setrvání na evropském kontinentu, mezi nejvážnější zájemce patří Lazio Řím. Silva bude na angažmá v klubu, který mu přirostl k srdci, navždy vzpomínat. Loučí se bez fanfár, se skromností sobě vlastní: „Chci, aby si mě všichni pamatovali hlavně jako dobrého člověka, který miluje fotbal.“

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!