Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Máme lepší formu než Slavia

Sport

  12:28
PRAHA - Postavení pražských „S“ v ligové tabulce letos hovoří zatím pro Slavii. Sešívaní jsou po 22 kolech o dva body lepší než Sparta, nyní ale přichází na řadu dlouho očekávané derby. Změní se po pondělním souboji odvěkých pražských rivalů obsazení prvních dvou ligových příček? Fotbalisté z letenského tábora věří, že ano.

Michal Bílek ještě jako trenér Sparty foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

"Jsme v lepší formě a utkání určitě zvládneme lépe než soupeř,“ burcuje kouč Sparty Michal Bílek. Jeho svěřenci jsou před "nejkrásnějším zápasem jara“ v podobné situaci jako loni. Tehdy na jaře slávisté před derby také vedli tabulku o dva body, ale Spartě podlehli a na první místo se už pak nevrátili.

Tentokrát budou červenobílí v roli domácích a za úspěchem je požene vyprodaný stadion na Strahově. Sparta je však odhodlána oplatit Slavii dvougólovou porážku z podzimu. Tým Karla Jarolíma si minule z Letné odvezl tři ligové body poprvé po 14 letech.

Derby o titulu nerozhodne "Necítím na hráčích nervozitu, máme větší sebedůvěru než soupeř,“ prohlásil Bílek. "Naše přesvědčení o lepší formě pramení z dobrých výsledků a kvalitní hry. Kromě utkání s Jabloncem jsme odehráli poslední zápasy podle svých představ. Slavia na druhou stranu rozhodovala o svých vítězstvích až v závěru." Podle kapitána Sparty Tomáše Sivoka panuje v mužstvu výborná nálada a sparťané se už těší na bouřlivou atmosféru v hledišti. "Víme, co nás čeká. Je to nesmírně důležitý zápas a všichni věříme, že po derby budeme v tabulce na prvním místě před Slavií,“ těší se Sivok.

Sešívaní v případě vítězství odskočí Spartě o pět bodů a sedm kol před koncem sezony by se výrazně přiblížili k titulu. Trenér domácích Karel Jarolím před zápasem prohlásil, že rád vidí Spartu na lopatkách. "To je v pořádku,“ namítl Bílek. "Nám zase zvoní v uších - věčně druhý. Ať už ale derby dopadne jakkoli, o titulu ještě rozhodnuto nebude. V dalších zápasech se bude hrát ještě o 21 bodů.“ Slávistům bude kvůli kartám chybět stoper Erich Brabec, což Bílek považuje za oslabení soupeře. "Brabec je pro jejich defenzivu důležitý,“ poznamenal kouč. Kapitánskou pásku po Brabcovi převezme zadák Martin Latka, který fotbalově vyrůstal na jihu Čech stejně jako jeho protivník Tomáš Sivok.

"Chodili jsme spolu na základní školu a nějakou dobu jsme společně hrávali v dorostu a za jednadvacítku,“ vyprávěl o svém vztahu k čerstvému kapitánovi Slavie Sivok, jenž v minulosti proslul výroky na adresu sešívaných, kterými pravidelně hecoval rivalitu mezi oběma pražskými kluby.

Pondělní derby mezi Slavií a Spartou je definitivně vyprodané. Poslední vstupenky zmizely z prodejen včera dopoledne. Před plnými ochozy se tak bude na Strahově hrát v letošní sezoně už potřetí. Stadion byl vyprodán také při zápasech Ligy mistrů proti Ajaxu a Arsenalu.