Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

‚Mami, ztrácíš svého syna.‘ Argentinská transsexuálka je první s profesionální smlouvou v ženském fotbale

Sport

  5:00
Buenos Aires - Revoluční krok. I tak by se dal nazvat první profesionální kontrakt Mari Gomezové. Ta bude coby první transsexuál v historii hrát nejvyšší argentinskou fotbalovou soutěž v dresu Villa San Carlos.

Mara Gomez. foto: instagram- Mara Gomez

Když podepisovala Gomezová smlouvu, neskrývala emoce a svoje nadšení dávala naplno znát. Dvaadvacetiletá rodačka z La Platy může v nejvyšší argentinské lize žen nastoupit už 5.prosince v utkání proti Lanusu.

„Dnes jsem se stala oficiálně profesionální hráčkou, plním i jeden z největších cílů svého života, který jsem neočekávala, že se vůbec stane. Cesta byla dlouhá, plná trnitých překážek a trápení. To, co cítím, se nedá popsat slovy,“ dodala vytáhlá útočnice.

Už od útlého mládí byl pro Mari Gomezovou plán po skončení školy jasný. Hodit brašnu doma na gauč, nazout kopačky a vyrazit kousek do parku hrát se svými kamarády fotbal – hru, kterou v Argentině miluje snad každý.

„Ve škole byla na denním pořádku šikana, nechodila jsem tam ráda. Kdežto při hraní fotbalu se každý jenom usmíval a radoval ze života, sice jsem ze začátku neuměla skoro ani kopnout do míče, ale věděla jsem, že se musím naučit hrát dobře,“ vzpomíná na své začátky. Vzhledem k rostoucí šikaně její osoby a faktu, že ji začínala více přitahovat mužská polovina populace, se třináctiletá Mari rozhodla k zásadnímu kroku.

Mara Gomez.
Mara Gomez.

Své mamince, která měla další čtyři dcery, sdělila: „Mami, ztrácíš svého jediného syna... Zjistila jsem, že se chci stát ženou. Přitahovali mě kluci a já se jim chtěla začít líbit. Přišla jsem za svojí maminkou a řekla jí, že chci být ženou. Pokud by to neakceptovala, tak bych opustila domov.“ 

Naštěstí maminka po počátečním šoku své dítě podpořila. „Ze začátku jsem nebyla nadšená, byl to můj jediný syn. Poté jsem si ale uvědomila, že je to mé dítě, které musím v jakékoliv chvíli podporovat a milovat. Nemůžete se zničehonic vzdát svého dítěte kvůli tomu, že se chtělo změnit,“ řekla pro uruguayský El Observador.

Gomezová strávila roky hraním v místních nižších soutěžích v předměstí Buenos Aires. Zatímco se našla velká řada lidí, které hbité útočnici přála úspěch, našli se i pochybovači. „Požadavky transsexuálních sportovců na jejich integraci vážně ohrožují práva žen ve sportu. Sportovci, kteří se narodili jako muži, začnou s obrovskou výhodou,“ tvrdí bývalý fotbalista, v současnosti sportovní lékař Juan Manuel Herbella na adresu Mari Gomezové. Její účast mezi profesionály však schválila i Argentinská fotbalová asociace (AFA).

V minulosti se na toto téma vyjádřila i bývalá úspěšná tenistka Martina Navrátilová, která označila transsexuální sportovce za podvodníky. Po tvrdé kritice široké veřejnosti se ale omluvila a přiznala, že píchla do vosího hnízda.

„Na kritiku na svoji osobu už jsem si za celý život zvykla a nerozhodí mě. Každý má právo stejně jako já vyjádřit své pocity a já mu ho neberu,“ dodává smířlivě Gomezová, jež už netrpělivě vyhlíží první profesionální start v nejvyšší argentinské lize.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...