Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Manchester porazil v semifinále LM Schalke 2:0

Sport

  21:45aktualizováno  22:52
PRAHA - Úvodní zápas semifinále Ligy mistrů vyhrál Manchester United na Schalke 2:0. United si díky gólům Giggse a Rooneyho v rozmezí dvou minut vezou na Old Trafford slibný dvoubrankový náskok.

Manchester United. foto: ČTK

"Myslím, že dneska jsme hráli opravdu dobře a naprosto jsme si zasloužili vyhrát," řekl Rooney. "Jsme ale trochu zklamaní, že jsme nedali víc gólů. Teď k tomu musíme přistoupit profesionálně a na Old Trafford to dokončit," dodal.

Už první poločas byl zcela v režii anglického klubu, kterému se dlouho nedařilo potvrzovat roli favorita jen kvůli tomu, že nedokázal překonat skvělého gólmana Neuera. Muž, o jehož budoucnosti se spekuluje právě v souvislosti s dnešním soupeřem, dělal vše pro své budoucí angažmá na Old Trafford a jen za poločas chytil nejméně tři velké brankové šance. "Neuer byl fantastický. Byl to pravděpodobně nejlepší výkon brankáře, který jsem kdy proti mému týmu viděl," řekl trenér United Ferguson.

Hosté přijeli v ofenzivní náladě a domácí přijali roli vyčkávajícího soupeře. Ve statistice tak Manchesteru přibývaly střelecké pokusy, průniky i držení míče, ale ne góly. Hlavně kvůli skvělému Neuerovi, jenž už ve třetí minutě vytáhl střelu pod břevno a pak dováděl k zoufalství mexického útočníka Hernándeze, jenž se v rozmezí dvanácti minut ocitl ve čtyřech slibných pozicích; a především ta první byla takřka ideální.

Domácí brankář Neuer dlouho držel bezbrankový stav
A nebyl sám, kdo si na pětadvacetiletém gólmanovi vylámal zuby. Neuer dvakrát vychytal také zkušeného Giggse - nejprve při hlavičce a pak při dalším průniku přes děravou obranu. Vysvědčení domácího brankáře bylo výtečné, ovšem jeho spoluhráči v ofenzivě byli bezradní.

V druhém poločase pak Schalke na chvíli našlo recept jak se bránit a hra se vyrovnala. Paradoxně ve chvíli, kdy už se domácí vraceli do zápasu, poslal v 67. minutě Rooney mezi stopery do šance Giggse a ten už na Neuera vyzrál.

Druhý gól rozhozené obraně přidal vzápětí Rooney a favorit si už vítězství ujít nenechal. První významnější střelecký pokus směrem k brankáři Manchesteru Van der Saarovi vyslali domácí až v 82. minutě.

"Musíme být objektivní a uznat, že jsme se k ničemu nedostali. Přehráli nás, ale ve sportu je vždycky naděje. V Manchesteru do toho dáme všechno a zkusíme to," přidal obránce Schalke Metzelder.

Úvodní semifinálové utkání fotbalové Ligy mistrů:

Schalke 04 - Manchester United 0:2 (0:0)
Branky: 67. Gigs, 69. Rooney. Rozhodčí: Velasco Carballo (Šp.). ŽK: Metzelder, Sarpei - Fabio. Diváci: 52.000 (vyprodáno).

Schalke: Neuer - Učida, Metzelder, Matip, Sarpei (72. Escudero) - Farfán, Papadopulos, Jurado (82. Draxler), Baumjohann (53. Kluge) - Edu, Raúl. Trenér: Rangnick.

Manchester: Van der Sar - Fabio, Ferdinand, Vidič, Evra - Valencia, Carrick, Giggs, Pak Či-song (73. Scholes), Hernández (73. Anderson) - Rooney (83. Nani). Trenér: Ferguson.

Autoři: ,