Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Sport

Manchester United čelí útoku hackerů. Pokud jim nezaplatí miliony liber, zveřejní citlivá data

Manchester United foto: Reuters

Manchester - Anglický fotbalový tým Manchester United se stal obětí kybernetického útoku. Hackeři prý napadli klubové počítače a nyní žádají peníze, jinak zveřejní citlivá data o klubu i hráčích. Tým ihned najal přední počítačové odborníky, kteří se snaží útok potlačit.
  9:57

Manchester United s hackery bojuje již týden, zatím stále marně. Britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti také potvrdilo, že klubu pomáhá vyřešit krizi a zabránit potencionálně katastrofickému útoku. „NCSC ví o útoku na fotbalový klub Manchester United a pracuje s organizací a partnery na případných dopadech.“

Manchester City slaví výhru nad Olympiakosem
Fotbalisté Manchesteru City vyhráli v 7. kole anglické ligy 1:0 na hřišti...

Podle informací anglického serveru DailyMail byla síť infikována ransomwarem, tedy škodlivým programem, který blokuje počítačový systém a šifruje data v něm zapsaná. Pokud uživatel nezaplatí ‚výkupné’, k daným souborům se nedostane.

Klub zatím nezveřejnil, kolik po něm útočníci vyžadují. Není to však poprvé, kdy se tým z Premier League stal obětí podobných útoků. Podle NCSC bylo v loňském roce po jednom ze zasažených klubů požadováno 5 milionů liber a zatím nejnižší požadované ‚výkupné’ po sportovním klubu bylo 4 miliony liber. Dá se tedy očekávat, že i nyní bude částka v podobné výši.

Není to však jediná hrozba, které United čelí. Pokud se hackeři dostali i k datům fanoušků, bude klub čelit pokutě od státních úřadů ve výši od 9 do 18 milionů liber, případně dvou procent ročního obratu. Klub však tvrdí, že tomu tak v současnosti není. „Útok nás přirozeně vyrušil, ale v současné době si nejsme vědomi ohrožení dat fanoušků,“ uklidnil je klub.

NCSC rovněž potvrdila, že kluby varovala již v létě. Útoku nedávno čelil jeden nejmenovaný klub z EFL, tedy druhé nejvyšší ligy v Anglii. Požadované výkupné ve výši 5 milionů liber však nezaplatil, v důsledku čehož nebyl schopen používat kamery a turnikety, kvůli čemuž málem musel odložit zápas. Nedostal se ani k firemním e-mailům.

Podle NCSC prý v předchozím roce čelilo kybernetickému útoku téměř 70 procent sportovních organizací a útoky se nevyhýbaly ani jednotlivcům. Jen minulý týden prý hackeři zveřejnili intimní fotografie a videa hned čtyř sportovců. Agentura tak opakovaně žádá všechny potencionální oběti, aby se snažily svou kybernetickou bezpečnost zlepšit na maximum.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...