Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maradona se zotavuje po operaci. Bývá prý zmatený, čeká ho odvykací kúra

Argentina - Německo (zamyšlený Maradona). foto: Reuters

Buenos Aires - Legendární fotbalista Diego Maradona musí po operaci mozku zůstat ještě několik dní v nemocnici. Podle svého osobního lékaře Leopolda Luqueho bývá šedesátiletý Argentinec chvílemi zmatený v důsledku abstinence. Kvůli abstinenčním příznakům je pod sedativy a čeká ho neupřesněná odvykací kúra.
  15:17

„Domníváme se, že musí podstoupit odvykací léčbu. Bude to pár dnů trvat,“ uvedl Luque, jenž je zároveň neurochirurg a Maradonu v úterý operoval.

Novinářům dnes Luque řekl, že Maradonu museli kvůli abstinenčním příznakům lékaři utlumit léky. „Je pod sedativy, které by měly pomoci ulehčit proces abstinenčních příznaků. S Diegem je to opravdu hodně těžké. To si ani neumíte představit. Snažíme se být silnější než on,“ uvedl Luque a dodal, že Maradonu musejí v nemocnici držet proti jeho vůli. „Chce odejít, ale zůstane. Tohle je jeden z těch okamžiků, kdy se Diegovi musí říct ne,“ dodal lékař.

Mistr světa z roku 1986 má za sebou dlouhou historii závislosti na drogách a alkoholu. „Co se týče kokainu, je Diego naprosto čistý. Ale s alkoholem mívá recidivy,“ řekl Luque v červnu.

Pár hodin před tím, než hovořil o nutnosti odvykací kúry, si přitom Luque pochvaloval, jak dobře se Maradona po odstranění krevní sraženiny z mozku zotavuje. Mínil, že by mohl být brzy z nemocnice propuštěn.

Diego Maradona ještě coby trenér argenitského celku Gimnasia.
Maradona zpátky na scéně.

„Diego žertoval, dělal vtipy. Jsem nadšený, jsem šťastný, že ho vidím v takovém stavu,“ řekl Luque novinářům ve středu. Maradonu operoval poté, co u něj vyšetření v nemocnici odhalila subdurální hematom. Podle lékaře nemá bývalý hráč Neapole, Barcelony či Bocy Juniors žádné neurologické poškození.

Maradona oslavil minulý pátek 60. narozeniny. Při krátké ceremonii na stadionu týmu Gimnasia y Esgrima v La Plata, který od loňského září trénuje, působil nemocně a unaveně a ani nezůstal na zápas. V pondělí byl přijat na kliniku Ipensa v La Plata kvůli tomu, že byl dehydrovaný, zesláblý a chudokrevný. V nemocnici měl původně zůstat jen tři dny na pozorování, ale poté, co vyšetření odhalilo hematom v mozku, podrobil se akutní operaci.

Maradona strávil v minulých letech v nemocnicích hodně času, často v důsledku svého bouřlivého životního stylu, který ho provázel už od dob aktivní kariéry. V roce 2004 byl například v nemocnici se srdečními a respiračními problémy souvisejícími s užíváním kokainu. Později se dvojnásobný mistr italské ligy s Neapolí podrobil odvykacím kúrám kvůli závislosti na drogách a alkoholu. Loni v lednu byl hospitalizován s vnitřním krvácením do břicha.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...