130 let

Matějovský na tréninku. | foto: ČTK

Matějovský cítí zodpovědnost

Sport
  •   12:59
BAD KLEINKIRCHHEIM - Těžko odhadnout, jaké myšlenky se honily hlavou Marku Matějovskému ve chvíli, kdy Tomáš Rosický kvůli zdravotním problémům odřekl účast na blížícím se EURO.


Zásadní rébus před evropským šampionátem poté získal následující znění: Kým nahradit ve fotbalové reprezentaci pana Nenahraditelného? Právě jméno tvořivého záložníka působícího v anglickém Readingu zůstává dva týdny před začátkem turnaje nejpravděpodobnější odpovědí. Trenér Karel Brückner konkrétní varianty, jak poskládat sestavu bez Rosického, během soustředění v Bad Kleinkirchheimu zatím nezkouší. Konkrétní řešení se zřejmě začne rýsovat až na uzavřených trénincích před úvodním zápasem proti domácímu Švýcarsku.


Jedna pozitivní vlastnost je ale na Matějovském znát už nyní. Z narůstajícího tlaku se mu kolena nepodlamují. "Velkou zodpovědnost vnímám už jen kvůli tomu, že jsem se sem dostal,“ vyprávěl včera šestadvacetiletý záložník.


Pro Matějovského hovoří především příznivá zkušenost z loňského října. Při kvalifikačním utkání v Mnichově proti Německu se do poslední chvíle licitovalo, jestli bude Rosický kvůli svalovým potížím schopný nastoupit. Nenastoupil, ale popravdě řečeno – nebylo to vůbec znát. Tehdy ještě pro soupeře zcela neznámý žolík z Mladé Boleslavi překvapil suverénním výkonem nejen domácího favorita a patřil mu lví podíl na památném vítězství 3:0. "Když někteří lidé viděli před utkáním sestavu, tak asi nečekali, že dopadne tak, jak nakonec dopadlo,“ zavzpomínal Matějovský na hvězdný okamžik.
Klíčovou roli na výsledném efektu měl ale podle hrdiny mnichovského utkání kouč Brückner. "Rozestavení a styl hry pocházely z jeho hlavy. I když nejde nadiktovat pochopitelně všechno a hráč musí přidat svoji kreativitu.“


Matějovský vyniká schopností nabídnout spoluhráčům nápaditou přihrávku. Po přestupu z české ligy do Readingu může navíc přidat zkušenosti z vypjatých zápasů Premier League. "Musel jsem se tam otrkat. Jen to ostré tempo při tréninku... Úspěchem je propracovat se do nominace k zápasu,“ podělil se o zážitky z momentálně nejsledovanější evropské soutěže.

Autor: Petr Adam