Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Materazzi prý Zidana nazval teroristou

Sport

  21:01
BERLÍN - Italský fotbalista Marko Materazzi prý nazval Zinédina Zidana, který je alžírského původu, špinavým teroristou. Materazzi to popřel. V Brazílii si na odtajnění záhady dokonce přizvali experta odezírajícího ze rtů. Ten řekl, že Ital nazval Zidaneho sestru prostitutkou.

fotbal. foto: JASPER JUINEN ČTK

Co přesně stálo za tím, že Zinédinu Zidanemu ujely v prodloužení nedělního finále fotbalového mistrovství světa nervy a hlavou poslal k zemi obránce Marka Materazziho, zůstane možná navždy obestřeno tajemstvím. Podle některých informací Ital nazval francouzského
kapitána teroristou, Materazzi to však dnes po příletu do Říma popřel.

"To absolutně není pravda, neoznačil jsem ho za teroristu. Jsem ignorant. Dokonce ani nevím, co to slovo znamená," citovala Materazziho italská agentura ANSA. "Celý svět viděl, co se stalo, v televizi," dodal.

Co opravdu konflikt na hřišti vyvolalo, zatím ani jeden z aktérů neprozradil. Podle francouzské televize se však Zidane v příštích dnech k incidentu vyjádří.

Francouzi se domnívají, že to musela být ze strany Materazziho hodně drsná slovní provokace. Podle francouzské televizní stanice LCI hráč údajně Zidanovi, který má alžírské kořeny, řekl, že je terorista.

Ke stejnému závěru dospěla i organizace bojující proti rasismu SOS Racism. "Podle několika velice dobře informovaných zdrojů ze světa fotbalu se zdá, že italský hráč Marco Materazzi nazval Zinédina Zidana 'špinavým teroristou'," uvádí se v oficiálním prohlášení skupiny. Její zástupci požadují, aby FIFA potvrdila svůj zpřísněný postup proti rasismu, incident
vyšetřila a vynesla odpovídající tresty.

Jinou verzi nabídla brazilská televize Globo, která si k řešení záhady přizvala odborníka na odezírání ze rtů, jehož služeb využila už v základní skupině při luštění pokynů trenéra Carlose Alberta Parreiry. Po shlédnutí televizních záznamů specialista prohlásil, že Matezrazzi dvakrát označil Zidanovu sestru za prostitutku.

Slzící Zidane
Jinak než závažnou urážkou si lze takový konec úspěchy protkané kariéry skvělého záložníka jen těžko vysvětlit. Místo toho, aby pozvedl zlatý pohár, kvůli kterému odvolal konec v národním týmu a k němuž svými výkony v Německu směřoval, jen trofej minul s uslzenýma očima na cestě do šaten, kam jej poslala červená karta. "Je to strašně smutný konec kariéry.

Radši bych, kdyby jej pět minut před koncem vyprovázel potlesk vestoje," řekl francouzský kouč Raymond Domenech. Podle jeho hráčů za Zidaneho tragický konec mohl Materazzi. "Když to vidím, nejradši bych mu rozbil obličej," citovala agentura AP obránce Williama
Gallase. David Trezeguet, jenž hraje v Itálii za Juventus, řekl, že jeho spoluhráče musela vyprovokovat jedině nějaká nepublikovatelná slova na jeho adresu. "Může odejít s hlavou nahoře. Ten druhý (Materazzi) ale ne, i když vyhrál pohár. V životě jde o víc než o fotbal," uvedl mnohoznačně  útočník.

Italové provokovali!
Francouzi si stěžovali, že je Italové celý zápas provokovali. Zidane podle očekávání s novináři nemluvil, je s nimi na kordy od té doby, co jej kritizovali v přípravě. Se zástupci sedmé velmoci se po utkání odmítl bavit i Materazzi, přestože k tomu neměl žádný důvod. Jako střelec vyrovnávací branky a jeden z úspěšných exekutorů penalty byl dokonce
hrdinou zápasu. "Nazdar hoši," křikl jen, když míjel reportéry.

Vše podstatné v zápase se točilo kolem něj, náhradníka za zraněného Alessandra Nestu. Po jeho střetu s Maloudou odpískal rozhodčí Elizondo penaltu, pak Materazzi sám hlavou vyrovnal. "A zapříčinil Zidanovo vyloučení. Hráčem zápasu by měl být on, ne Pirlo," řekl Domenech.

Sám stoper Interu Milán o sobě rád říká, že žije dvojí fotbalový život. O své rozpolcenosti už v Německu jednou přesvědčil, když nejdřív do Čechovy branky vsítil svůj první reprezentační gól a v dalším zápase proti Austrálii byl vyloučen.

Nejsem ďábel
Stejně jako Zidane, který před osmi lety neslavně šlápl na mistrovství světa na protihráče ze Saúdské Arábie a v Lize mistrů uštědřil hlavičku Kientzovi z Hamburku, má za sebou podobné úlety Materazzi. Předloni dostal trest na dva měsíce za to, že dal Cirillovi ze Sieny pěstí do obličeje. Prý se ale z vlastních chyb poučil. "Nejsem ďábel, suďte mě jako člověka. Musím se očistit. Víte, kolikrát mé děti ve škole slyšely, že jsem obluda?" řekl obránce.

Pro francouzského kouče Domenecha je naopak pápěrka. "Takový urostlý chlap a takhle ten pád nahraje. Vždyť ho porazil závan větru," řekl k ráně, kterou francouzský kapitán uštědřil Materazzimu do hrudníku. I když Zidaneho kariéra skončila ostudně, v očích soupeřů i lidí okolo zůstal "velkým šampionem", jak jej nazval Andrea Pirlo. A novináři jej i tak zvolili nejlepším hráčem turnaje.
 
V neděli vstřelil svůj třetí gól ve finále mistrovství světa, což se dosud povedlo jen Brazilcům Pelému, Vavá a Angličanu Geoffu Hurstovi. Ale také byl po Argentincích Monzonovi a Dezzotim v roce 1990 a krajanovi Desaillym o osm let později teprve čtvrtým vyloučeným v historii finále.

Francouzský prezident Jacques Chirac, který v Berlíně usedl do čestné lóže, se Zidaneho zastal. "Chtěl bych vyjádřit všechen respekt, který mám k člověku, jenž reprezentuje zároveň nejkrásnější hodnoty sportu a největší lidské kvality, jaké si dovedete představit a který proslavil francouzský sport a samozřejmě Francii," uvedl Chirac ve svém skoro státnickém projevu.

Celou reprezentaci pozval na oběd do Elysejského paláce. Možná při jídle se Zidane rozpovídá o tom, co se vlastně v neděli večer v Berlíně stalo.
Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!