Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Matná Chelsea konečně zvítězila, za City už nastoupil střelec Džeko

Sport

  18:46aktualizováno  21:36
LONDÝN - Fotbalisté trápící se Chelsea porazili v anglické lize Blackburn 2:0 a naplno bodovali teprve podruhé z posledních deseti utkání Premier League. Na první místo se po domácí výhře 4:3 nad Wolverhamptonem vyhoupl Manchester City, ale jeho městský rival United má o tři odehrané zápasy méně. Třetí Arsenal porazil v londýnském derby poslední West Ham United jasně 3:0.

Fotbalisté Chelsea slaví branku Nicolase Anelky foto: Reuters

Domácí Chelsea s Petrem Čechem v brance navázala na vysokou pohárovou výhru 7:0 nad druholigovým Ipswichem z minulého týdne, i když se proti Blackburnu dlouho trápila. Rozhodly až dva rohové kopy v druhém poločase, po kterých se zblízka trefili srbský obránce Branislav Ivanovič a Nicolas Anelka.

23. kolo Premier League

Chelsea - Blackburn 2:0
(57. Ivanovič, 76. Anelka)

Man. City - Wolverhampton 4:3 (49. a 66. Tévez, 40. K. Touré, 54. Y. Touré - 12. Milijaš, 68. Doyle z pen, 86. Zubar)

Stoke - Bolton 2:0
(37. Higginbotham, 63. Etherington z pen.)

West Bromwich - Blackpool 3:2 (37. a 87. Odemwingie, 52. Morrison - 11. Vaughan, 80. Taylor-Fletcher)

Wigan - Fulham 1:1
(57. Rodallega - 86. Johnson)

West Ham United - Arsenal 0:3
(13. a 77. z pen. Van Persie, 41. Walcott).

Francouzský útočník v Premier League skóroval poprvé od loňského října. Proti "Rovers" se mu mimořádně daří, dal jim už dvanáctý ligový gól v kariéře. Blackburn, který vyslal na Čecha pouhé dvě střely, nedokázal vyhrát na Stamford Bridge od února 2003.

Bosenský kanonýr Edin Džeko si odbyl premiéru v dresu Manchesteru City, kam přestoupil za 27 milionů liber z Wolfsburgu. Bývalý fotbalista Teplic nastoupil v základní sestavě po boku Argentince Carlose Téveze.

Ve 12. minutě však musel jen sledovat, jak poslal Wolverhampton do nečekaného vedení Nenad Milijaš. Favorizovaní domácí vyrovnali těsně po přestávce zásluhou obránce Kola Tourého. Po přestávce "Citizens" zápas otočili. Branku si připsal i mladší z bratrů Touréů Yaya. Dvakrát se prosadil Tévez, který se dotáhl se čtrnácti ligovými brankami v tabulce střelců na vedoucího Dimitara Berbatova z Manchesteru United. Hosté sice dvěma góly zápas zdramatizovali, ale na body nedosáhli.

Arsenal jasným vítězstvím částečně napravil poslední pohárová zaváhání proti druholigovým týmům. Minulou sobotu doma "Kanonýři remizovali" v Anglickém poháru 1:1 s Leedsem, ve středu dokonce v Ligovém poháru prohráli 0:1 na půdě Ipswiche. Svěřencům trenéra Arséna Wengera zajistili dvoubrankový náskok už během prvního poločasu Robin van Persie a Theo Walcott. Arsenal, za který kvůli chřipce nenastoupil záložník Tomáš Rosický, dominoval i po přestávce.

Brankáře Roberta Greene v jeho jubilejním dvoustém ligovém utkání překonal ještě jednou z penalty van Persie. Pro trenéra West Hamu Avrama Granta byl dnešní zápas zřejmě posledním na lavičce "Kladivářů". Nahradit by ho měl bývalý kouč Aston Villy Martin O'Neil.

Autor: