130 let

Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger. | foto: ČTK/AP

Merci, Arsène. Zaplněný Emirates Stadium se před dvěma lety loučil s legendární érou trenéra Wengera

Sport
  •   18:24
Praha - Tři mistrovské tituly, rekordních sedm vítězství v Anglickém poháru. Unikátní sezona bez porážky, a hlavně dlouhých dvaadvacet let v klubu. Jedna z nejslavnějších etap fotbalových dějin skončila. Přesně před dvěma lety dal fotbalový revolucionář Arsène Wenger sbohem svému milovanému Arsenalu.

„Po dlouhém rozmýšlení a diskusích s vedením klubu cítím, že je ten správný čas odejít. Jsem vděčný, že jsem měl to privilegium vést tento klub tolik nezapomenutelných let,“ sdělil koncem dubna minulého roku Wenger pro klubový web.

O dva týdny později už se loučil s fanoušky přímo na Emirates Stadium. Psal se 6. květen roku 2018 a Arsène Wenger koučoval svůj poslední domácí zápas v roli hlavního trenéra Arsenalu.

Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger.

A jeho svěřencům se nevedlo vůbec zle. Burnley doslova rozstříleli 5:0 a dopřáli svému lodivodovi dokonalou rozlučku.

K brilantnímu výkonu na hřišti se přidalo i parádní vystoupení fanoušků v hledišti. Ti v minulosti mnohokrát vyvolávali známé heslo „Wenger Out“, tentokrát však na adresu francouzského elegána nepadlo jediné křivé slovo.

Naopak. Ochozy byly oděny do červených trikotů s nápisem „Merci Arsène“. Před samotným výkopem mu hráči dokonce připravili čestnou stráž.

Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger.
Loučící se manažer Arsenalu Arsene Wenger.

A není divu. Rodák z francouzského Štrasburku je dozajista největší trenérskou legendou Arsenalu. Na severu Londýna strávil dlouhých dvaadvacet let, během nichž získal sedmnáct trofejí a v roce 2006 dokráčel dokonce do finále milionářské Ligy mistrů. Ozdobou jeho působení u Gunners je pak sezona 2003/2004, kdy jeho The Invincibles ovládli Premier League bez jediné porážky.

Po zápase přál rivalovi

„Než začnu, jen chci říct, že chci popřát Alexi Fergusonovi, ať se hodně rychle uzdraví,“ začal svůj projev na rozloučenou Wenger a popřál tak svému dlouholetému rivalovi, který tehdy utrpěl krvácení do mozku, uzdravení.

Alex Ferguson a Arséne Wenger, dva velcí rivalové a ohromní trenéři.

A pokračoval: „Je to konec mého dlouhého příběhu v Arsenalu. Celou dobu jsem se snažil, aby tady lidé byli šťastní. To samé jim přeji do budoucna. Ať lidé, kteří milují tento klub, jsou šťastní a dostanou to, co opravdu chtějí a milují,“ pronesl zkušený manažer a dodal: „Je ideální čas, aby do klubu přišli noví lidé s novými nápady a posunuli ho zase kupředu.“

Mimo hřejivých slov na rozloučenou potěšil vyprodaný Emirates také laskavým činem. Poté, co od vedení Arsenalu obdržel speciální zlatou trofej, udělal radost malému příznivci Kanonýrů, jenž se za pomoci cedule dožadoval jeho tradiční červené kravaty.

Wenger ji stylově odložil a odešel.

Arsenal se bez něj zatím obchází jen těžko.

Autor: Dominik Reiniš