130 let

Lionel Messi si proti Bilbau připsal 650. branku v dresu Barcelony. | foto: Reuters

Messi byl zase při chuti, dvěma góly oslavil další rekord. Atlético si poradilo s Grenadou

Sport
  •   23:34
Madrid - Fotbalisté Atlética Madrid odčinili pondělní remízu s Vigem a v zápase 23. kola španělské ligy zvítězili na hřišti Granady 2:1. Lídr tabulky uspěl i bez čtveřice důležitých hráčů nakažených koronavirem a s jedním zápasem k dobru má osmibodový náskok na Barcelonu a Real. Lionel Messi v dresu Katalánců vyrovnal 505. startem v La Lize rekord bývalého spoluhráče Xaviho a dvěma góly pomohl k výhře 5:1 nad Alavésem. Sevilla i bez brankáře Tomáše Vaclíka, který znovu zůstal pouze na lavičce náhradníků, porazila Huescu 1:0 a protáhla sérii výher na pět.

V dresu Atlética nastoupil záložník Koke k 583. zápasu a dostal se na druhé místo v klubových statistikách. Kapitán mužstva to oslavil gólovou asistencí, když přihrál Marcosi Llorentemu na vedoucí branku v 63. minutě. Granadě se sice povedlo vzápětí vyrovnat, nejhorší defenzivu soutěže pak ale překonal Ángel Correa.

Atléticu chyběli kvůli koronaviru Joao Félix, Moussa Dembélé, Thomas Lemar a Hector Herrera, přesto madridský celek prodloužil ligovou šňůru bez porážky o desátý zápas. Naposledy prohrál 12. prosince na hřišti Realu. Granada naopak už měsíc v nejvyšší soutěži nevyhrála.

Barcelona vykročila za hladkou výhrou v první půli. Ve druhém utkání za sebou dal gól Trincao, pak si vzal slovo špílmachr Messi. Kapitán Katalánců nejprve dorazil střelu Antoinea Griezmanna, ale videorozhodčí odhalil těsný ofsajd. První oslavy dorovnaného rekordu se tak hvězdný Argentinec dočkal v nastaveném čase první půle, kdy si zasekl míč do středu hřiště a střelou zpoza vápna o tyč skóroval.

Lionel Messi odchází po vyloučení ze hřiště.
Lionel Messi

Španělská fotbalová liga - 23. kolo:

Granada - Atlético Madrid 1:2 (66. Herrera - 63. Llorente, 75. Correa), FC Sevilla - Huesca 1:0 (57. El Haddadi),

Eibar - Valladolid 1:1 (23. Kike - 7. Mesa z pen.),

FC Barcelona - Alavés 5:1 (29. a 74. Trincao, 45.+1 a 75. Messi, 80. Firpo - 57. Rioja).

„Blaugranas“ po přestávce inkasovali, ale favorit znovu zabral a mezi 74. a 80. minutou stvrdil výhru třemi góly - nejprve se trefil po přihrávce Messiho znovu Trincao, pak podruhé pálil Messi a debakl dokonal Junior Firpo. Barcelona v tomto kalendářním roce v lize ještě neztratila ani bod. Alavés od začátku roku dokázal dát branku vedle Barcelony i Atléticu, Realu Madrid či Seville, se všemi ale prohrál.

Messi se ke Xavimu blíží i v počtu startů za „Blaugranas“ napříč všemi soutěžemi. Aktuálně má na kontě 759 startů, někdejší španělský reprezentant už jen o osm víc.

Favorizovaní fotbalisté Sevilly se nemohli proti poslednímu týmu tabulky dlouho prosadit. Tři body jim vystřelil po necelé hodině hry Munir El Haddadi. Marocký útočník o vítězství rozhodl i v minulém kole proti Getafe (3:0), kdy se na lavičce Sevilly poprvé po dvou měsících objevil i Vaclík.

Autor: ČTK