130 let

Zklamaný Lionel Messi. Hvězdný fotbalista na titul nedosáhl. | foto: Reuters

Ta porážka bolí, přesto můžeme být na sebe pyšní, řekl Messi

Sport
  •   8:59
RIO DE JANEIRO/PRAHA - Stal se nejlepším hráčem šampionátu, přesto Lionel Messi nepojede z fotbalového mistrovství světa šťastný. Svůj velký úkol - dotáhnout Argentinu k titulu - nesplnil. Jeho tým prohrál ve finále s Německem 0:1 po prodloužení.

„Těsná porážka, která nás teď všechny hodně bolí. Byli jsme blízko, ale nedotáhli jsme to do konce,“ zoufal sedmadvacetiletý útočník z Barcelony.

Messi se mohl vyrovnat Diegu Maradonovi, který Argentinu dovedl k mistrovskému titulu v roce 1986. Nakonec však zůstal krůček pod vrcholem a po zápase sledoval, jak kolem něj němečtí fotbalisté slaví.

Dál tak bude slýchat, že s Argentinou nikdy nic velkého nevyhrál...

„Zasloužili jsme si víc, proto jsme teď smutní. Ale bohužel jsme neproměnili šance, které jsme si vytvořili. Cítíme se špatně, protože jsme nevyhráli pohár, který jsme chtěli vyhrát pro všechny Argentince,“ pokračoval Messi.

Na mistrovství světa vstřelil čtyři góly - Bosně, Íránu a dva Nigérii. To však všechno byly zápasy základní skupiny. Ve vyřazovací fázi už další branku nepřidal, jen na jednu přihrál.

Němci byli odpočatější

V posledních dvou zápasech turnaje mu zoufale chyběl zraněný Di María, se kterým si v ofenzivě rozuměl. Bez něj předvedl jen několik individuálních průniků nebo střeleckých pokusů, ale efekt v podobě gólů to nemělo.

Argentina navíc na turnaji nesázela na ofenzivní esa, ale na propracovanou defenzivu a rychlé protiútoky. Přesto Messi vyhrál anketu o nejlepšího fotbalistu šampionátu, ve které hlasovali akreditovaní novináři.

Při předávání se ani neusmál. Jen přebral cenu a šel zpátky mezi spoluhráče. Finálová porážka ho bolela příliš.

„Ve finále jsme se cítili fyzicky v pohodě i v prodloužení, ale den odpočinku navíc pro Německo je na téhle úrovni znát. Navíc my jsme hráli prodloužení i v semifinále, zatímco náš dnešní soupeř mohl v závěru proti Brazílii šetřit síly. To nějaký vliv určitě mělo,“ přemítal Messi.

A dodal: „I přes tu porážku si myslím, že můžeme být pyšní na to, že jsme se dostali až do finále a jakým způsobem jsme hráli. Argentina dlouho nebyla ani v semifinále a teď jsme byli kousek od titulu.“

Autor: