130 let

Fotbalista Barcelony Lionel Messi přebírá potřetí za sebou Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa | foto: Reuters

Aktualizováno

Messi vyrovnal legendy. Potřetí vyhrál Zlatý míč

Sport
  •   19:58
CURYCH - Argentinec Lionel Messi získal potřetí za sebou Zlatý míč FIFA pro nejlepšího fotbalistu světa. Hvězdný útočník Barcelony tak vyrovnal rekord současného šéfa UEFA Michela Platiniho, který anketu vyhrál v letech 1983 až 1985. Stejný počet těchto individuálních ocenění mají také slavní Nizozemci Johan Cruijff a Marco van Basten, ale těm se to nepovedlo tři roky po sobě.

Messi získal 47,88 procenta všech hlasů a porazil Cristiana Ronalda z Realu Madrid (21,6) a svého klubového spoluhráče Xaviho Hernándeze (9,23).

Vizitka Lionela Messiho

Datum a místo narození: 24. července 1987, Rosario
Státní příslušnost: Argentina
Výška a váha: 169 cm, 67 kg
Post: útočník
Klub: FC Barcelona (od 2000)
Předchozí působiště: Newell's Old Boys (1995-2000)
Reprezentace: 66 zápasů/19 gólů (první zápas 17. srpna 2005 proti Maďarsku)
Největší úspěchy: vítěz Ligy mistrů 2006, 2009 a 2011, Superpoháru 2009 a 2011 a MS klubů 2009 a 2011; 5x vítěz španělské ligy (2005, 2006, 2009, 2010 a 2011), vítěz Španělského poháru 2009; zlato z OH 2008; zlato z MS "20" 2005
Ocenění: vítěz ankety Zlatý míč FIFA pro nejlepšího hráče světa 2010 a 2011; vítěz ankety Zlatý míč i ankety FIFA 2009; držitel Zlaté kopačky pro nejlepšího střelce evropských lig 2010; nejlepší hráč MS klubů 2009 a 2011; nejlepší hráč a střelec MS "20" 2005; argentinský fotbalista roku 2005 a 2007-11.

Argentinská megastar považovaná již ve 24 letech za možná nejlepšího fotbalistu historie minulou sezonu zakončila s bilancí 55 zápasů, 53 gólů a 24 asistencí. V polovině této sezony má Messi nakročeno k tomu, aby svůj výkon ještě překonal, když během 28 startů zaznamenal 31 gólů a přidal 14 asistencí. Barceloně pomohl v uplynulém roce k zisku španělského titulu, k triumfu v Lize mistrů i na mistrovství světa klubů. 

I díky tomu vyhrál anketu třikrát za sebou jako teprve druhý fotbalista v historii. Dosud se to povedlo pouze v 80. letech Francouzi Platinimu, tehdy se však Zlatý míč uděloval jen evropským hráčům. Vítěze navíc vyhlašoval pouze magazín France Football, až v loňském ročníku došlo ke spojení s anketou FIFA, která vznikla v roce 1991. Od jejího zavedení se povedlo třikrát vyhrát jen Francouzi Zinédinu Zidanovi a Brazilci Ronaldovi, ani jednomu z nich však za sebou. Právě Ronaldo dnes Messimu Zlatý míč předal.

Získat tuhle cenu je velká pocta. A vyhrát ji třikrát po sobě je obrovská pocta," uvedl při přebírání Zlatého míče Messi. "Chci se o tu cenu podělit se svým spoluhráčem Xavim a dalšími hráči Barcelony, bez kterých bych nikdy nic nevyhrál," dodal. Nejlepšího světového fotbalistu určilo hlasování, na kterém se podíleli ze dvou třetin reprezentační trenéři a kapitáni a z jedné třetiny novináři.

Za Česko hlasovali Bílek, Rosický a novinář Hrabě

Messi vyhrál i díky třem českým účastníkům hlasování. Reprezentační kouč Michal Bílek, kapitán národního týmu Tomáš Rosický i redaktor deníku Sport Stanislav Hrabě hlasující za české novináře dali Messiho na první místo. Všichni tři se shodli i na druhé pozici Cristiana Ronalda, Bílek s Rosickým pak na třetí místo dali Andrése Iniestu z Barcelony, zatímco Hrabě Xaviho.

Triumf Barcelony potvrdil také Josep Guardiola, který dostal cenu pro nejlepšího trenéra. V hlasování získal více hlasů než kouč Realu Madrid José Mourinho a Alex Ferguson z Manchesteru United. Skotská legenda mezi trenéry si odnesla alespoň cenu Prezidenta FIFA Seppa Blattera, který Fergusona odměnil za přínos fotbalu během 25 let na lavičce Manchesteru.

Guardiolu dali na první místo také všichni tři čeští hlasující. Bílek hlasoval pro Guardiolu, trenéra španělské reprezentace Vicenta del Bosqueho a Mourinha. Rosický pro Guardiolu, kouče Dortmundu Jürgena Kloppa a Del Bosqueho, Hrabě pro Guardiolu, Del Bosqueho a Fergusona.

"Rád bych tuto cenu věnoval Mourinhovi, Fergusonovi a dalším trenérům po celém světě, kteří milují fotbal. Především ji chci ale věnovat tisícům lidí, kteří se během minulých sta let starali o to, že je z Barcelony jeden z nejlepších klubů světa," uvedl Guardiola v děkovné řeči.

Barcelona s Realem Madrid ovládly také jedenáctku roku podle FIFA a FIFPro. Barcelona do ní dodala pět hráčů, Real čtyři. Jejich nadvládu narušil pouze Manchester United, z jehož sestavy byli nominováni stoper Nemanja Vidič a útočník Wayne Rooney.

Mezi fotbalistkami přišla o pětileté panování Brazilka Marta, která tentokrát skončila na druhém místě za Japonkou Homare Sawaovou. Ta se zasloužila o překvapivý triumf Japonska na mistrovství světa, kde byla vyhlášena nejlepší hráčkou. Triumf Japonek na MS přinesl ocenění i trenérovi Noriu Sasakimu, který byl zvolen nejlepším koučem ženských týmů.

Japonský fotbal dostal také cenu Fair play, kterou se FIFA rozhodla ocenit to, jak se tamní fotbalový svaz dokázal vypořádat s ničivým zemětřesením, záplavami a následnou katastrofou ve Fukušimě. Puskásovu cenu za nejhezčí gól dostal brazilský talent Neymar za úchvatné sólo v dresu Santosu v červencovém utkání proti Flamengu.

Výsledky ankety Zlatý míč FIFA za rok 2011

Nejlepší fotbalista: Lionel Messi (Argentina/Barcelona) 47,88 procenta, 2. Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid) 21,60, Xavi Hernández 9,23, 4. Andrés Iniesta (oba Španělsko/Barcelona) 6,01, 5. Wayne Rooney (Anglie/Manchester United) 2,31, 6. Luis Suárez (Uruguay/Liverpool) 1,48, 7. Diego Forlán (Uruguay/Inter Milán) 1,43, 8. Samuel Eto'o (Kamerun/Anži Machačkala) 1,34, 9. Iker Casillas (Španělsko/Real Madrid) 1,29, 10. Neymar (Brazílie/Santos) 1,12.

Nejlepší fotbalistka: Homare Sawaová (Japonsko)  28,51, 2. Marta (Brazílie) 17,28, 3. Abby Wambachová (USA) 13,26.

Nejlepší trenér mužského fotbalu: Josep Guardiola (Barcelona) 41,92, 2. Alex Ferguson (Manchester United) 15,61, 3. José Mourinho (Real Madrid) 12,43.

Nejlepší trenér ženského fotbalu: Norio Sasaki (reprezentace Japonska) 45,57, 2. Pia Sundhageová (reprezentace USA) 15,83, 3. Bruno Bini (reprezentace Francie) 10,28.

Prezidentova cena: trenér Manchesteru United Alex Ferguson (za přínos fotbalu).

Puskásova cena za nejhezčí gól: Neymar (Brazílie/Santos).

Cena fair play: Japonská fotbalová federace.

Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: Iker Casillas (Španělsko/Real Madrid) - Dani Alves (Brazílie), Gerard Piqué (Španělsko/oba Barcelona), Nemanja Vidič (Srbsko/Manchester United), Sergio Ramos - Xabi Alonso (oba Real Madrid), Andrés Iniesta, Xavi (všichni Španělsko/oba Barcelona) - Cristiano Ronaldo (Portugalsko/Real Madrid), Wayne Rooney (Anglie/Manchester United), Lionel Messi (Argentina/Barcelona).

Hlasování českých zástupců v anketě
Nejlepší fotbalista
Michal Bílek
(trenér české reprezentace): Messi, Ronaldo, Iniesta.
Tomáš Rosický (kapitán české reprezentace): Messi, Ronaldo, Iniesta.
Stanislav Hrabě (novinář, deník Sport): Messi, Ronaldo, Xavi.

Nejlepší trenér:
Bílek:
Guardiola, Vicente Del Bosque (reprezentace Španělska), José Mourinho (Real Madrid).
Rosický: Guardiola, Jürgen Klopp (Dortmund), Del Bosque.
Hrabě: Guardiola, Del Bosque, Ferguson.

Autoři: ČTK, Lidovky.cz