130 let

Írán, Mexiko | foto: CLAUDIO CRUZ, ČTK

Mexičané zlomili Íránce 3:1

Sport
  •   9:06
NORIMBERK - Až v posledních minutách si Mexičané zajistili třetím gólem výhru 3:1 nad fotbalisty Íránu. Do té doby Íránci neztráceli naději a snažili si dopomoci s několika hráči s Bundesligy k remíze.

Mexičanům se včas vrátil brankář Oswaldo Sánchez, který musel odletět z dějiště turnaje do vlasti na páteční pohřeb svého otce. A potomci Aztéků si brzy oddechli, že se rozhodl na své truchlení zapomenout na hřišti.

Íránci totiž byli ze začátku zápasu lepší, bundesligové hvězdy se na dobře známém
stadionu v Norimberku hnaly dopředu a jedna z nich Hášemíján z Hannoveru
hlavičkovala nebezpečně k tyči. Sánchez ale robinzonádou jeho šanci zmařil.
Zakřiknutí Mexičané získali půdu mezi nohama rychlým sledem standardních
situací.

Při čtvrtém přímém kopu si Pardo postavil míč u pravé postranní čáry, jeho spoluhráči vyvolali v šestnáctce zmatek, volný Franco posunul míč Bravovi a ten měl zblízka jednoduchou práci.

Íránci ale odpověděli za osm minut a také jim vyšla standardní situace. Po rohu se ke slovu dostal Rezáeí, Sánchez sice jeho střelu vyrazil, ale ještě než se po srážce s ním stihl sebrat ze země, třepetala se v jeho síti Golmohammadího dorážka.

Hráč s příhodným jménem vstřelil teprve čtvrtý gól své země v historii světových šampionátů. Argentinský kouč na mexické lavičce Lavolpe do druhého poločasu občerstvil útočnou sílu dvěma střídáními a jeho tým si vydobyl trvalou převahu.

Neslevil z ní ani poté, co za sedm minut musel Lavolpe vyčerpat i třetí možnost změny sestavy, protože si kanonýr Borgetti natáhl sval.

Jenže nová útočná dvojice dlouho nemohla vymyslet nic, čím by soustředěně
bránící Íránce překvapili. Asijský tým byl viditelně spokojený s remízou, ale čtvrt hodiny před koncem se mu vidina na bodový zisk rozplynula.

Svěřenci Chorvata Branka Ivankoviče nabídli výhru soupeři prakticky sami. Brankář Mirzápúr pokazil odkop, míč se vrátil k Rezáeímu, který jej jako poslední jistota obrany ztratil a Bravo po Zinhově přihrávce snadno získal svému týmu vedení podruhé. Útočník, jenž hraje ligu doma za Guadalajaru, se tak vyrovnal nejlepším střelcům turnaje - Němci Klosemu a Wanchopovi z Kostariky.

Íránci se sotva stačili vzpamatovat a inkasovali znovu. Zinha si sám rozjel akci, když rozdělil míč do strany, v běhu si naskočil na centr a hlavou se trefil prudce k tyči. Kouč Lavolpe, který byl kritizovaný za to, že do národního týmu zve naturalizované hráče jako Argentince Franka a Brazilce Zinhu, si na lavičce radostně poskočil.

Naopak legendární Ali Daeí odcházel ze hřiště zklamaný. V den, kdy se stal ve 37 letech a 82 dnech nejstarším reprezentantem své země, jeho tým přerušil sérii pěti zápasů bez prohry a zrovna v tu nejméně vhodnou dobu. Na první dvě postupové příčky tabulky skupiny D se nyní budou Íránci škrábat hodně obtížně.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK