130 let

Brankář Sparty Tomáš Koubek. | foto: Michal Šula, MAFRA

‚Ženská rozhodčí patří k plotně‘. Sexistické výroky sparťanů řeší v USA i Anglii

Sport
  •   10:55aktualizováno  15:13
PRAHA - Zatímco výsledky a předváděná hra fotbalistů pražské Sparty v posledních týdnech nijak neudivuje, výřečnost jejích dvou hráčů dokázala klub proslavit takřka po celém světě. Výroky Tomáše Koubka a Lukáše Váchy o tom, že ženy by měly být raději u sporáku než rozhodovat fotbal, totiž vyvolaly ohlas v mnoha světových médiích.

‚Šovinisté‘ Koubek a Vácha se omluvili. Sparta je ‚potrestala‘ tím, že musí na tréninky žen

Přešlap sparťanských fotbalistů se dostal na velké webové servery včetně britské BBC či americké ESPN. Text BBC o tom, že Koubek s Váchou po vlně kritiky zveřejnili „omluvu všem ženám“, citují i desítky dalších webů včetně těch v Afgánistánu či jiných asijských zemích.

Třeba webový portál katarské televize beIN Sports píše o tom, že brankář Koubek se po svém „sexistickém řečnění“ dostal do „kotle s vařící vodou“. Polská TVN24 zdůrazňuje netypičnost trestu, který fotbalisty čeká - klub Sparta Praha se rozhodl Koubka i Váchu potrestat tím, že oba hráči budou muset absolvovat několik tréninků s ženským týmem a stanou se ambasadory utkání Ligy mistrů žen.

Aféra se probojovala i do zpravodajství v Itálii, Japonsku či Nigérii.

Brankář Sparty Tomáš Koubek a záložník Lukáš Vácha se po víkendovém utkání s Brnem (3:3) pustili do asistentky rozhodčího Lucie Ratajové za to, že neposoudila postavení hráče Zbrojovky Aloise Hyčky před vyrovnávací brankou jako jasný ofsajd.

Koubek v rozhovoru po utkání řekl, že „ženy by měly zůstat u plotny a ne rozhodovat mužský fotbal,“ Vácha zase po zápase zveřejnil tweet s fotkou Ratajové a popiskem „ke sporáku“.

Brankář Slovanu Liberec Tomáš Koubek.
Sparťanský záložník Lukáš Vácha.

Kontroverzní tweet lze stále najít na Váchově účtu, momentálně zraněný záložník Sparty také namísto omluvy zveřejnil pouze jakési vysvětlení. „Tento komentář byl směřován ke konkrétní chybě, která ovlivnila výsledek zápasu, nikoli na žádné jiné ženy,“ napsal na Twitteru s tím, že jeho poznámka nebyla myšlena šovinisticky a že ženy v „mužských funkcích“ podporuje.

Autor: Ondřej Kopřiva