Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Fotbalový trenér Bílek skončil v Dinamu Tbilisi, klub už má nástupce

Sport

  15:16aktualizováno  15:39
TBILISI/PRAHA - Dva úvodní zápasy nového ročníku, dvě porážky a fotbalové Dinamo Tbilisi udělalo radikální řez. Po vyřazení v 2. předkole Ligy mistrů s kazachstánským Aktobe končí dvanáct hráčů včetně českého stopera Radka Dosoudila, sportovní manažer i trenér Michal Bílek.

Trenér českých fotbalistů Michal Bílek foto: ČTK

"Plánovali jsme dlouhodobý projekt, mužstvo mělo na gruzínské poměry mimořádné podmínky. Dělali jsme všechno proto, abychom poráželi týmy jako je Aktobe. Po vyřazení nám došla trpělivost," prohlásil klubový šéf Roman Pipia na středeční tiskové konferenci. Jeho slova citovaly webové stránky klubu.

Bílek s asistentem Marcelem Ličkou přišli do klubu na začátku června. Jeho úkolem bylo tým dostat přes kvalifikaci do evropských pohárů, jedno jestli do Ligy mistrů či Evropské ligy.

Ale všechno se zhroutilo už v prvním zápase, kdy Dinamo přes velkou střeleckou převahu nedalo gól a Aktobe podlehlo 0:1. Když minulý týden padlo i v odvetě (0:3), rozhodl se šéf klubu pro zásadní změny.

"S trenérem Bílkem jsme se dohodli, že z klubu odejde," řekl Pipia.

Na tiskové konferenci představil jeho nástupce Kachu Gogičašviliho.

"Od nynějška budou v klubu nízké platy a vysoké bonusy," uvedl Pipia s tím, že Dinamo začne dávat šanci hlavně mladíkům, které dosud vedl Gogičašvili v juniorce.

V Tbilisi trénoval Dušan Uhrin i jeho syn

Bílek byl třetím českým koučem Dinama za poslední roky. V letech 2006 až 2008 působil v klubu trenér českých vicemistrů Evropy z roku 1996 Dušan Uhrin, do loňska trénoval v Tbilisi jeho syn. Oba vyhráli s Dinamem titul, Dušan Uhrin mladší navíc loni přidal i pohárový triumf, ale do hlavní fáze evropských pohárů se Dinamo nedostalo...

Devětačtyřicetiletý Bílek loni na podzim skončil u národního mužstva po čtyřech letech krátce před koncem neúspěšné kvalifikace na mistrovství světa v Brazílii. Tbilisi bylo jeho třetím zahraničním angažmá v trenérské kariéře. V minulosti působil v kostarickém celku Cartaginés a v Ružomberoku.

Ve Spartě v roce 2007 vyhrál titul i pohár, s reprezentací postoupil na Euro 2012, vyhrál základní skupiny. Ve čtvrtfinále Češi podlehli Portugalsko gólem Cristiana Ronalda ze závěru utkání.

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...