Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Mimořádná fotbalová valná hromada bude. Vedení svazu ji svolalo na 3. června

Sport

  12:55aktualizováno  14:07
PRAHA - Českomoravský fotbalový svaz svolal na 3. června mimořádnou valnou hromadu kvůli sporům uvnitř odvolací a revizní komise. Vedení svazu to oznámilo po dnešním jednání výkonného výboru v Praze.

Ivan Hašek. foto: ČTK

Výbor zároveň odmítl rezignaci svého člena Petra Voženílka kvůli telefonátu s olomouckým činovníkem Jiřím Kubíčkem, jehož odposlech byl zveřejněn v médiích. Svaz současně oznámil, že bude usilovat o pořádání mistrovství Evropy do 21 let v roce 2013.

Valná hromada je nutná k tomu, aby byla zvolena nová odvolací a revizní komise. "Do zvolení nové komise jsme požádali, aby současní členové dokončili rozjednanou agendu, ovšem s výjimkou případů Bohemians," uvedl svazový místopředseda Jindřich Rajchl. Právě kontroverze ohledně několika Bohemek vnesla do jednání uvnitř komise zásadní rozpory, po nichž komise už nebyla jednotná.

Výkonný výbor se sešel mimořádně především kvůli rozhovoru Voženílka s Kubíčkem, který byl nahrán a dostal se do médií. V něm svazový funkcionář naznačil mafiánské praktiky ohledně korupční aféry spojené s loňským ligovým zápasem Olomouc - Bohemians Praha - VÍCE ČTĚTE ZDE: FOTBALOVÝ SKANDÁL ...!

"Pan Voženílek se svým kolegům omluvil, nabídnul rezignaci a výkonný výbor omluvu přijal. Navíc mu kolegové vyjádřili důvěru, aby ve své práci na svazu pokračoval," uvedl na tiskové konferenci svazový mluvčí Petr Svěcený. Voženílek se navíc už v úterý omluvil spolumajiteli Bohemians Praha Josefu Jíchovi i dalším ligovým funkcionářům za svá slova v dialogu.

Výkonný výbor současně požádal Kubíčka, aby podal oznámení kvůli podezření na nezákonné odposlouchávání, neboť sám tvrdí, že nahrávku nepořídil. "Pan Kubíček prý nejprve Voženílkovi řekl, že jeho telefon je odposloucháván a že mu zavolá na jiné číslo. Z něj poté spolu hovořili," připomněl Hašek zvláštnost celé situace.

Na dotaz, zda na Haška nahrávka nedělá dojem, že Kubíček byl jakýmsi moderátorem celého rozhovoru, svazový předseda přímo neodpověděl. "Mám na to ale samozřejmě svůj soukromý názor," reagoval Hašek, podle kterého je případ poučením, že do telefonu nelze říkat všechno. "Kolega Voženílek podle mého už nebude nyní telefonovat s klidem ani s manželkou," dodal Hašek s nadsázkou.

Svaz bude usilovat, aby výkonný výbor UEFA na prosincovém zasedání v Praze přiřkl pořádání mistrovství Evropy do 21 let v roce 2013 České republice. "Je to významná akce, o její pořádání moc stojíme a už dnes splňujeme podmínky k jejímu pořádání," připomněl předseda svazu Ivan Hašek.

Podmínkou je jeden stadion s kapacitou přes dvacet tisíc diváků, jeden do dvaceti tisíc, dva pro osm až patnáct tisíc fanoušků a dvě logistická centra pro dvě skupiny. Výkonný výbor dnes promptně reagoval na aktuální případ z první ligy a ocenil cenou fair play příbramského fotbalistu Josefa Hušbauera, který při utkání v Českých Budějovicích přiznal teč a soupeř po následném autu vstřelil gól.

Místo ocenění se hned po zápase dočkal ostré kritiky od spoluhráčů včetně kapitána Daniela Huni, s činem nesouhlasil ani jeho klubový trenér Karol Marko. "Je to první případ, ale fotbalový svaz bude do budoucna udělovat ceny fair play během celé sezony i za další běžné činy, jakým bylo Hušbauerovo přiznání. Doufáme, že nám začnou docházet upozornění na podobné případy i z výkonnostního fotbalu, podnět nám může dávat kdokoliv," vyzval fotbalovou veřejnost Svěcený.

Rajchl vysvětlil, že svaz chtěl okamžitě reagovat na to, jak byl Hušbauer pranýřován. "Nám záleží na fair play a chceme se přiblížit normálnímu fungování sportu. Aby to, co bylo slušné, bylo normální a běžné, a aby nedocházelo k tomu, že takový hráč bude očerňován na veřejnosti," naznačil místopředseda, co činovníky k zavedení nové praxe vyprovokovalo.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...