130 let

Villas-Boas a Mourinho v krátké diskuzi. | foto: Reuters

Doporučujeme

Místo přátelství válka. Duel učitele Mourinha a žáka skončil smírně

Sport
  •   7:24
LONDÝN/PRAHA - Jejich profesní spolupráce se časem proměnila v přátelství. Nyní už je mu ale konec. Mezi fotbalovými trenéry José Mourinhem a André Villasem-Boasem vládne napětí, které provázelo vzájemný zápas jejich týmů Chelsea a Tottenhamu. Duel skončil nerozhodně 1:1.

"Muži ve válce," hlásí titulky britských zpravodajských serverů. Mourinho byl trenérským učitelem Villase-Boase. Po sedmi letech spolupráce se rozešli ve zlém v roce 2009, kdy koučovali Inter. Mladší Villas-Boas se stal hlavním trenérem portugalské Coimbry. Oba Portugalci prý měli ústní dohodu, že spolu dokončí sezonu. Mladší Villas-Boas ji tak porušil. Další verzí je, že ten zkušenější popíral podíl mladšího na úspěšné sezoně Interu. V součtu spolu vyhráli mistrovské tituly ve třech různých zemích, ale konflikt dosud neurovnali.

"Měli jsme spolu silný osobní i profesní vztah, ale už není. Nemyslím si, že potřebuje vysvětlení. Zkrátka se porouchal," přiznal pětatřicetiletý manažer Tottenhamu. "Dal mi příležitost v profesionálním fotbale. Užíval jsem si úspěšnou spolupráci s ním," dodal směrem k Mourinhovi.

Jsou si podobní? Ne, řekli oba

Ten před vzájemným duelem působil chladně. "Nezajímá mě a nechci komentovat to, co řekl. On má svůj názor a já ho respektuji, ale znát ho nepotřebuji," prohlásil o patnáct let starší stratég. Také řekl, že mu Villas-Boas neprokázal úctu a choval se jako dítě, když veřejně mluvil o jejich narušeném vztahu.

Začátkem roku dostal Mourinho otázku: "Lidé Villase-Boase vidí jako nového Mourinha, vnímáte mezi vámi nějakou podobnost?" "Ne," odvětil kouč "Blues". Jeho někdejší kolega se k tomu později vyjádřil: "Změnil pohled na portugalský fotbal. Ale v tom, jak se chovat a komunikovat, nemáme nic společného. Takže měl pravdu."

První jejich střetnutí po bouřlivém rozchodu z roku 2009 v sobotu skončilo 1:1. Přestože Chelsea dohrávala v oslabení a průběh utkání vyvolal řadu emocí, oba manažeři se po posledním hvizdu pozdravili. Tím ale jejich válka neskončila. Třetí Tottenham má o dva body více než Chelsea.

Autor: Lidovky.cz