Sobota 30. března 2024, svátek má Arnošt
130 let

Lidovky.cz

Mistr světa je po penaltách ze hry

Sport

  23:34
VÍDEŇ - Fotbalisté Španělska se stali čtvrtým semifinalistou mistrovství Evropy. O jejich postupu přes mistry světa Italy dnes rozhodl po bezbrankové remíze penaltový rozstřel, v němž vyhráli 4:2. V semifinále se Španělé utkají ve čtvrtek s Ruskem.

Byl to hlavně boj. foto: AFP

Přestože Španělé patřili ve skupině k nejvíce střílejícím týmům celého Eura, nedalo se čekat, že budou ve své útočné smršti pokračovat i ve čtvrtfinále. Proti nim se totiž představil tým, který patří k mistrům defenzivní taktiky. A přesně to i jejich soupeř z Itálie splnil, od počátku se soustředil hlavně na pevnou obranu a v útoku se spoléhal hlavně na mrštného Cassana a vysokého Toniho. Španělé museli vyrukovat s postupným pomalým útokem. Ovšem vědomi si rizika rychlých protiútoků, krajní obránci zůstávali vzadu, a tak byla o šance na obou stranách nouze.

Itálie měla vlastně jedinou, když po obloučku Toniho střílel jen do brankáře Camoranesi. Španělé naopak hrozili hlavně střelbou z dálky. Oba střelci Torres s Villou byli velmi dobře přikrytí, a když už se dostali do vápna, míč skončil v tom lepším případě na rohovém kopu. Po základné hrací době se tak soupeři rozešli bez branek.

Prodloužení sice přineslo nějaké ty šance, ale taktické šachy pokračovaly. Nikoho nepřekvapilo, že zápas doklopýtal až k penaltám. V nich se stal hrdinou Španělska Casillas, který kryl dva pokusy Italů a byl tak hlavní strůjcem postupu.

Španělsko - Itálie 0:0, na penalty 4:2

Penalty proměnili: Villa, Cazorla, Senna, Fabregas - Grosso, Camoranesi. Penalty neproměnili: Güiza - De Rossi, Di Natale. Rozhodčí: Fandel - Kadach, Wezel (všichni Něm.). ŽK: Iniesta, Villa, Cazorla - Ambrosini. Diváci: 51.428.

Španělsko: Casillas - Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila - Iniesta (59. Cazorla), Senna, Xavi (60. Fabregas), Silva - Villa, Torres (85. Güiza). Trenér: Aragónes.

Itálie: Buffon - Zambrotta, Panucci, Chiellini, Grosso - Aquilani (108. Del Piero), De Rossi, Ambrosini - Perrotta (58. Camoranesi) - Toni, Cassano (75. Di Natale). Trenér: Donadoni.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!