Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Sport

Dvanáct skupin, do play off skoro každý. Formát fotbalového MS doznal změn

Slavnostní zahájení finále fotbalového mistrovství světa v Kataru. foto: AP

O šestnáct národních mužstev víc = o čtyřicet zápasů víc. Mezinárodní fotbalová federace (FIFA) schválila herní plán mistrovství světa 2026, kterého se poprvé zúčastní osmačtyřicet reprezentačních týmů. Změnou prošel počet skupin, dvaatřicet postupujících do play off zůstalo zachováno.
  16:14

Světový šampionát 2026 pořádají společně Spojené státy, Kanada a Mexiko.

Původní návrh byl, že by se hrálo v šestnácti skupinách po třech a do play off by postupovala první dvě mužstva. Podle úpravy formátu budou účastníci rozděleni do dvanácti skupin po čtyřech.

Do vyřazovací fáze postoupí nejlepší dva z každé skupiny a osm nejlepších týmů z třetích míst. Do play off se tak dostane dvaatřicet týmů, což byl i počet účastníků posledního šampionátu v Kataru.

„Vedení světového fotbalu návrh schválilo jednomyslně,“ oznámila FIFA.

„Revidovaný formát snižuje riziko nekalých praktik a tajných dohod. A také zajišťuje, aby všichni účastníci odehráli minimálně tři zápasy. A zároveň poskytuje vyvážený čas odpočinku pro všechny,“ tvrdí FIFA.

Skupiny o třech účastnících totiž nesly potíže v tom, že třetí zápas by mohl končit tak, jak by se oběma jeho soupeřům hodilo.

Když Spojené státy (1994) a Mexiko (1986) hostily vrcholný turnaj ve fotbale naposledy, bylo na něm čtyřiadvacet reprezentací. Po dvaatřiceti letech se počet účastníků zdvojnásobí.

Od roku 1998 ve Francii se šampionáty konaly s dvaatřiceti týmy, loni v listopadu v Kataru měl tento počet derniéru.

Finalisté v turnaji odehráli po sedmi zápasech. Za tři roky bude souboj o zlato osmým zápasem pro oba protivníky.

Pokud by se hrálo v šestnácti tříčlenných skupinách, dva nejlepší by odehráli rovněž osm zápasů. Ale celkový počet utkání na šampionátu by byl jen osmdesát. Nyní se zvedne na 104.

Autoři: , ,

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...