Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Mistrovství světa pro Čechy skončilo

Sport

  17:55
HAMBURK - Rozhodující zápas o postup ze skupiny skončil pro český tým špatně. V souboji s Itálií prohráli Češi 0:2 a do vyřazovacích bojů nepostoupili. O vítězství Italů rozhodly branky Camoranesiho a Inzaghiho.

Smutný Pavel Nedvěd a Italové radující se z druhé branky. foto: Joe KlammarAFP

Češi hráli v Hamburku celý druhý poločas bez vyloučeného záložníka Jana Poláka.

Tým kouče Karla Brücknera opouští mistrovství s bilancí jedné výhry v zahajovacím utkání proti USA a následných dvou porážek s Ghanou a Itálií.

Do Hamburku dorazilo patnáct tisíc českých fanoušků a z většiny vyzařoval
optimismus a vůle pomoci týmu do osmifinále. Úvod utkání jejich sebevědomí
ještě podpořil, protože míč běhal po nerovném trávníku podle české taktovky
a modrá polovina hlediště z počátku jen bezmocně mlčela.

Velký zápas hrál od první minuty Nedvěd, pro kterého to mohla být v případě
neúspěchu reprezentační derniéra. Už ve druhé minutě mu sice dal Gattuso
okusit svou tvrdost, ale většinou měl navrch český záložník Juventusu;
rozdával míče, spoustu jich sám vybojoval a ještě v řadě případů dokázal
ohrožovat branku soupeře.

První slibnou možnost měl Nedvěd už v deváté minutě, kdy vyslal do šance
uzdraveného Baroše, který však v úhlu na Buffona neuspěl. Ve 12. minutě se
do míče na hranici šestnáctky opřel sám, ale jeho ránu k tyči klubový
spoluhráč Buffon kryl. Podobně dopadl obdobný souboj v 16. minutě, kdy se
snažil vyražený míč dopravit ještě před branku Jankulovski, ovšem Buffon
byl znovu pozorný.

V 17. minutě přišla Itálie o zraněného Nestu a na trávník musel Materazzi.
Zdálo se, že soupeře oslabení o tahouna obrany poznamená, ovšem opak byl
pravdou. Právě stoper Interu Milán se brzy stal hrdinou, kterého bude
oslavovat celá Itálie.

Místo českého náporu přišly silné chvíle soupeře, který se dostával z obranné ulity pomalu, ale zranění klíčového hráče Italy spojilo. V rozmezí tří minut vyslali tři výtečné centry, po nichž bylo Čechům krušno. Ve 24. minutě přes Kováče přešel míč do středu šestnáctky, ale ve vzduchu kraloval brankář Čech. O minutu později Gattusův hlavičkový pokus z dvaceti metrů jen těsně minul břevno.

Ve 26. minutě však přišla velká chvíle takřka dvoumetrového Materazziho, který přeskočil při rohu Poláka a po devíti minutách na hřišti dostal svůj tým do vedení.

Pro Čechy byl gól ranou do vazu, z níž se už do přestávky nevzpamatoval. Navíc těsně před odchodem do kabin po zbytečném faulu a druhé žluté kartě přišli o Poláka, který si nevedl špatně, ale sehrál smolný zápas. A protože v souběžně hraném duelu zhruba ve stejné chvíli vstřelila Ghana po sporné penaltě druhý gól do sítě USA, zdály se být šance Brücknerova výběru velmi
nízké.

Po přestávce hned v 51. minutě mohli Češi děkovat nepozornosti Tottiho, který nedokázal využít chybné malé domů, a dorážku poslal mimo. Vzápětí se Totti znovu pokusil ohrozit branku, ale Čech bravurně vyrazil na roh.

Vzápětí souboj dvou nejlepších gólmanů světa pokračoval na druhé straně. Po
rychlém pasu Štajnera, který v poločase vystřídal Poborského, se vřítil mezi stopery Nedvěd, ale souboj dvou hráčů Juventusu vyhrál znovu brankář.

Hráče v bílých dresech vstřelený gól znovu nabudil, přes početní oslabení dokázali občas soupeře vystrašit. Zároveň museli často hasit nebezpečí před
vlastní šestnáctkou, kde citelně chyběl po odchodu Poláka defenzivní štít.

V 64. minutě Italové zahrozili znovu po rohu, ale Camoranesiho hlavička ke štěstí českého týmu skončila mimo, dalšího Tottiho ránu po minutě Čech kryl. Vzápětí Brückner stáhl útočníka Baroše, který dvoutýdenní herní absenci bojoval na hranici možností, a ke Štajnerovi poslal na hřiště Jarolíma. Česká hra v poslední půlhodině znovu přešla k riskantní taktice, ale v 67. minutě chybou soupeři málem pomohli při svém nedorozumění Plašil s Rozehnalem, jenže Inzaghi minul.

Pak na hranici šestnáctky předvedl parádní akci Štajner, který propasíroval míč k Nedvědovi, ale další jeho vyvedená rána skončila jako ty předešlé: na
rukavicích skvělého Buffona.

Až na defenzivní okénka nebylo na hře obou týmů oslabení příliš zřejmé a Češi svůj boj o postup vzdát nechtěli, jenže Italové odolávali i ve chvílích, kdy přišel na hřiště třetí střídající hráč Heinz.

Odchodem Kováče se zadní vrátka definitivně otevřela a Brückner vrhnul všechny síly do ofenzivy, která však ke gólu nevedla. I kdyby Češi vyrovnali, nic by jim to platné nebylo. Ghana porazila USA a postup si vybojovala. Oba dnešní poražené celky se s mistrovstvím světa loučí, Češi si navíc připsali první prohru s Itálií od vzniku samostatné reprezentace.

Velký sen jedné generace skončil a český tým mohl být rád, že nakonec inkasoval už pouze jednou. Totti i Inzaghi při svých parádách sice zklamali, ale v 87. minutě kanonýr AC Milán dokonal velký zápas italských náhradníků a zpečetil výsledek na konečných 2:0.

Česká republika - Itálie 0:2 (0:1)
Branky: 26. Materazzi, 87. Inzaghi. Rozhodčí: Archundia - Ramirez (oba
Mex.), Vergara (Kan.). ŽK: Polák - Gattuso. ČK: 45+2. Polák. Diváci: 50.000.
ČR: Čech - Grygera, Kováč (78. Heinz), Rozehnal, Jankulovski - Poborský
(46. Štajner), Rosický, Polák, Nedvěd, Plašil (64. Jarolím) - Baroš. Trenér: Brückner.
Itálie: Buffon - Zambrotta, Nesta (17. Materazzi), Cannavaro, Grosso -Camoranesi (74. Barone), Pirlo, Gattuso, Perrotta - Gilardino (60. Inzaghi), Totti. Trenér: Lippi. 

 

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...