Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Mladá Boleslav porazila Jihlavu 1:0. Liberec remizoval s Budějovicemi

Sport

  18:29aktualizováno  22:50
PRAHA - Mladoboleslavští fotbalisté vstup do nového ročníku Synot ligy výsledkově zvládli. V Jihlavě vyhráli 1:0. Zápas rozhodla penalta, kterou v prvním poločase proměnil Jasmin Ščuk. Liberec ve večerní dohrávce prvního kola remizoval s prvoligovým navrátilcem z Českých Budějovic 1:1.

Liberec vs. Budějovice. Na snímku liberecký obránce Miloš Karišik (uprostřed). foto: ČTK

Mladá Boleslav od začátku častěji držela míč, ale k přímému ohrožení jihlavské branky se příliš nedostávala. V šesté minutě Ďurišův pokus v dobré pozici zblokoval obránce Šourek.

Brankář Jan Hanuš z Jihlavy pouští penaltu.

Mnohem hůře si ve 25. minutě vedl jeho spoluhráč Marek, který v šestnáctce srazil pronikajícího Vukadinoviče a nařízený pokutový kop s přehledem proměnil bosenský záložník Ščuk.

Domácí po přestávce přidali na aktivitě, jenže kromě rohových kopů brankáře Hrušku nezaměstnávali. Středočeši si hlídali náskok a do větších ofenzivních akcí se dlouho nepouštěli.

Trenér Jihlavy Petr Rada udíli rady Václavu Kolouškovi.

Mladoboleslavští ožili až v úplném závěru. Nejprve ránu střídajícího Šultese vyrazil gólman Hanuš. Nad jeho branku poté zamířil Skalákův přímý kop a slušnou šanci zahodil i další náhradník Milla.

Zajímavost

Úvodní kolo první fotbalové ligy se poprvé od roku 2008 obešlo bez červené karty. Rozhodčí v osmi pátečních a víkendových zápasech udělili dohromady 30 žlutých karet, což je o tři méně než na startu minulé sezony.

Nejvíce napomínání přineslo sobotní utkání mezi nováčkem Hradcem Králové a Teplicemi (0:0), ve kterém sudí Zbyněk Proske rozdal sedm žlutých karet. Naopak ve dvou případech se napomínalo jen jednou, a to v duelech Jablonec - Brno a České Budějovice - Liberec.

Jihlava se na závěrečný tlak nevzmohla a ani na čtvrtý pokus v prvním ligovém kole nezvítězila. Tým trenéra Rady doma v lize prohrál poprvé od březnového utkání s Libercem. Naopak Boleslav vyhrála i třetí soutěžní duel v nové sezoně.

Budějovice se vrací remizou s Libercem

Fotbalisté Českých Budějovic se do ligy vrátili úspěšně. V prvním kole dokázali na svém stadionu remizovat s favorizovaným Libercem 1:1. Po gólu Davida Pavelky sice prohrávali, ale těsně před přestávkou vyrovnal Štěpán Koreš.

Kvalitní fotbal s šancemi na obou stranách pokračoval i po pauze. Liberec na rozdíl od Jihočechů už odehrál dva soutěžní duely, ale na hřišti to nebylo vidět. Budějovice hrály s účastníkem pohárů naprosto vyrovnanou partii a chvílemi bylo dokonce aktivnější.

Dzon Delarge z Liberce a domácí Aleš Hanzlík (vpravo) bojují o míč.

V 62. minutě spálil další tutovou šanci budějovický Hora, když sám před Hroššem mířil nad. Liberec hrozil rychlými brejky, po jednom z nich pálil v těžké pozici na malém vápně mimo Luckassen.

V závěru se oba týmy snažily strhnout výhru na svou stranu, blíž k tomu měli domácí, ale Hroššo vychytal samostatný únik střídajícího Škody.

1. kolo první fotbalové ligy: Vysočina Jihlava - FK Mladá Boleslav 0:1 (0:1)

Branka: 25. Ščuk z pen. Rozhodčí: Ardeleánu - Štěrba, Peřina. ŽK: Marek - Skalák, Smejkal, Navrátil, Hruška, Ďuriš. Diváci: 3105.

Jihlava: Hanuš - Vidlička, J. Krejčí, Šourek, Vaculík - T. Marek (70. Mešanovič), Koloušek (46. Jungr) - Kliment (78. Kosak), Kučera, Kukol - Harba. Trenér: Rada.

M. Boleslav: Hruška - Bořil, Smejkal, Navrátil, Rosa - Ščuk, Šisler (61. Milla) - Skalák, Magera (78. Šultes), M. Vukadinovič (85. Štohanzl) - Ďuriš. Trenér: K. Jarolím.

Dynamo České Budějovice - Slovan Liberec 1:1 (1:1)

Branky: 43. Koreš - 21. Pavelka. Rozhodčí: Franěk - Vlasjuk, Dobrovolný. ŽK: Hora (Č. Budějovice). Diváci: 3234.

Č. Budějovice: Křížek - Klesa, Lengyel, Podstavek, Hanzlík - Brunclík - Hora, Benát, Herzán (36. Machovec), Koreš (82. Hála) - Kalod (56. Mich. Škoda). Trenér: Urban.

Liberec: Hroššo - Mudra, Rajnoch, Karišik, Fleišman - Sackey (62. Obročník) - Delarge, Pavelka, Šural - Hadaščok (62. Frýdek), Luckassen (78. Hamulák). Trenér: Slovák.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!