130 let
José Mourinho

José Mourinho | foto: Reuters

Mourinho po svém největším debaklu: Barca je hotový produkt, Real ne

Sport
  •   9:52
BARCELONA - Nejtěžší porážku kariéry musel v pondělí překousnout kouč fotbalistů Realu Madrid José Mourinho. Zatímco před sedmi měsíci slavil na hřišti Barcelony ještě jako trenér Interu Milán postup do finále Ligy mistrů, tentokrát by na zápas na Nou Campu nejraději zapomněl.

"Bílý balet" utrpěl v tradičním derby "El Clásico" od nesmiřitelného rivala potupný debakl 0:5 a Mourinho po utkání připustil, že bude muset s novým týmem ještě hodně pracovat, aby ho dotáhl na úroveň katalánského soupeře. "Nikdy jsem neprohrál 0:5. Je to nejhorší porážka v mé kariéře, ale je lehké ji strávit, protože nebyla šance zvítězit. Rozhodně to necítím jako ponížení. Jeden tým hrál na maximum svých možností, druhý hrál špatně. Jeden si zasloužil vyhrát a druhý prohrát," konstatoval Mourinho po své první prohře na madridské lavičce.

Do Realu přišel v létě ukončit dvouleté čekání na vítěznou trofej a v úvodu sezony si vedl slibně, jenže pondělní ligový šlágr ukázal, že přeměna týmu se ještě portugalskému stratégovi úplně ideálně nezdařila. "Madrid stále hledá svoji identitu. Barcelona je hotový produkt, zatímco Real ještě čeká dlouhá cesta, aby se jím stal," prohlásil Mourinho.

Barcelona vyrovnala vítězství ze sezóny 1993/94
Jeho svěřenci pondělní výprask neunesli a po utkání se vyhnuli kontaktu s novináři. S médii mluvil pouze v povinném televizním rozhovoru záložník Xabi Alonso, zbývající hráči do mixzóny nedorazili. To domácí si triumf užívali. Odvěkému rivalovi připravili první porážku od dubnového vzájemného souboje ve španělské metropoli a navíc se mohli radovat z nejvyšší výhry ve španělském derby od sezony 1993/94. Tehdy Real rovněž rozstříleli 5:0. V kádru nechyběl současný trenér Katalánců Pep Guardiola a tým vedl legendární Johan Cruyff.

Právě jemu a dalšímu bývalému trenérovi Barcelony Carlesi Rexachovi Guardiola vysoké vítězství věnoval. "Ti nás naučili hrát tímhle stylem," podotkl. Katalánci v pondělí Realu chvílemi nepůjčili míč a vynikali také v přesnosti přihrávek. Z celkových 684 pasů jich dorazilo k adresátovi 609, zatímco Real vyslal jen 331 přihrávek a pouze 225 našlo svůj cíl. "Jsme pyšní, že nás celý svět viděl hrát tak, jak jsme chtěli. Nenajdete na světě tým, který baví lidi fotbalem tak jako my," pochvaloval si Guardiola.

Zároveň však výhru nepřeceňoval. "Nyní by bylo snadné říct, že jsme mnohem lepší než Real, ale nebyla by to pravda. Real má fantastický tým a sezona bude ještě dlouhá," upozornil Guardiola. Ani Mourinho nepovažuje ztrátu dvou bodů na vedoucí Barcelonu za rozhodující a věří, že jeho svěřenci ze sebe debakl setřesou.

"Když prohrajete o pět gólů, nemůžete odejít s pláčem. Musíte tvrději pracovat," řekl. "Hráčům jsem řekl, že sezona nekončí. Loni jsem odsud odjížděl s prohrou a o pár měsíců později jsem tu postoupil do finále Ligy mistrů. Kdo ví, co se stane tento rok," dodal.

Autor: ČTK