130 let

Gábor Király proti Rakousku. | foto: Reuters

Doporučujeme

Mr. Tepláky si plní sen. Király nehraje pro krásu jako Ronaldo, na ME ale slaví

Sport
  •   9:00
PRAHA - Je mu čtyřicet let. V úterý se stal nejstarším hráčem, který si zahrál na závěrečném turnaji evropského fotbalového šampionátu. Maďar Gábor Király dokonce vychytal pro své barvy vítězství 2:0 nad Rakouskem. Kdo je tenhle „teplákový mág“, kterému se nyní klaní celá Evropa?

Na prahu čtyřicítky se loni vrátil do své vlasti, do klubu, který jej vychoval. Kiraly od loňské sezony opět chyt v Haladasu v Szombathely. Založil zde rozsáhlé sportovní centrum, coby licencovaný trenér provozuje ve svém rodném městě také brankářskou školu.

Gábor Király na Euro 2016.
Maďarský brankář Gábor Király jako zastupitel staré školy v novodobém fotbale...

Že je v tomto umění dobrý, ostatně dokázal už nominací na samotné Euro. „Plním si sen,“ prozradil před šampionátem muž, který za maďarskou reprezentaci odchytal už 104 zápasů. Nikdo jich nemá v jeho vlasti na kontě více.

Poslední si připsal v úterý v Bordeaux. Maďaři zde nastoupili v zahajovacím souboji evropského šampionátu proti Rakousku. A slavili vítězství 2:0. Kiraly pak ještě jeden osobní milník – ve věku 40 let a 74 dnů se stal se nejstarším fotbalistou starého kontinentu, který se Euru představil.

A po zápase mohl sdělit světu: „Sen se stal skutečností, i když to bylo na začátku trochu složité. Je neskutečné, že tu mohu být s ohledem na svůj věk i některé zdravotní a psychické problémy. Ukázal jsem, že když člověk maká na tréninku, tak se mu to dříve nebo později vrátí.“

Király tímto duelem o rok překonal dosavadního rekordmana Lothara Matthäuse z Německa. Ten byl ostatně mezi prvními gratulanty maďarského veterána. „Gratuluji Gáborovi k překonání mého rekordu coby nejstaršího hráče ME,“ poklonila se Királymu fotbalová legenda.

„Rád bych pogratuloval Gáborovi, už je sice trochu starší, ale jsme hodně rádi, že ho máme v týmu,“ přidal se Lászlo Kleinheisler, nejlepší hráč utkání. Aby on a jeho spoluhráči rád nebyl. Király se vytáhl v první půli proti Alabovi, posléze především proti Junuzovičovi, jehož střelu vyrazil parádně na roh.

„Skvělý zákrok,“ ocenil maďarského veterána i známý fotbalový glosátor Gary Lineker. Tentýž Lineker, který po následném souboji mezi Portugalskem a Islandem (1:1) počastoval hvězdného Cristiana Ronalda hodně nevybíravými výroky, když ten neunesl ztrátu dvou bodů v premiéře na letošním Euru.

Ostatně Király a Ronaldo jsou rozdílní i v jednom dalším dost viditelném ohledu. Zatímco Portugalec platí za metrosexuála, který musí vypadat dobře vždy a všude (nejlépe to také musí dát co nejvíce okatě najevo), Maďarovi je celkem šumák, jak na fotbalovém trávníku vypadá.

Primadony. Podle naštvaného Ronalda nemá Island na ME co dělat, Pepe je za herečku

Už dvacet let totiž tahá ve vytahaných šedivých teplácích, které má navíc o číslo větší. Jak k tomuto zvyku, od kterého jej neodradili ani při angažmá v Německu či Anglii, vlastně dospěl?

Tepláky na sebe poprvé natáhl už na konci roku 1996 při působení v Haladasu. Proč? Byla mu jednoduše zima. „Jednou jsem si zapomněl vyprat své tradiční černé, tak jsem si oblékl šedivé. A jelikož jsme ten zápas vyhráli a pak i dalších osm, nebo devět, tak už jsem u nich zůstal. Jsou mým talismanem, na kterém už nehodlám nic měnit,“ řekl jednou v rozhovoru pro oficiální stránky FIFA.

Následně ještě dodal slova, se kterými by nejspíše Ronaldo a jemu podobní nesouhlasili: „Nejsem topmodelka, mým úkolem je chytat a být fyzicky i psychicky v pohodě. A k tomu potřebuji své tepláky.“

Po úterním večeru zatím vedou tepláky na „modelkami“ 1:0. Maďaři jsou na čele skupiny F a Király zaslouženě pozitivním hrdinou. To se o Ronaldovi rozhodně říct nedá. Mimochodem, na jejich vzájemný duel dojde až na konci základních skupin – 22. června v Lyonu.

Schválně, co budou po tomto zápase psát Lineker a spol?

Autor: Antonín Vavrda