130 let

Fotbal má velký skandál. | foto: ČTK

MS 2006: Brazílie-Ghana bylo prý zmanipulováno

Sport
  •   17:09
DORTMUND - Osmifinálový zápas na předloňském mistrovství světa mezi fotbalisty Brazílie a Ghany byl údajně zmanipulován. Kanadský novinář Declan Hill řekl v rozhovoru pro německý magazín Spiegel, že sázkařský syndikát z Asie si objednal u hráčů afrického mužstva porážku minimálně rozdílem dvou branek. Ghaňané podlehli v Dortmundu obhájcům titulu 0:3.

Na zmanipulování výsledku se podle novináře podílel bývalý brankář ghanské reprezentace Abukari Damba, který byl ve spojení se sázkaři z Bangkoku.

Hill se věnoval v uplynulých třech letech investigativní práci v zákulisí asijské sázkařské mafie a ze svých poznatků napsal knihu "Jistá vítězství", která v úterý vyjde v Německu. "Vím, že si zahrávám s ohněm," řekl Spiegelu.

Tvrdí, že ovlivněny byly také dva zápasy v německých soutěžích z nedávné minulosti. Na popud sázkařského syndikátu z Malajsie prý v listopadu 2005 zvítězil Hannover v bundeslize 5:1 nad Kaiserslauternem a v srpnu téhož roku Karslruhe ve druhé lize zdolalo 2:0 Siegen.

V obou duelech se na hřišti objevili čeští fotbalisté. V dresu Hannoveru přišel do druhého poločasu jako střídající hráč Jiří Štajner, za Siegen nastoupil Lukáš Došek.

Na obou zápasech údajně vydělal miliony eur Malajsijec William Bee Wah Lim, který byl loni v červenci ve Frankfurtu kvůli pokusu o zmanipulování jiných utkání v třetí německé a druhé rakouské lize odsouzen ke dvěma letům a pěti měsícům vězení. Po rozsudku byl propuštěn na kauci 40 tisíc eur a skrývá se v zahraničí.

I kdyby se úřady začaly podezřením z ovlivnění zápasů zabývat, kluby se nemusejí obávat žádných sankcí na sportovním poli. Po rozsáhlé korupční aféře z roku 2005, jejímž hlavním aktérem byl úplatný sudí Robert Hoyzer, Německý fotbalový svaz rozhodl, že pokud nebudou po dané sezoně vznesena žádná obvinění nejpozději do 30. července, nemůže už následovat žádné disciplinární řízení.

Autor: ČTK