Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

16:31
Důležité

Předsedovi Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Seppu Blatterovi se nelíbilo, jakým způsobem se chovali hráči Nizozemska a Španělska při nedělním finále světového šampionátu. Podle Blattera finalisté nectili fair play a vůbec prý neusnadnili situaci rozhodčímu Howardu Webbovi, který třináct hráčů potrestal žlutou kartou a navrch vyloučil Nizozemce Heitingu, což je nelichotivý finálový rekord.

16:14
SPA
Nedělní finále fotbalového mistrovství světa mezi Španělskem a Nizozemskem si vyžádalo zvýšenou aktivitu policistů nejen v pořadatelské Jihoafrické republice, ale i v obou finálových zemích. Dohromady v nich bylo zadrženo 90 osob, dalších zhruba 400 fandů bylo zraněno. Ve Španělsku dokonce zaplatili dva fanoušci oslavy titulu životem. Ke smrtelnému úrazu došlo v andaluském městě Algericas, kde se krátce po finále zřítil třiatřicetiletý muž z balkonu svého bytu. O den později těžkým zraněním podlehl. V Cáceres se zase osmačtyřicetiletý fanoušek utopil v bazénu, do kterého hromadně naskákali další fotbaloví příznivci.
16:05

Španělští fotbalisté přistáli v Madridu s trofejí pro mistry světa, kterou získali poprvé v historii. Nyní je čeká oficiální přivítání u krále.

  • Španělští mistři světa jsou již doma.

    Španělští mistři světa jsou již doma. / Autor: Reuters

15:51
Zajímavost

Skončený světový fotbalový šampionát v Jihoafrické republice s sebou nepřinesl jen spoustu hezkých fotbalových zážitků, chyb sudí, oslav fanoušků či otázku bezpečnosti, ale také byl plný zajímavých výroků z úst fotbalistů, trenérů, funkcionářů, žurnalistů i fanoušků. Lidové noviny pro vás vybraly ty nejzajímavější.

  • Nizozemsko - Kamerun (Robben jde na plac).

    Nizozemsko - Kamerun (Robben jde na plac). / Autor: Reuters

15:35
Zajímavost
Paolo sedí na dřevěné lavici v hostelu Zebra a ještě pořád se třese. Nic horšího ještě v Jihoafrické republice nezažil. Šel na stadion Green point v Kapském Městě a jako obvykle ukázal cedulku FIFA, která mu umožňovala vidět mnohé zápasy. CELOU REPORTÁŽ ČTĚTE ZDE!
15:28
Zajímavost
Fotbalové mistrovství světa v Jihoafrické republice se stalo třetím nejnavštěvovanějším šampionátem v historii. Na deset stadionů při 64 zápasech dorazilo 3,180 milionu diváků, což dává průměr 49,670 tisícovek na jeden zápas. Pozici nejsledovanějšího turnaje si tak stále drží mistrovství světa v USA v roce 1994, který navštívilo 3,59 milionu fanoušků. Na druhé příče je minulý šampionát v Německu s 3,36 miliony.
15:15
Zajímavost
Nedělní finále mistrovství světa ve fotbale sledovalo na obrazovkách České televize celkem 1,026 milionu dospělých diváků, což bylo téměř 35 procent všech lidí, kteří se tou dobou dívali na televizi. Zápas, ve kterém zvítězilo Španělsko nad Nizozemskem 1:0 v prodloužení, byl nejsledovanějším přenosem celého šampionátu. Uvedla to dnes Česká televize. VÍCE ČTĚTE ZDE!
14:55
Zajímavost

Chobotnice Paul, která se proslavila předpovídáním přesných výsledků fotbalového mistrovství světa v Jihoafrické republice, končí s věšteckou kariérou a odchází do důchodu. "Bude teď dělat to, co má nejraději. Hrát si s chovateli a dělat radost dětem, které se na něj přijdou podívat," citovala agentura AP mluvčí Mořského světa v německém Oberhausenu Tanju Munzigovou. Zřejmě tak padla možnost, že si Paul udělá výlet do Španělska, kde projevili přání, aby se stal maskotem gastronomického festivalu v městečku Carballiňo.

  • Do chobotnice Paula se zamilovali i fanoušci.

    Do chobotnice Paula se zamilovali i fanoušci. / Autor: Reuters

13:51
Zajímavost
Vítězství Španělska na světovém fotbalovém šampionátu v Jihoafrické republice považují experti za zasloužené. Nic nového prý ale šampionát prakticky nepřinesl. Dominuje prý hlavně týmové pojetí na úkor individualit. VÍCE ČTĚTE ZDE!
13:38
Zajímavost
I přesto, že fotbalového rozhodčího Howarda Webba stihla po finále světového šampionátu tvrdá kritika od poražených Nizozemců, dostalo se mu podpory v rodné zemi. Bývalý anglický prvoligový arbitr Jeff Winter prohlásil, že Webb, který ukázal třináct žlutých karet a jednu červenou a stanovil tak nový rekord finálových duelů, byl spolu s asistenty nejlepším týmem na hřišti. "Howard udělal hrdým celý náš národ, byl excelentní," prohlásil Winter.
12:53
Důležité
Nedělní finále fotbalového mistrovství světa mezi Španělskem a Nizozemskem si vyžádalo zvýšenou aktivitu policistů nejen v pořadatelské Jihoafrické republice ale i v obou finálových zemích. Ve Španělsku a v Nizozemsku bylo dohromady zadrženo 90 fanoušků, dalších zhruba 400 fandů bylo zraněno.
12:21
Zajímavost

Pokud máte nějaký důvod věřit, že se ve vypouklé hlavě chobotnice Paula skrývá věštecká křišťálová koule, varujeme vás. Tenhle článek vás může zklamat. Jste na to připraveni? napsal zpravodajský server CNN.

  • Chobotnice Paul tipuje finále.

    Chobotnice Paul tipuje finále. / Autor: Reuters

11:55
Zajímavost
Titul mistrů světa se španělskými fotbalisty v Johannesburgu oslavoval i první tenista světa Rafael Nadal. Po finálové výhře 1:0 nad Nizozemskem si dokonce kousnul do poháru pro šampiony. "Plakal jsem jako malé dítě," citoval čtyřiadvacetiletého Nadala list Marca. "Teď musíme slavit celý rok, protože tohle bude velmi těžké zopakovat. Téhle generaci fotbalistů se nikdo nevyrovná a titul si zaslouží," dodal. Nadal měl o víkendu původně startovat ve čtvrtfinále Davisova poháru ve Francii, kvůli zdravotním potížím po vítězném finále Wimbledonu nad Tomášem Berdychem se však omluvil. Obhájci bez něj prohráli 0:5. Fotbalistům Nadal fandil zahalen do vlajky a pomalován národními barvami. Po utkání slavil s hráči i v šatně, kde si také kousnul do poháru pro mistra světa a napodobil tak svůj rituál po vítězných tenisových turnajích. Nadal je velkým fotbalovým fanouškem. Fandí Realu Madrid, přestože jeho strýc Miguel Angel Nadal hrál za Barcelonu. Je také akcionářem klubu z rodné Mallorky.
10:43
SPA
Španělský tisk dnes v euforii oslavuje vítězství španělských fotbalistů články, v nichž se to hemží slovy jako"oslnivá, zázračná generace", která poprvé v historii umožnila zemi z Pyrenejského poloostrova vystoupit na fotbalový vrchol světa. VÍCE ČTĚTE ZDE!
10:22
Zajímavost
Vše bylo připraveno na skvělou a dlouhou party. Krásné letní počasí, statisíce natěšených fandů v ulicích, hospody i pouliční stánky s jídlem i pitím připravené na nájezdy piva chtivých hord v oranžových dresech. Jenže vše vlastně skončilo ještě před tím, než se stačila naplno rozjet - s gólem španělského záložníka Andrése Iniesty pár minut před koncem prodloužení finále fotbalového mistrovství světa. VÍCE ČTĚTE ZDE!
10:16
Zajímavost

Happy end jako z hollywoodského filmu. Španělský gólman a kapitán reprezentace Iker Casillas dal naplno průchod svým emocím po vyhraném finále světového šampionátu při prvním pozápasovém rozhovoru. Místo odpovědí reportérku a svou přítelkyni Sáru Carbonerovou před miliony diváků začal líbat.

  • Casillas líbá svou přítelkyni.

    Casillas líbá svou přítelkyni. / Autor: youtube.com

08:53
SPA

Jednotný pokřik pro Španěly celého světa? "Oléé!" Stoupající nervozitu fanoušků v průběhu finále fotbalového mistrovství světa zastavil gól Andrése Iniesty a Španělé měli rázem jasno. "Jsme šampioni!" Ulice se zabarvily do žlutočervené.

  • Španělé mistry světa (Madrid slavil celou noc).

    Španělé mistry světa (Madrid slavil celou noc). / Autor: ČTK

08:27
NIZ

Fotbalisté Nizozemska spílali po prohraném finále světového šampionátu se Španělskem anglickému rozhodčímu Howardu Webbovi, který podle nich ostře sledovaný duel vůbec nezvládl.

  • Španělsko - Nizozemsko (zklamaný Sneijder).

    Španělsko - Nizozemsko (zklamaný Sneijder). / Autor: Reuters

07:11
SPA

Velmi dojemný podtext měla vítězná trefa španělského fotbalisty Andrése Iniesty v nedělním finále světového šampionátu proti Nizozemsku. Záložník Barcelony věnoval nejdůležitější gól kariéry bývalému kapitánovi městského rivala Espaňolu a svému kamarádovi Danimu Jarquemu, který loni v létě zahynul na srdeční selhání během tréninkového kempu v Itálii.

  • Španělsko - Nizozemsko (Iniesta se raduje z gólu).

    Španělsko - Nizozemsko (Iniesta se raduje z gólu).

07:00
SPA
Španělští fotbalisté nemařili čas a do oslav svého historicky prvního titulu mistrů světa se pustili už v kabině. Hned po finálovém zápase s Nizozemskem, v němž vyhráli 1:0 po prodloužení, se zavřeli do šatny, která se na dvě hodiny změnila v divokou párty. "Pivo, pivo a zas pivo. A také neustále mazlení s pohárem," popisoval obránce Sergio Ramos, co se dělo za zavřenými dveřmi. "Máme tu takovou párty, víte? My jsme totiž mistři světa," dodal druhý z beků Joan Capdevila, který dorazil před novináře již lehce podnapilý a s červeným kbelíkem na hlavě. Xavi s Carlosem Puyolem zas probíhali mezi novináři s pokřikem "Mistři, mistři, olé, olé, olé", láhvemi piva v ruce a zlatými medailemi na krku.