Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

17:53
SPA
Španělský záložník Cesc Fábregas si zahrál na novináře jako autor sloupku v britskému deníku The Sun. Ve svém příspěvku napsal, že "zoufale doufá", že dostane šanci nastoupit ve finále fotbalového mistrovství světa. Kapitán Arsenalu totiž doposud k postupu Španělska přispíval výhradně z pozice střídajícího hráče.
17:34
SPA
Španělským fotbalistům bude ve finále mistrovství světa v JAR proti Nizozemsku držet palce nejedna celebrita. Úřadujícím mistrům Evropy fandí i hlavní hvězda závěrečného ceremoniálu mistrovství kolumbijská zpěvačka Shakira, která je prý velkou fotbalovou fanatičkou. I proto prý neváhala, když dostala nabídku nazpívat hymnu šampionátu Waka Waka.
16:22
Zajímavost
Pohár pro fotbalové mistry světa přinese před nedělním finále na stadion v Johannesburgu italský obránce Fabio Cannavaro, kapitán zlatého týmu z roku 2006. Vítězové finálového zápasu budou moci nejcennější fotbalovou trofej laskat jen několik minut. Pak pohár zamíří zpět do trezoru v sídle FIFA v Curychu a noví mistři si jako obvykle odvezou domů jen repliku.
16:17
SPA
Španělský trenér Vicente del Bosque očekává, že finále světového šampionátu bude propagací krásného fotbalu. Španělé i Nizozemci podle něho totiž vyznávají ofenzivní styl a navíc jsou ve vrcholné formě.
15:41
NIZ
Nizozemští fotbalisté budou mít cestou z mistrovství světa speciální doprovod. Až se budou vracet po nedělním finále do vlasti, v nizozemském vzdušném prostoru se k nim připojí dvě stíhačky F-16, které budou přebarveny na oranžovo. Dnes to uvedl nizozemský ministr obrany.
15:53
Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge pogratuloval Jihoafrické republice k uspořádání fotbalového mistrovství světa. Belgický funkcionář označil úspěšné zvládnutí měsíc dlouhého turnaje jako výtečný úspěch, ale na schůzce s prezidentem JAR Jacobem Zumou nenaznačil, zda se tím africké zemi otevřela cesta k pořádání olympijských her.
15:10
Rozhodčí byli na světovém šampionátu podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA i navzdory několika chybám velmi úspěšní. Šéf komise rozhodčích José Marcia Garcia Aranda prozradil, že podle studie klíčových rozhodnutí, jako jsou uznání branek a nařízení přímých či pokutových kopů, bylo víc než 96 procent verdiktů správných.
15:02
Zajímavost
Britskému novináři, který pomohl jednomu z fanoušků dostat se po utkání mistrovství světa v Kapském Městě do šatny fotbalistů Anglie, vězení nehrozí. Simon Wright podle agentury AP pouze zaplatil pokutu 700 randů (asi 1800 korun) a obvinění proti němu byla stažena.
14:22
JAP
Největší hvězda japonské fotbalové reprezentace na mistrovství světa Keisuke Honda bude mediální tváří japonské kandidatury na pořádání světového šampionátu v roce 2022. Dnes to uvedla organizační komise kandidatury.
13:43
Vítěz nedělního finále fotbalového mistrovství světa se posune do čela žebříčku Mezinárodní fotbalové federace FIFA. Španělsku, které bylo před začátkem turnaje druhé za dosavadním lídrem Brazílií, by stačila i prohra na pokutové kopy. Dosud čtvrté Nizozemsko pak k posunu do čela potřebuje vyhrát v základní hrací době či v prodloužení.
13:06
Zajímavost
Španělští obchodníci hodlají vykoupit z německého akvária zvířecí celebritu Paula. Za chobotnici s věšteckým nadáním nabízejí 30.000 eur (asi 760.000 korun), aby ho použili jako maskota pro svůj festival gastronomie zaměřené na mořské speciality včetně chobotnic.
12:38
NIZ
Pokud fotbalisté Nizozemska v neděli v Johannesburgu vyhrají finále mistrovství světa, kapitán Giovanni van Bronckhorst odmítne jít na antidopingovou kontrolu. Pětatřicetiletý obránce totiž nechce zmeškat případné oslavy.
12:17
Zajímavost
Italský mladík, který při semifinále fotbalového mistrovství světa vběhl na trávník, může rozhodnout o svém trestu. Podle jihoafrického deníku The Times dostal na výběr mezi tříměsíčním vězením a pokutou tři tisíce randů (asi 7900 korun).
22:20
Důležité

Prezident UEFA Michel Platini v Johannesburgu zkolaboval v restauraci a byl převezen do nemocnice. Podle agentury AP jeho stav není vážný.

20:47
Zajímavost
Manželka rozhodčího Howarda Webba nechápe, jak její muž dokáže na trávníku řídit dvaadvacet fotbalistů. Anglický sudí, který bude pískat nedělní finále mistrovství světa v Jihoafrické republice, prý totiž nedokáže ohlídat ani jejich děti.
20:28
SPA
Ve Španělsku vyvolal postup národního týmu do finále fotbalového mistrovství světa vlnu vlastenectví. Jediný výrobce v zemi, který se soustředí výhradně na produkci národních symbolů, prodal v posledním měsíci pětinásobně větší množství vlajek než za poslední čtvrtletí. Hitem se stala i trička s obrázkem populární věštící chobotnice.
17:21
Zajímavost
Až v nedělním finále světového šampionátu mezi fotbalisty Nizozemska a Španělska vyjdou účastníci z útrob stadionu na trávník v Johannesburgu, ponese hlavní rozhodčí Angličan Howard Webb ve svých rukou poprvé na turnaji zlatavý míč. Jmenuje se Jobulani a oproti oficiálnímu balonu mistrovství Jabulani se vedle názvu liší především barevným provedením. Po finále půjde do aukce a její výtěžek poputuje na nadaci bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely.
15:58
PAR
Trenér Geraldo Martino si rozmyslel svůj úmysl opustit paraguayskou fotbalovou reprezentaci a dohodl se s vedením svazu na prodloužení spolupráce o další rok. Po jihoamerickém šampionátu konaném za rok v Argentině však u týmu definitivně skončí.
12:39
Mezi deseti kandidáty na ocenění pro nejlepšího fotbalistu mistrovství světa v JAR je pět finalistů: Villa, Iniesta, Xavi, Sneijder a Robben.
12:38
NEM
Trenér německých fotbalistů Joachim Löw nevedl dnešní trénink před sobotním zápasem o třetí místo na světovém šampionátu proti Uruguayi, protože onemocněl chřipkou. Raději zůstal v hotelovém pokoji. Vedení německého týmu ale počítá s tím, že v sobotu na lavičce v Port Elizabeth chybět nebude.