Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V zápase o zachování a výrazné posílení postupových nadějí vedou po 1. poločase Slovinci, čeští přemožitelé z kvalifikace, nad Američany 2:0.
16:28
Důležité
Mezinárodní fotbalová federace FIFA se obává, že by mohlo dojít v posledních zápasech skupin mistrovství světa v JAR k ovlivňování výsledku. Proto bude hlídat především nejvíce "ohrožené" zápasy, ve kterých se utká už jistě postupující favorit s týmem, kterému jde o postup. "Dosud neexistuje žádné podezření, že by na šampionátu došlo k ovlivňování výsledku," uvedl ředitel právního oddělení FIFA Marco Villiger. "Závěrečné zápasy ve skupinách však přinášejí zvýšené nebezpečí," dodal.
15:22
Důležité

Po nečekaném krachu Španělska v zápase se Švýcarskem připravili dalši překvapivý výsledek Němci. V nešťastném zápase se Srbskem se nechal vyloučit Klose a pokutový kop neproměnil Podolski. Celekm z Balkánu zvítězil 1:0.

  • Německo - Srbsko (Podolski zahrává pokutový kop)

    Německo - Srbsko (Podolski zahrává pokutový kop) / Autor: Reuters

15:19
Zajímavost
S velkou dávkou škodolibosti sledují v Irsku trápení francouzských fotbalistů na mistrovství světa. Irové stále cítí velkou křivdu poté, co jejich reprezentace neuspěla v baráži s Francií, kterou poslal do Jihoafrické republiky kontroverzní gól, jemuž předcházela ruka Thierryho Henryho. "Přesně tohle si Francouzi zaslouží," napsaly Irish Times po čtvrteční porážce výběru trenéra Raymonda Domenecha 0:2 s Mexikem, po níž hrozí Francii vyřazení ze šampionátu už po základní skupině. "Kvůli tomuhle určitě nikdo slzy ronit nebude," komentoval vystoupení obhájců stříbra Irish Examiner.
15:17
Zajímavost
Mistrovství světa ve fotbale sice má za sebou má sotva třetinu, Mezinárodní fotbalová federace však již zveřejnila, jaký z turnaje v Jihoafrické republice očekává příjem. Do pokladny FIFA by mělo přibýt 2,59 miliardy eur (asi 66,7 miliardy korun).
14:04
SVK
Slovenští fotbalisté se na mistrovství světa uzavřeli do svých ulit a nekomunikují s médii. Trenér Vladimír Weiss si nepřeje, aby se týmu připomínala trpká remíza 1:1 s Novým Zélandem z úvodního zápasu a hráči se mohli v klidu soustředit na utkání s Paraguayí. VÍCE ČTĚTE ZDE!
13:17
Důležité
Fotbalisté Německa, kteří se v premiérovém utkání blýskli povedeným výkonem proti Austrálii, vstupují od 13:30 do druhého kola mistrovství světa zápasem s týmem Srbska... Do jednoho z klíčových duelů pro další vývoj skupiny D. Online reportáž sledujte zde!
12:25
AUS
O post trenéra australské fotbalové reprezentace se uchází Argentinec Osvaldo Ardiles. Mistr světa z roku 1978 chce nahradit Nizozemce Pima Verbeeka, který má na lavičce Socceroos skončit po mistrovství světa. Po debaklu 0:4 s Německem se stal terčem kritiky.
12:23
ANG

Už je to jisté - alespoň podle britských médií. Za Anglii dnes večer nebude na mistrovství světa chytat Robert Green, jehož hrubá chyba připravila jeho tým o vítězství nad Spojenými státy. V utkání proti Alžírsku se mezi tyče postaví devětatřicetilý David James, který při prvním utkání plnil roli brankářské trojky

  • David James (uprostřed) na střídačce.

    David James (uprostřed) na střídačce. / Autor: Reuters

11:27
ANG
Posměch, který se po kiksu v úvodním utkání proti týmu USA snesl v anglickém tisku na hlavu gólmana Albionu Roberta Greena, by neměl ovlivnit jeho pozici pro dnešní duel s Alžírskem. „Green bude chytat,“ myslí si bývalý český brankář Pavel Srníček (42), který má bohaté zkušenosti z Premier League. VÍCE ČTĚTE ZDE!
09:49
ARG
Dlouho odmítal pozvánky do juniorských reprezentací, aby se mohl rozhodnout, za kterou zemi bude nastupovat. Otec ho přemlouval, aby si vybral Francii, ve které se narodil. Když však přišla od trenéra Diega Maradony pozvánka na poslední dva kvalifikační zápasy o fotbalové mistrovství světa, dal definitivně přednost Argentině. Dnes už dvaadvacetiletý útočník Gonzalo Higuaín ví, že si vybral správně...
08:54
FRA

Výrazná skepse zavládla dnes ve francouzském tisku poté, co francouzští fotbalisté ve čtvrtek prohráli na mistrovství světa s Mexikem 0:2 a jsou blízko vyřazení už v základní skupině. Média fotbalistům moc nevěří, kritizují jejich nevýraznou hru a společně s experty zpochybňují některá rozhodnutí trenéra Raymonda Domenecha.

  • Francouzští fanoušci.

    Francouzští fanoušci. / Autor: Reuters

22:56
NIZ
Nizozemský tvůrce hry Wesley Sneijder není příliš nadšený z úrovně fotbalu na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Podle záložníka Interu Milán je Liga mistrů mnohem kvalitnější. "Favorité toho zatím moc nepředvedli, zaujalo snad jen Německo," uvedl Sneijder, jehož tým vstoupil do šampionátu vítězstvím 2:0 nad Dánskem. "Myslím, že všichni si ještě musejí zvyknout na jiné podmínky, jako jsou nový míč nebo nadmořská výška. Začíná se vlastně až teď," řekl šestadvacetiletý bývalý hráč Ajaxu a Realu Madrid. "Sice mě baví dívat se na země, jako je Severní Korea nebo Nový Zéland, ale pak si uvědomíte, že Liga mistrů je mnohem lepší," dodal Sneijder, jenž letos s Interem vyhrál italskou ligu, pohár a právě Ligu mistrů.
22:33

Druhé kolo skupiny A nabídlo souboj mezi Francií a Mexikem. Francouzi sice v úvodu utkání měli optickou převahu, ale kdo si tvořil šance, byli Mexičané. Zápas rozhodla krásná branka Hernánzdeze ze 64. minuty. Pojistku zařídil Blanco z pokutového kopu.

  • Mexiko - Francie (branka Hernándeze)

    Mexiko - Francie (branka Hernándeze) / Autor: Reuters

21:40
Zajímavost
Jednašedesátiletý Jihoafričan zaplatil životem za svou touhu sledovat v televizi zápas mistrovství světa ve fotbale. David Makoeya z malé vesnice Makweya na severovýchodě země se podle agentury AP dostal během sledování nedělního utkání mezi Německem a Austrálií do hádky s manželkou a dvěma dětmi, kteří ho při tahanici o ovladač ubili. VÍCE ČTĚTE ZDE!
20:26
Nigerijec, u něhož se našlo 30 ukradených vstupenek na zápasy fotbalového mistrovství světa, byl ve zrychleném řízení odsouzen ke třem letům vězení. Muže přitom policisté dopadli v Pretorii teprve ve středu. Lístky podle agentury SID patřily dvěma mužům, kteří si je objednali přes internet. V Jihoafrické republice zřídili pro dobu trvání turnaje 56 zvláštních soudů, aby mohly rozsudky za trestné činy padnout co nejrychleji.
19:52
ARG

Diego Maradona se na tiskové konferenci po zápase fotbalistů Argentiny s Koreou veřejně omluvil jinému bývalému slavnému záložníkovi Michelu Platinimu. Argentinský trenér den předtím ostře reagoval na Platiniho kritiku, ovšem současný prezident UEFA ho informoval, že jemu připisované výroky nikdy nepronesl. Platini údajně o Maradonovi řekl, že byl pouze výborným hráčem, ale nikoli trenérem. Na to svérázný Argentinec reagoval poznámkou, že ho takové výroky u Platiniho nepřekvapují s tím, že jako (každý) Francouz si myslí, že je lepší než ostatní. "Chci se vaším prostřednictvím omluvit panu Platinimu. Ale ne Pelému," neodpustil si Maradona po výhře 4:1 nad Koreou rýpnutí do svého velkého rivala. Brazilská legenda se také o jeho trenérských schopnostech vyjádřila dost nelichotivě, což Maradona komentoval lakonickým výrokem, ať se Pelé vrátí do muzea.

  • Argentina - Nigérie (Maradona).

    Argentina - Nigérie (Maradona). / Autor: Reuters

19:48
ŠVÝ
Švýcarští fotbalisté, kteří se středečním vítězstvím 1:0 nad Španělskem postarali o největší překvapení dosavadního průběhu mistrovství světa, se budou muset ve zbývajících dvou zápasech základní skupiny obejít bez Philippa Senderose. Ostřílený obránce z Premier League si v prvním poločase vážně poranil kotník.
19:48
Zápasy prvního kola základních skupin fotbalového mistrovství světa pozměnily odhadů sázkových kanceláří na celkového vítěze šampionátu. Bookmakeři nyní předpokládají, že turnaj vyhraje Brazílie nebo Argentina. Původně největší favorité na zlato Španělé, úřadující mistři Evropy, klesli po nečekané porážce se Švýcarskem v prognózách na třetí místo.
18:11
ARG
Argentinský kapitán Javier Mascherano se zastal svého spoluhráče Martína Demichelise, jehož hrubá chyba v závěru prvního poločasu dnešního utkání proti Koreji byla jedinou větší kaňkou na suverénním výkonu Jihoameričanů. Obránce Bayernu Mnichov, jenž při výhře 4:1 zavinil jediný gól soupeře, prý kvůli hluku vuvuzel neslyšel varovné pokřiky spoluhráčů.