Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Začaly poslední zápasy prvního kola základních skupin MS. V úvodním zápase skupiny H na sebe narazili fotbalisté Chile a Hondurasu. A jihoamerický favorit zatím vede po prvním poločase zásluhou gólu Beausejoura 1:0.
14:11
Zajímavost
Jihoafrická policie podnikla na mistrovství světa akci proti argentinským fotbalovým výtržníkům a sedmnáct z nich vyhostí ze země. Celkem během zátahu zadržela 165 lidí. Chuligáni, kteří podle agentury AP patří mezi "známé firmy", se prý snažili dostat na zápasy bez vstupenek. Navíc se v dějišti šampionátu chovali opakovaně nepřístojně, znepříjemňovali svým jednáním život dalším fanouškům a působili další problémy. Sedmnáct výtržníků policie předala imigračnímu úřadu, pět Argentinců opustilo dnes ráno zemi dobrovolně.
14:01
NOV

Na světovém šampionátu působí jako osmý div světa. Ne všichni fotbalisté Nového Zélandu si totiž vydělávají na živobytí fotbalem, někteří jsou dokonce bez angažmá úplně. Pozoruhodnou cestou se dostal do reprezentace All Whites i první střelec v historii malé ostrovní země ležící 2000 kilometrů východně od Austrálie. Winston Reid ještě před dvěma měsíci ani nevěděl, že bude hrát na MS právě v dresu Nového Zélandu.

  • Nový Zéland - Slovensko (Winston Reid).

    Nový Zéland - Slovensko (Winston Reid). / Autor: Reuters

13:17
Hraje jako Rooney, ale chová se jako Beckham. Tak zní charakteristika hvězdy fotbalové reprezentace KLDR Čong Te-se, který svým chováním vzbuzuje v nejvíce izolovaném státě světa rozpaky. Poslouchá rap, miluje auta, nakupování a oblékání. Jeho snem je oženit se s Posh Spice - stejně jako David Beckham. Své účesy po vzoru anglické módní ikony mění velmi často. Nic z těchto zálib není v komunistické Koreji vítáno. Hráč, který nikdy necestuje bez svého iPodu a laptopu, paradoxně reprezentuje zemi, kde je povolen pouze jeden televizní program. "Svět velmi těžko porozumí všem těmto věcem", řekl agentuře AP hráčův přítel a autor jeho biografie Sin Mu-kong.
12:59
BRA

Žádná náhoda, ale dokonale naplněný záměr. Brazilský obránce Maicon si po úterním utkání s fotbalisty KLDR pochvaloval, jak v 55. minutě zvládl těžkou situaci a z téměř nemožného úhlu dokázal vstřelit důležitý první gól. Právě krásná trefa zadáka Interu Milán měla pro Brazílii klíčový význam: pootevřela semknutou obranu Severokorejců, kteří na konci už jen dokázali snížit na 1:2. Šťastný Maicon po zápase vyvracel spekulace, že se při své povedené trefě spíš "ukopl". "Jednoznačně jsem šel za tím, abych dal gól. Vystřelil jsem a čekal, co z toho bude," popisoval Maicon.

  • Brazílie - KLDR (Maicon střílí branku).

    Brazílie - KLDR (Maicon střílí branku). / Autor: Reuters

12:21
Vyloučení australského útočníka Tima Cahilla v nedělním duelu na fotbalovém mistrovství světa s Německem se stalo i předmětem debat na nejvyšší politické úrovni. Australský ministr zahraničí Stephen Smith se pustil do mexického rozhodčího Marka Rodrigueze, který prý hvězdě Evertonu po zákroku na Bastiana Schweinsteigera dal červenou kartu neoprávněně.
11:25
Zajímavost
Prudké ochlazení a srážky se mohou v pátek v Kapském Městě postarat na fotbalovém mistrovství světa o ojedinělý jev. Britská média na základě předpovědí počasí varovala fanoušky, že se mohou v den zápasu Anglie s Alžírskem v Jihoafrické republice dočkat sněhu. VÍCE ČTĚTE ZDE!
10:45
Zajímavost
Jedním z mála Novozélanďanů, které v úterním utkání fotbalistů na mistrovství světa proti Slovensku rozesmutněl vyrovnávací gól v třetí minutě nastavení, byl smolařský sázkař. Ten v poslední možnou chvíli, v 87. minutě, tipoval, že Slováci vedení 1:0 udrží a vyhrají. Přišel tak o 40 000 novozélandských dolarů (téměř 600 000 korun). Tipující, jenž svým fotbalistům nevěřil, by přitom měl v případě výhry Slováků vzhledem ke vsazené částce minimální zisk. Kvůli nízkému kurzu by si vydělal 800 dolarů (11 600 korun).
10:06

Fotbal bez fanoušků? Nepředstavitelná věc. Přestože ty "odvážné" na jihoafrických stadionem musí ničit nesnesitelný zvuk nového fenoménu jménem vuvuzely, všem týmům na šampionátu se dostává velké podpory od krajanů v hledišti. Ne jinak tomu bylo také v úterním programu MS.

  • Otec Marka Hamšíka.

    Otec Marka Hamšíka. / Autor: ČTK

09:06

Zjevně to byla jen otázka času, kdy se bzučivý zvuk trumpet vuvuzela, který se stal neoddělitelnou součástí letošního fotbalového šampionátu, stane hitem pro iPhone. Aplikaci, která napodobuje vytrubování tradiční africké plastikové trumpety, už si z internetu stáhlo více než milion uživatelů, napsala agentura Reuters.

  • Fanoušci na fotbalovém mistrovství světa: fanoušci troubí na vuvuzely na zápase Ghany se Srbskem.

    Fanoušci na fotbalovém mistrovství světa: fanoušci troubí na vuvuzely na zápase Ghany se Srbskem. / Autor: ČTK

09:00
V Evropě na ně slyšíte samé stížnosti. Vytrvalé bzučení vuvuzel na mistrovství světa kazí divákům zážitek z fotbalu. Současně se z prodeje plastikových trubek stává výnosný byznys a není vyloučené, že v ­příští sezoně zaplaví také stadiony mimo Jižní Afriku. Prodejci hlásí, že zájem o­ vuvuzely, které se staly neodmyslitelnou součástí probíhajícího šampionátu, strmě roste už i v Česku. VÍCE ČTĚTE ZDE!
08:16
Zajímavost
Pětinásobně stoupl v Jižní Koreji prodej kondomů poté, co fotbalové mužstvo porazilo na šampionátu v Jihoafrické republice v úvodním zápase Řecko a fanoušci se vydali do ulic slavit. Informovala o tom agentura AFP. VÍCE ČTĚTE ZDE!
07:05
SVK
Přiznám se, že jsem od Slovenska čekal mnohem víc. Propásli velkou šanci, zápas s Novým Zélandem měli dotáhnout do vítězného konce. CELÝ KOMENTÁŘ JOSEFA CSAPLÁRA ČTĚTE ZDE!
22:56
HON
Vzpomínky na zavražděného bratra budou po celé fotbalové mistrovství světa provázet honduraského záložníka Wilsona Palaciose. Hvězda středoamerického týmu, který se ve středu představí v prvním utkání proti Chile, na šampionátu touží po dobrých výsledcích i kvůli uctění památky svého sourozence. "Všechno, co ve fotbale dělám, je pro Edwina," uvedl záložník Tottenhamu. V minulých letech si Palacios prožil očistec: v říjnu 2007 se dozvěděl o tom, že byl jeho mladší šestnáctiletý bratr unesen jedním ze zločineckých gangů, které v Hondurasu řádí.
21:33
FRA
Francouzští fotbalisté se budou muset po zbytek mistrovství světa obejít bez brankářské trojky. Na tréninku se zranil Cédric Carrasso, a kdyby bylo potřeba, postavit mezi tři tyče by se nemohl. Vicemistři světa tak musejí vydržet s dvojicí Hugo Lloris, Steve Mandanda, neboť podle pravidel FIFA můžou týmy doplnit kádr nejpozději 24 hodin před prvním zápasem. Protože už "Les Bleus" mají za sebou páteční vstup do MS proti Uruguayi, padla úvaha o dodatečné nominaci mistra světa z roku 1998 Stéphana Ruffiera z Monaka.
22:22
Důležité

Podle bookmakerů a široké fotbalové veřejnosti se mělo jednat o jednoznačný duel. KLDR je nejhůře postavený účastník MS podle žebřířku FIFA, a tak mistři světa z roku 2002 měli jednoznačně vyhrát. Ale průběh zápasu tak jednoznačný nebyl...

  • Brazílie - KLDR (Maicon střílí branku).

    Brazílie - KLDR (Maicon střílí branku). / Autor: Reuters

22:02
NIZ
Pondělní zápas mistrovství světa ve fotbale mezi Nizozemskem a Dánskem nevidělo až do konce 36 fanynek nizozemské reprezentace, které byly vyvedeny ze stadionu, protože se pořadatelům nezamlouvaly jejich oranžové minišaty. Prý šlo o skrytou reklamu na pivovar Bavaria, což je v rozporu s pravidly šampionátu. Ženám dokonce hrozilo vězení. Informoval o tom jihoafrický deník The Star. VIDEO SI PROHLÉDNĚTE A VÍCE ČTĚTE ZDE!
21:31
KLDR
Skupina fanoušků KLDR se stala před zápasem s Brazílií na mistrovství světa hlavní atrakcí na stadionu v Johannesburgu. Zhruba padesátku jednotně oblečených mužů ve středním věku nešlo přehlédnout, a to i kvůli přísně organizovanému fandění. Tón povzbuzování skupiny v červených čepicích a bundách se státní vlajkou udával podle agentury SID přísný animátor, jenž hlídal, zda všichni sledují jeho pokyny. Skupina byla vybavená vlaječkami a dřevěnými destičkami, jejichž klapání se svou hlučností směle vyrovnalo vuvuzelám.
21:31
Navzdory několika tisícům prázdných sedadel na téměř každém utkání mistrovství světa si mezinárodní fotbalová federace FIFA návštěvnost turnaje pochvaluje. Divácký průměr v Jihoafrické republice je po úvodních dnech dokonce vyšší než před čtyřmi lety v Německu. Poté, co například na zápasech Korea - Řecko a Alžírsko - Slovinsko bylo v hledišti více než deset tisíc volných míst, provedla FIFA interní šetření.
21:31
Důležité
Lupiči ozbrojení pistolí vtrhli dnes ráno do hotelového pokoje v jihoafrickém Nelspruitu a sebrali čínským novinářům laptopy, mobilní telefony a peníze. Podle policie, která zatkla tři podezřelé, nebyl při přepadení nikdo zraněn. "Rozbili okno, kterým se dostali do pokoje, a napadli čtyři čínské občany," řekl policejní mluvčí Leonard Shlati. Tři ze čtyř přepadených byli žurnalisté akreditovaní na fotbalovém mistrovství světa.