Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Stratég Löw chtěl Řeky zaskočit: bez dvou střelců

Sport

  11:59
GDAŇSK - Trenér německých fotbalistů Joachim Löw byl po pátečním vítězném čtvrtfinále mistrovství Evropy s Řeckem (4:2) na své hráče pyšný a pogratuloval jim za fantastický výkon. Pochvaloval si, že jeho tým došel na velkém šampionátu počtvrté za sebou do semifinále.

Miroslav Klose (vlevo) a Mario Gomez foto: Reuters

"Naše mužstvo podalo fantastický výkon. Máme nejmladší kádr s velkým vyhlídkami do budoucnosti. Jsem na hráče hrdý, absolutně si zasloužili zvítězit," prohlásil na tiskové konferenci Löw, jehož tým vyhrál v Gdaňsku 15. soutěžní utkání za sebou.

ČTĚTE TAKÉ

Připomněl opět výbornou produktivitu soupeře, který vstřelil jeden gól z protiútoku a druhý v závěru za rozhodnutého stavu z penalty. "Řecko dalo dvě branky z jedné šance. My jsme od začátku hráli dobře, ale v úvodu neproměňovali velké příležitosti. V této fázi zápasu jsem byl dost rozčilený," uvedl kouč.

Zahazování šancí v úvodu litoval také obránce Philipp Lahm. Nepříliš obvyklý střelec však ve 39. minutě svůj tým poslal do vedení. "Rád bych dával branky častěji, ale musím uznat, že nejsem ten nejnebezpečnější hráč. Stejně mám dojem, že jsme si zbytečně zkomplikovali život. Můžeme být ale pyšní na čtyři góly a postup do semifinále," řekl německý kapitán.

Bez Gomeze a Podolského

Löw překvapil před začátkem utkání, protože do základní sestavy nepostavil tři obvyklé ofenzivní členy Lukase Podolského, Thomase Müllera a nejlepšího týmového střelce na turnaji Maria Gomeze. Prý to byl "drzý" taktický plán, jak zaskočit mistra Evropy z roku 2004.

"Museli jsme být nepředvídatelní, protože jsem cítil, že by na nás mohli být připraveni. Je dobré být občas drzý a myslím, že nám plán docela vyšel," poukázal trenér na fakt, že právě dva "náhradníci" Miroslav Klose a Marco Reus vstřelili Řekům branku.

Kouč poraženého celku Fernando Santos přiznal, že ho množství změn v německé sestavě překvapilo. "Jejich trenér tím chtěl přinést oživení a to se mu povedlo," konstatoval.

Svůj tým pochválil za odhodlání bojovat až do poslední minuty. Nejen v pátečním zápase, ale také v průběhu celého Eura. V záloze Řekům podle Santose citelně chyběl vykartovaný kapitán Jorgos Karagunis. "Je to pro nás velmi důležitý hráč, jenž dokáže podržet míč a umožní spoluhráčům vydechnout si. S ním bychom neinkasovali čtyři branky," uvedl Santos. Jeho svěřenci dali poprvé od loňského listopadu v jednom utkání více než jeden gól, čtyřikrát inkasovali naposledy v březnu 2007 proti Turecku.

Obránce Sokratis Papastathopulos je přesvědčen, že Řekové odvedli maximum. "Hráli jsme proti jednomu z nejlepších mužstev na světě za posledních pět let. Dělali jsme, co mohli a dali jim dvě branky. Možná jsme mohli být opatrnější, ale nechali jsme na hřišti celou duši," řekl.

Němečtí fotbalisté po utkání nespekulovali o tom, zda by v semifinále chtěli potkat Anglii nebo Itálii. "Oba soupeři jsou výborní. Proti Anglii jsme hráli v roce 2010 a Itálii jsme čelili (loni) v Dortmundu. Jsme v pohodě a těšíme se na další kolo," konstatoval útočník Miroslav Klose, který se při svém 120. startu dočkal 64. reprezentačního zásahu.

Autor: