Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Musíme být Čechům v patách, má jasno kapitán Skotů Fletcher

Sport

  15:35aktualizováno  8. října 0:01
PRAHA - Jeho příjmení v překladu znamená "výrobce šípů" a v pátek bude jedním z úkolů největší hvězdy skotského národního týmu Darrena Fletchera (26) vytváření gólových šancí. "Hlavně ale musím Čechům znepříjemnit jejich útočný fotbal," přiznal záložník Manchesteru United.

Darren Flechter, kapitán Skotska. foto: ČTK

Jak se na kvalifikační zápas připravujete?
Zatím se jen koncentrujeme na trénink. Všichni víme, že to bude opravdu důležité střetnutí. Může mít velký vliv na náš konečný úspěch či neúspěch v kvalifikaci.

Panuje v týmu dobrá nálada?
Realizační tým, trenéři i hráči mají stejný cíl: Uhrát co nejlepší výsledek. Poté co Češi prohráli v září s Litvou, je pro ně zápas proti nám stěžejní. Proto budou ještě nebezpečnější než obvykle.

Věříte, že se Skotsku podaří vyhrát stejně jako v únorovém přátelském utkání?
Tehdy jsme měli velké štěstí. Češi nás celý zápas tlačili. Mluvil jsem o nějakém pozitivním výsledku, ale nemyslím tím hned vítězství. Potřebujeme body, abychom měli kvalifikaci stále dobře rozehranou. V úterý nás doma čeká silné Španělsko.

Kdybyste zvítězili, budete mít v boji o postup o soka méně?
Situaci Česka by to ještě více zkomplikovalo, ale nemyslím si, že by bylo bez šance. Skupina je vyrovnaná. Každý soupeř je v ní těžký, což ukázal i náš zápas s Lichtenštejnskem.

Vyhráli jste ho až gólem v 97 minutě...
Víme, že jsme nepodali ideální výkon. Prokázali jsme vůli, odhodlání a dřeli až do konce. Odměnou nám byla vítězná trefa.

Čeští fotbalisté prochází v posledních době krizí. Jak myslíte, že jsou v současnosti silní?
Když se podíváte pár let zpátky, byli druzí na světě a patřili mezi nejlepší týmy v Evropě. Stačí si vzpomenout na jejich jízdu evropským šampionátem v roce 1996. Možná už nejsou na takové úrovni, což ale neznamená, že nebudou nebezpeční. Stále mají kvalitní hráče.

Například?
Petr Čech je jedním z nejlepších brankářů na světě. Klíčový pro reprezentaci zůstává i kapitán Tomáš Rosický. Pokrývá pohybem celé hřiště, je neuvěřitelný v soubojích jeden na jednoho a přesně nahrává.

Co tedy od výběru trenéra Michala Bílka čekáte?
Češi na nás vlétnou, začnou ve vysokém tempu. My jim musíme být v patách a pokusit se jim útočné snažení znepříjemnit. Když se nám podaří udržet čistý štít co nejdéle, začnou stále víc cítit tlak a pak přijde naše šance.