130 let
Fanoušci Bosny slaví postup svých fotbalistů na MS.

Fanoušci Bosny slaví postup svých fotbalistů na MS. | foto: Reuters

Doporučujeme

Muslimové, Srbové i Chorvati fandí společně. Svět opět sleduje Bosnu

Sport
  •   12:00
SARAJEVO/PRAHA - V listopadu to bude dvacet let. Svět v šoku sledoval válečné události v Bosně a Hercegovině. Všechny byly nepochopitelné, ale když vojenské síly bosenských Chorvatů vyhodily do vzduchu světoznámý Starý most v Mostaru, nechtěl tomu uvěřit nikdo. Z památky staré několik století zůstaly jen trosky.

O dva roky dříve se tehdejší Jugoslávie mohla pyšnit jedním z nejlepších evropských fotbalových mužstev. Crvena zvezda Bělehrad v roce 1991 vyhrála Pohár mistrů evropských zemí, předchůdce Ligy mistrů. Její největší hvězdy? Dragan Stojkovič (Srb), Robert Prosinečki (Chorvat), Dejan Savičevič (Černohorec), Darko Pančev (Makedonec). Ještě rok předtím hrála reprezentace Jugoslávie ve čtvrtfinále mistrovství světa v Itálii a vzápětí se kvalifikovala na mistrovství Evropy 1992. Tým ale nikam nejel – kvůli začínající válce a následujícímu embargu. Šampionát pak vyhrálo Dánsko, které Jugoslávci vyřadili v kvalifikační skupině.

Fotbal musel stranou. V neuvěřitelně brutálním válečném střetu, který proti sobě postavil kamarády, příbuzné nebo i spoluhráče, bylo důležitější přežít.

Odvě desetiletí později svět znovu upírá zraky do Bosny. "Tentokrát je to ale z mnohem příjemnějších důvodů," napsal britský Daily Mail.

Džeko, Ibiševič, Misimovič...

V úterý večer fotbalová reprezentace Bosny a Hercegoviny, která hrála první oficiální zápas pod hlavičkou FIFA v roce 1995, vstoupila do historie přímým postupem na mistrovství světa v Brazílii. Brankou Vedada Ibiševiče porazila v Kaunasu Litvu a zajistila si první místo v kvalifikační skupině.

Podobnou cestou fotbalisté Bosny kráčeli už jednou. Vbaráži o postup na mistrovství Evropy 2012 však současná generace tamních fotbalistů narazila na Portugalsko v čele s Cristianem Ronaldem.

Nyní ale svůj sen splnili. Pod vedením trenéra Safeta Sušiče, který v 70. a 80. letech reprezentoval Jugoslávii, dosáhly na postup hvězdy typu Edina Džeka (Manchester City), Miralema Pjaniče (AS Řím), brankáře Asmira Begoviče (Stoke City), Zvjezdana Misimoviče (dříve Bayern, Wolfsburg, Dynamo Moskva, nyní Čína) či Vedada Ibiševiče (VfB Stuttgart).

Rodiče většiny jsou Muslimové, jiných bosenští Srbové či bosenští Chorvaté, ale Safet Sušič z nich vytvořil tým. Což kontrastuje se situací ve městech, jako je Mostar. Starý most přes řeku Neretvu sice od roku 2004 opět stojí, ale metropole Hercegoviny je stále v jistém napětí. Na jedné straně řeky totiž žijí Chorvaté a na druhé Muslimové.

Jediné napětí, které existuje v týmu Bosny a Hercegoviny, vzniklo v euforii z postupu do Brazílie. "Mnozí z našich hráčů hráli v úterý večer v Kaunasu naposledy. To kvůli tomu, jak se chovali cestou zpátky v letadle," žertoval ve středu nad ránem po příletu do Sarajeva trenér Sušič.

Jisté ale je, že úspěch bosenských fotbalistů nezůstane pouze v sevření bílých čar, jež ohraničují hřiště.

Tým, který sjednocuje lidi

"Naše země je zaplavena politickými i ekonomickými problémy, trápí ji nezaměstnanost," řekl trenér Sušič v nedávném rozhovoru pro časopis World Soccer. "Je logické, že se to musí odrážet i ve fotbale, ale postup do Brazílie by nám pomohl ve všech směrech. Tento tým totiž sjednocuje lidi," dodal.

Po příletu z Litvy se k tomuto tématu vrátil. "Ještě před pár lety bychom si jen těžko mohli představit, jak Muslimové, Srbové i Chorvati toto mužstvo podporují. To se změnilo. Děkujeme tisícům nadšenců, kteří s námi cestovali na kvalifikační zápasy po Evropě," řekl Sušič, jenž nejlepší fotbalové roky (1982–1991) strávil v týmu Paris Saint-Germain a odborný list France Football jej v roce 2010 vyhlásil nejlepším hráčem v historii klubu.

Právě útočné pojetí je i nyní jeho devízou. "Jak postavit tým? Takový problém nikdy neřeším. Mám dva výjimečné útočníky, Džeka a Ibiševiče, a hned několik mimořádně talentovaných tvůrců hry. Misimovič, Pjanič, Lulič, Salihovič, Mujdža... Mám z čeho vybírat," neskrýval.

Na taktice nehodlá nic měnit. "Možná příliš riskujeme, protože ze záložní řady používáme pro defenzivní roli jen jednoho hráče a soupeřům se tak otvírá nemalý prostor, ale nechceme potlačovat umění a talent našich hráčů. A nebylo by to fér vůči našim fanouškům, kteří jsou skvělí. Hrajeme tak, abychom dali víc gólů než soupeř, a vyplatilo se to," uvedl.

Tým Bosny a Hercegoviny dal v právě uzavřené kvalifikaci třicet gólů (z toho Džeko 10 a Ibiševič 8) a inkasoval jen šestkrát. Pouze týmy Nizozemska (34:5) a Německa (36:10) se mohou pochlubit lepším skóre.

V ulicích a na náměstích Sarajeva oslavily postup tisíce fanoušků. "Hráči si nedovedou představit, co tady pro ty lidi dokázali. Všichni jsme nějakou takovouhle Brazílii potřebovali. To není o fotbale, to je o pocitech úspěchu, na které už většina z nás zapomněla a mladí ho tady nikdy nezažili," citovala agentura AP dvaapadesátiletého nezaměstnaného Saliha Redžiče.

Autor: Jiří Jakoubek