Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Skandál v Nizozemsku: muslimský fotbalista odmítl podat reportérce ruku

Sport

  6:06
UTRECHT - Měl to být normální pozápasový rozhovor. Jenže nizozemský fotbalista ve službách Utrechtu Nacer Barazite odmítl jako muslim televizní reportérce podat ruku kvůli tomu, že je žena. A skandál je na světě.

Nacer Barazite. foto: Lidovky.cz

„To znamená, že Barazite je rekrutován z Islámského státu!“ uvedl v nadsázce bývalý šéfredaktor časopisu Voetbal International Johan Derksen. Ten proslul už v minulosti svým ostrým jazykem a provokativními komentáři.

Jeho slova ještě více rozvířila emocionální debatu o islámu, muslimech a uprchlících na sociálních sítích. Co se tedy stalo? V zápase nejvyšší nizozemské ligy mezi Utrechtem a Twente zvítězili domácí 4:2. Sám Barazite přispěl v 64. minutě brankou a po vítězném zápase si jej zavolala reportérka televize Fox Héléne Hendricksová.

Po rozhovoru, který jinak reportérka označila za „velmi příjemný“, mu Hendricksová chtěla na rozloučenou podat ruku, nizozemský fotbalista však odmítl. Vedle stojící novinář John de Wolfe Barazitovi naznačoval, že by ženě ruku podat ze slušnosti měl, fotbalista byl však neoblomný.

Nechte naše muslimy na pokoji, vyzval klub

Vedení fotbalového Utrechtu před sezonou vyslalo do médií oběžník, v němž prosí novináře, aby respektovali víru Barazita a dalšího muslima v jejich týmu, Ayouba Yassina, a nechtěli po hráčích „handshake“. Hendricksová po incidentu napsala, že na oběžník zapomněla a na Barazita se nezlobí. „Třeba s péčí fyzioterapeutky nikdy problém nebyl,“ okomentoval incident mluvčí FC Utrecht.

Aby nedošlo k dezinterpretaci - s podáváním ruky ženě mají problém pouze některé radikální větve islámu, běžní muslimové nikoliv.

Nacer Barazite se narodil v Arnhemu nizozemské matce a marockému otci a sám o sobě tvrdí, že je vroucně věřícím muslimem. V minulosti byl označen za mimořádně talentovaného fotbalistu, nastupoval za Arsenal, AS Monako nebo Austrii Vídeň. Má za sebou také reprezentační starty za juniorské výběry Nizozemska.

Mistr světa Mustafi odmítl na tiskovce pózovat s lahví piva. Kvůli víře

Debata o tom, nakolik by měla osobní víra sportovců prorůstat i do jejich profesionální kariéry, oživil i nedávný incident, při němž fotbalista Valencie Shkodran Mustafi odmítal na tiskové konferenci pózovat s lahví piva. Kvůli sponzorským povinnostem se nakonec i přes zjevnou nechuť podvolil.

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...