Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Na Dánsko i se dvěma ofenzivními klenoty ligy - Hubníkem a Rezkem

Sport

  13:05aktualizováno  13:53
PRAHA - V nominaci fotbalové reprezentace na přípravný zápas v Dánsku jsou i nováčci Jan Rezek z Plzně a olomoucký Michal Hubník. Do výběru se po roční pauze vrací Mario Lička, po kratší pauze i David Limberský. Nechybějí největší hvězdy včetně Tomáše Rosického a Petra Čecha, naopak Václava Kadlece bude zkoušet v přípravě trenér jednadvacítky Jakub Dovalil. Utkání s Dánskem se bude hrát ve středu 17. listopadu v Aarhusu.

Jan Rezek se raduje. foto: ČTK

Po posledním kvalifikačním utkání v Lichtenštejnsku sice reprezentační kouč Michal Bílek mínil, že nebude ani v přípravě improvizovat, jenže zranění a další okolnosti nahrály změnám. Omluven po dohodě s klubem byl pouze stoper Roman Hubník, kterého čekají těsně před reprezentačním termínem i po něm klubové povinnosti, znovu chybí také zraněný Milan Baroš.

DÁLE ČTĚTE

"Chtěli jsme, aby v týmu byl například Mario Holek, jenže má zraněnou achillovku a deset dnů nemůže trénovat. Lukáš Magera se podrobí artroskopii kotníku, Jirku Štajnera zase nemusíme nijak zkoušet. Vaška Kadlece si vezme jednadvacítka, protože je dost možné, že bude připadat v úvahu pro červnové mistrovství Evropy této věkové kategorie, proto se musí s týmem také sžít," vysvětlil vynucené změny Bílek.

I proto dostanou šanci hráči, kteří podávají výborné výkony v klubech. To platí o Ličkovi, který vede s Brestem francouzskou ligu, stejně jako o plzeňských tahounech Limberském a Rezkovi. "Plzeň hraje výborný fotbal, ti nejlepší si zaslouží dostat šanci," uvedl trenér. Západočechům tak vznikne termínový problém, protože už dva dny po reprezentačním zápasu v Dánsku hraje Plzeň v pátek 19. listopadu ligový duel na hřišti Bohemians 1905.

SK Sigma Olomouc - FC Slovan Liberec (radost Olomouckých, uprostřed je Michal Hubník)

"Upozorňoval jsem na tuto možnost trenéra Vrbu, ale spíše na pondělní zápas před odjezdem. Netušili jsme, že na ně padne termín 17. kola," řekl Bílek. Dánové jsou podle něho vhodným soupeřem českého týmu. "Prověří nás určitě v defenzivě. Je to zaručená kvalita, prohráli jen jeden kvalifikační zápas v Portugalsku," nastínil záměr Bílek.

Další utkání sehrají fotbalisté 9. února příštího roku. "Do pondělí by mělo být jasno, ale předpoklad je, že budeme hrát s Chorvatskem. Nejspíše v Pule nebo Rijece," doplnil reprezentační manažer Vladimír Šmicer.

NOMINACE NA PŘÍPRAVNÝ DUEL V DÁNSKU

Brankáři:
Petr Čech (Chelsea) 77/0
Jan Laštůvka (Dněpropetrovsk) 0/0

Obránci:
Zdeněk Pospěch (Kodaňv 22/2
Michal Kadlec (Leverkusen) 19/1
David Limberský (Viktoria Plzeň) 4/0
Jan Rajnoch (Ankaragücü) 9/0
Marek Suchý (Spartak Moskva) 2/0
Daniel Pudil (Genk) 15/2

Záložníci:
Mario Lička (Brest) 2/0
Tomáš Rosický (Arsenal) 76/19
Tomáš Hübschman (Šachtar Doněck) 32/0
Jaroslav Plašil (Bordeaux) 59/4
Jan Polák (Anderlecht Brusel) 54/7
Milan Petržela (Viktoria Plzeň) 1/0

Útočníci:
Roman Bednář West Bromwich 7/1
Michal Hubník Sigma Olomouc 0/0
Tomáš Necid CSKA Moskva 19/7
Jan Rezek Viktoria Plzeň 0/0

Poznámka: Za jménem je uveden klub, počet zápasů v reprezentaci a vstřelené góly.

Autor: