Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Na Plzeňsku ruší ve fotbale remízy

Sport

  14:41
PRAHA - Od nové sezony mají diváci v Plzeňském kraji jistotu, kterou jim jinde mohou závidět. Už se nestane, že půjdou domů z fotbalového zápasu smutní, že neviděli gól.
Ilustrační foto.

Ilustrační foto. foto: ČTK

Utkání v nižších soutěžích až po krajský přebor totiž na západě Čech nemohou skončit nerozhodně. Pokud zůstane po 90 minutách skóre vyrovnané, následuje penaltový rozstřel. Jeho vítěz bude odměněn bodem navíc.

"Všichni se ve fotbale bavíme o tom, že ho děláme hlavně pro lidi. Proto jsem klubům navrhl, abychom do toho šli. 90 procent jich bylo pro," prozradil LN předseda krajského fotbalového svazu v Plzni Roman Berbr, jak se jednoznačná většina rozhodla změnu podpořit. Otrávil ho bezgólový výsledek Mocný funkcionář má rozporuplnou pověst. Ve fotbalovém prostředí se o Berbrovi mluví jako o šedé eminenci a mistrovi zákulisních tahů, který

Úpravy v pravidlech

Neexistuje remíza
Nově bude ve všech soutěžích od krajského přeboru níž v Plzeňském kraji následovat po nerozhodném utkání penaltový rozstřel o pěti sériích. Vítěz získá do tabulky dva body, na poraženého zbude jeden bod.

Simulanti musí čekat
Každý hráč, který kvůli zranění putuje mimo hřiště, musí vydržet tři minuty, než se vrátí zpátky do hry. Pravidlo má omezit simulování a je od minulé sezony doporučené k aplikaci od nejnižších soutěží až po třetí ligu.

bude mít velký vliv na výběr nového předsedy fotbalové asociace. Zároveň však pomáhá zavádět prvky, kterým se konzervativní prostředí obvykle až sveřepě brání. K tomu nejnovějšímu se Berbr dopracoval na základě poměrně banální příhody. "Jeden den jsem se šel podívat na fotbal, bylo ošklivé počasí a skončilo to 0:0. Vrátil jsem se domů otrávený." Nová praxe se podle něj zkouší v regionu už dva roky v mládežnickém fotbale a reakce jsou příznivé. "Kluci si o víkendových rozstřelech povídají až do středy."

Setkal se však i s negativními ohlasy na svůj návrh. "Slyšel jsem námitky, co si počít, když bude pršet. Odpověděl jsem, že hráči budou moknout o deset minut déle. Vždy se najde nějaká opozice."

Berbrův návrh se zamlouvá také Vladimíru Šmicrovi. Manažer reprezentace je po konci úspěšné kariéry sám hráčem nižší soutěže - obléká dres Dolních Chaber v pražské I. A třídě. Snahu přimět týmy hrát víc na vítězství jednoznačně podporuje. Sám by systém z Plzeňska ještě upravil. "Kdo by vyhrál penalty, měl by jeden bod, kdo by prohrál zůstal by úplně bez bodu. To by nutilo všechny hrát ještě víc na vítězství a omezilo by se bránění remízy," řekl LN vítěz Ligy mistrů s Liverpoolem.

Šmicer by ještě přitvrdil Z Plzeňska se postupně rozšířila také jiná úprava pravidel, která je nyní už běžně používaná ve většině nižších soutěží po celém Česku.

Jejím cílem je omezit simulování fotbalistů. Každý hráč, který kvůli ošetření putuje za postranní čáru, má nárok vrátit se zpět až za tři minuty. "To je vlastně krátká doba, aby se dal skutečně zraněný hráč dohromady. Současně to představuje dlouhou dobu pro hráče, který zranění jenom předstírá," vysvětlil Berbr, jak omezení funguje.

Také pro tažení proti simulantům má Šmicer pochopení. "Posunul bych čas na návrat klidně až na pět minut. Kdo fotbal hraje, tak ví, že občas bolí. U nás je ale až moc vyčůraný. Přitom by se měli lidé na hřišti bavit, a ne se snažit to soupeři otrávit."  

Před dvěma měsíci poslal výkonný výbor Fotbalové asociace České republiky žádost na UEFA, aby se nařízení mohlo začít používat i v první lize.

Plzeňský nápad se tak možná brzy stane běžnou normou.

Autor: