Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Na to, jaké byl ucho, působil Čech velice silně psychicky a dodával nám klid, říká Novotný

Sport

  5:00
PRAHA - Přečtěte si vzpomínky Jiřího Novotného na Petra Čecha, který se rozhodl, že po konci sezony ukončí kariéru. Dnes 48letý Novotný působil spolu s Čechem ve Spartě v sezoně 2001/02, kdy dělal kapitána letenském týmu. To mladému gólmanovi, který pomohl Spartě do osmifinále Ligy mistrů, bylo teprve 19 let.

Bývalý český fotbalista Jiří Novotný v dresu Mostu. foto: LN - Archiv

Byl jsi výjimečný kolega a kamarád. Jsi nejlepší gólman, co kdy hrál v Anglii, chválí Čecha kolegové

„Když Petr Čech přišel v devatenácti do Sparty, dělal jsem v týmu kapitána. Věděl jsem, že už tři roky chytal ligu a je nadějný, mladý gólman. Bylo to sice ještě takové ucho, přesto byl už v té době neskutečně psychicky silný.

Dával nám především hrozný pocit klidu. Věděl moc dobře, kam si stoupnout, když jsme zaváhali, rychle vyběhnul a útočníkovi byl hned pod nohama. Navíc si nás skvěle dirigoval, i proto se nám tehdy v Lize mistrů tak dařilo, nikdy na něm nebyla znát nervozita. Naopak nás svým působením na hřišti spíš uklidňoval.

Petr Čech je devítinásobným držitelem ocenění Zlatý míč a sedminásobným...

Jsem rád, že jsem byl u toho, když prolétl českou ligou a mohl se kouskem podílet na jeho skvělé kariéře. Toho, co venku dokázal, už nedosáhne nejspíš žádný jiný český fotbalista, natož gólman.

A co bude dělat dál? Určitě si po kariéře chvilku odpočine a popřemýšlí, co bude dál dělat. Bylo by fajn, kdyby se na tuhle dráhu dal a nadějným a mladým hráčům by předával zkušenosti, kterých má spoustu. Věřím, že se mu dál bude dařit.“