130 let

Hráči Bohemians se radují z neplatného gólu. Zleva: Antonín Vaníček a David Puškáč. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Nadšení vystřídal hněv. Bohemians dali branku, ale místo toho se kopala penalta Slavie

Sport
  •   16:25
PRAHA - Povedený brejk, parádní individuální akce domácího Vaníčka a přesné zakončení Puškáče. Bohemians se radovali z vedení nad Slavií, když Pavel Královec euforii gestem zarazil. Utíkal se podívat na monitor a ukázal: domácí gól neplatí, penalta pro Slavii.

Stalo se to vůbec poprvé od zavedení videa v české nejvyšší soutěži. V Ďolíčku fanoušci slavii, vzápětí pukali vzteky. Místo gólu najednou čelili penaltě.

Zuřila hlavní tribuna, zuřili příznivci v kotli, kteří trávník zasypali kelímky od piva a několika dalšími předměty. Hrozen fotbalistů v zelenobílých dresech se sesypal kolem hlavního arbitra Královce.

Jenže ten podle protokolu rozhodl zcela správně, k situaci se vrátil při prvním přerušení hry, v tomto případě při gólu.

Před protiútokem Bohemians odcentroval do pokutového území domácích Bořil, kde kapitán Krch držel Masopusta a ten upadl. Sudí situaci přehlédl, vrátil se k ní až po radě, kterou dostal do sluchátka od videorozhodčího Miroslava Zelinky.

„Já jsem to neviděl, ale když se šel rozhodčí kouknout, Maso říkal, že na něj byla jasná penalta,“ tvrdil v poločasovém rozhovoru O2 TV Milan Škoda.

Rozhodčí Pavel Královec.

Tomáš Souček proměňuje penaltu.

Byl to stejný faul, kvůli kterému se kopala penalta v sobotu v Liberci proti Spartě: obránce zezadu objal protihráče, takže bez debat. Ruku, kterou si hlavou trefil při stejné situaci Dostál, rozhodčí jako přestupek správně nevyhodnotil.

Podobně se během loňského mistrovství světa zachoval turecký sudí Cakir během osmifinále mezi Nigérií a Argentinou.

Ve Vršovicích se k nařízené penaltě po krátké prodlevě postavil Souček a před tribunou domácích ultras chladnokrevně proměnil. Pramálo vadila jemu i spoluhráčům další salva plastových pivních kelímků.

Pískot a bučení příznivců Bohemians se nesly snad celými Vršovicemi, tak moc během jediného okamžiku narostla nevraživost vůči rozhodčímu a týmu rivala. Domácí kotel sarkasticky skandoval „video“ pokaždé, když kterýkoli slávistický hráč upadl v pokutovém území.

Nepřátelské atmosféře přidal ještě hlasatel v Ďolíčku, který začal hosty označovat jako „tým ze západních Strašnic“ a hráčům Slavie přestal říkat jmény. Penaltu tedy podle něj vstřelil hráč číslo 22, druhou hostující trefu těsně před pauzou přidal kapitán s číslem 21.

Autoři: Vojtěch Povejšil, Jiří Čihák