Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Namyšlená hvězda? Ibrahimovič nedobyl Francii chováním, ale góly

Sport

  14:32
PAŘÍŽ/PRAHA - Není zrovna nejoblíbenější světovou hvězdou, ale že patří mezi nejlepší hráče planety se Zlatanu Ibrahimovičovi upřít nedá. Dokázal to i ve své první sezoně v dresu Paris St. Germain. Svými góly dotáhl po devatenácti letech klub k titulu a ještě byl v pondělí vyhlášen nejlepším fotbalistou francouzské ligy.

Fotbalista Paris St. Germain Zlatan Ibrahimovič foto: Reuters

PSG utratil loni v létě za Ibrahimoviče velké peníze a posílá mu na účet i astronomický plat. Přesto málokdo pochyboval, že se příchod útočníka AC Milán nevyplatí. "Tohle je jeden z nejlepších obchodů, jaké francouzský fotbal udělal za posledních 30 let. Zlatan je muž, který rozhoduje zápasy, v nichž se rozhoduje o trofejích," věřil například legendární francouzský internacionál Patrick Viera.  Nemýlil se. Švédský reprezentant nastřílel 29 branek, úspěšnější byl v Ligue 1 naposledy Jean-Pierre Papin v ročníku 1989/90. Tehdy si připsal o jednu trefu víc.

Ibrahimovič měl navíc i velkou zásluhu na tom, že PSG postoupil do čtvrtfinále Ligy mistrů. V soutěži nahrál na sedm gólů a je v této statistice vedoucím mužem. "Jsem v Paříži šťastný, už začátek sezony mi vyšel perfektně. Víc si nemohu přát. Teď chci francouzský titul také obhájit a jako správný profesionál dodržet dvouletou smlouvu, kterou tady mám," popřel Ibrahimovič spekulace médií, podle kterých by mohl v následujících měsících stadion Park Princů opustit.

Vždyť bývalá hvězda Ajaxu, Juventusu, Interu Milán či Barcelony vyhrála za posledních jedenáct let už deset mistrovských titulů. "Každý by ho chtěl, ale Zlatan naštěstí patří nám a daří se mu. Proč by tedy odcházel? Zůstane," věří italský kouč Carlo Ancelotti, jenž je sám údajně na odchodu. Nesporné fotbalové schopnosti Ibrahimoviče jsou důvodem, proč fanouškům pařížského velkoklubu nevadí ani kanonýrova pověstná arogance a nabubřelost.

"Často lidi uráží, je trochu arogantní a hodně si stěžuje"

Jednatřicetiletý Ibrahimovič je znám přehnaně sebevědomými výroky, sobeckostí a nejen na hřišti také agresivitou vůči spoluhráčům a soupeřům. Nejeden fotbalista už prohlásil, že měl se švédskou superstar osobní problém. "Často lidi uráží, je trochu arogantní a hodně si stěžuje," řekl o něm spoluhráč z Paris St. Germain Lucas Moura. Dvacetiletý záložník se později pokoušel svá slova popřít a zlehčit.

Konfliktní povahu prý Ibrahimovič ukázal i během oslav francouzského titulu, kdy televizní kamery zachytili jeho hádku se sportovním ředitelem klubu Leonardem. Ten údajně po útočníkovi chtěl, aby si na chvilku odskočil na dopingovou zkoušku. "Ale jinak to neumím. Prostě chci na trávníku cítit, že žiju. Když budu uvolněný, tak budu hrát špatně. Musím se naštvat, abych vyhrával. A pokud mi někdo bude říkat, že na něj řvu, tak budu křičet ještě víc," obhajuje své chování jednatřicetiletý útočník.

Razí totiž vlastní styl. A vůbec mu nevadí, že kvůli své tvrdohlavosti v roce 2009 vůbec nezapadnul do týmu Barcelony. "Tehdy jsem se snažil sám sobě dokázat, že můžu být hodný kluk. Chtěl jsem zůstat nohama na zemi, jak se ode mě požadovalo. Tolik jsem toužil všem ukázat, že se ve mně pletou. Ale málem jsem se z toho zbláznil. A od té doby jsem sám sebou. Zatím to funguje," tvrdí fotbalista, který v mládí vyrůstal pouze s matkou a sourozenci a často ani neměl co jíst.

Známé výroky Zlatana Ibrahimoviče

  • Když si kdysi poradil s obráncem Liverpoolu Stéphanem Henchozem
    "Pohnul jsem se doleva a on musel také. Změnil jsem směr doprava a on mě znovu následoval. A když jsem pak udělal další kličku zase doleva, tak si mohl jít koupit párek v rohlíku."
  • Když se ho novinář zeptal, proč má jizvy na obličeji
    "Nevím, zkuste se zeptat své manželky."
  • Když se ho novinář zeptal, jestli může Ajax ztratit v posledních třech utkáních sezony devět bodů
    "Jak to tak počítám, tak je to možné. Matematicky mi to vychází, že ve třech zápasech opravdu můžete ztratit devět bodů."
  • O ženách
    "Až potkám tu nejkrásnější ženu světa, začnu s ní chodit."
  • O tom, jestli koupil manželce dárek k narozeninám
    "Už nic nepotřebuje, má mě, Zlatana."
  • O spekulacích, že je gay
    "Přijďte ke mně se sestrou na návštěvu a já vám ukážu, kdo z nás dvou je gay!"
  • Když byl tázán, zda hraje jugoslávským či spíš švédským stylem?
    "Hraju Zlatanstylem."
  • Když mu bulvární média začala vyčítat, že si koupil další luxusní Porsche
    "To není pravda, objednal jsem si letadlo. To je daleko rychlejší."
  • Když reagoval na kritiku od norského útočníka Johna Carewa
    "To, co umí Carew s míčem, tak já vám předvedu s pomerančem."
  • O hledání bydlení v Paříži
    "Když nic nenajdu, prostě si koupím nějaký hotel."
  • O tom, který post na hřišti mu vyhovuje nejlépe
    "Zvládnu odehrát všech jedenáct postů. Dobrý fotbalista totiž může hrát všude."
  • O zranění
    "Zraněný Zlatan znamená vážné potíže pro každý tým, ve kterém působí."
  • O důvodech, proč nikdy nezískal Zlatý míč pro nejlepšího hráče světa
    "Nepotřebuju takovou trofej, abych se dozvěděl, že jsem nejlepší. Já už to o sobě vím."
  • O trenérovi Barcelony, s nímž nevycházel
    "Když jsme spolu seděli v kabině, vždycky jsem se cítil jako bych tam nepatřil. Tak divně na mě Josep Guardiola zíral. Byla jako kamenná stěna, nejevil žádné známky života a já si přál, abych mohl být někde úplně jinde."

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...