130 let
Ivan Hašek.

Ivan Hašek. | foto: Lidové noviny

Nápad ministerstva financní? Záhuba fotbalu, děsí se Ivan Hašek

Sport
  •   15:33
PRAHA - Předseda fotbalového svazu Ivan Hašek zásadně nesouhlasí s tím, aby byl český sport od nového roku financován podle modelu, jaký navrhuje ministerstvo financí. Zástupci státní správy chtějí mimo jiné zastavit přísun peněz pro okresní svazy Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) a podporovat konkrétní sportovní projekty.

Hašek namítá, že především výkonnostní fotbal se bez okresních svazů a jejich organizačního servisu neobejde. "Fotbal na takovou věc absolutně není připravený. Byl by to obrovský problém a pevně věřím, že politici dosavadní systém neshodí. Fotbal by na tom hodně prodělal a především jeho základna by byla ohrožena," varoval Hašek. Šéf fotbalového svazu se o záměrech ministerstva financí dozvěděl teprve nedávno.

Nyní se svými spolupracovníky chce jeho vedení přesvědčit, že zachování stávajícího systému je pro fotbalové hnutí nezbytné. Hašek si prý vůbec neumí představit, že by nový způsob financování začal platit už od prvního ledna. "Všechno by se muselo vymyslet s velkým předstihem, na tuto variantu není nikdo připraven. Museli bychom dostat větší prostor, abychom se dokázali přizpůsobit," upozornil Hašek, že nový model nepočítá s problémy, které může způsobit v masovém měřítku.

Karel Brückner a Ivan Hašek.

Fotbal je totiž s více než půlmilionovou základnou jednoznačně největší sportovní organizací v zemi. Zatímco menší sporty, které se díky menšímu počtu organizovaných sportovců bez okresních svazů obejdou, plán ministra financí Miroslava Kalouska na zvýšení dotací pro konkrétní projekty vítají, fotbalový svaz bije na poplach. "Nemáme vlastní právní subjektivitu, fotbal jako jediný sport potřebuje okresní svazy ČSTV, jejichž prostřednictvím organizuje nižší soutěže. Najít nové objekty a vybudovat celou infrastrukturu nejde přece za týden," vysvětlil Hašek, že návrh je pro výkonnostní fotbal v mnohém likvidační.

Ministerstvo financí poskytlo loni ČSTV sumu přesahující 200 milionů korun. Zhruba polovina padla na krytí osobních nákladů, čemuž nyní Kalousek, jenž aparát ČSTV považuje za přebujelý, chce zamezit. V roce 2011 má ČSTV inkasovat 270 milionů, které však mají pomáhat výhradně jednotlivým sportovním projektům a také podpoře mladých nadějí.

Autor: ČTK