130 let

Edinson Cavani se raduje ze čtvrtého gólu do sítě Barcy. | foto: Reuters

Naprostý debakl v Lize mistrů. Barcelona prohrála v Paříži 0:4

Sport
  •   22:35
PAŘÍŽ - Demontáž, rozklad, rychta. Fotbalisté Paris St. Germain neměli v úvodním zápase osmifinále Ligy mistrů s hvězdami Barcelony žádné slitování a díky výhře 4:0 jsou velmi blízko postupu do čtvrtfinále. Dvěma góly se na výhře PSG podílel argentinský záložník Ángel di María, který tak oslavil dnešní 29. narozeniny.

Real porazil Pamplonu a zůstal první, Barcelona rozdrtila Alavés

Ve druhém úterním zápase porazila Benfica Lisabon na svém hřišti Dortmund 1:0, který neproměnil pokutový kop.

Pro Barcelonu jde o nejhorší prohru v soutěži od semifinále s Bayernem Mnichov v roce 2013, kdy rovněž prohrála 0:4. Jen třikrát v historii evropských pohárů se stalo, že by v odvetě někdo smazal čtyřgólovou ztrátu a postoupil.

V Lize mistrů se to ještě nikomu nepovedlo. Barcelona přitom ve čtvrtfinále LM nechyběla od sezony 2006/07.

Už před utkáním panovaly v táboře Katalánců obavy z trenéra PSG Unaie Emeryho, který dlouho působil ve španělské lize. A potvrdily se, protože Emery svůj tým skvěle připravil.

Ángel di Mária se raduje ze svého druhého gólu v zápase.
Zklamaný Lionel Messi.

Pařížané zaskočili Barcelonu velmi aktivní a agresivní hrou, nepouštěli ji k tradiční kombinaci a zcela vymazali hvězdné ofenzivní trio Neymar, Luis Suárez, Lionel Messi. Sami naopak po ziscích míčů podnikali smrtící brejky.

Nejprve vybojoval Julian Draxler standardní situaci, ze které přesně zamířil Di María a slavil první gól. Pomohla mu k tomu i chyba ve zdi hostů, když Luis Suárez nevyskočil a míč proletěl mezerou.

Před poločasem pak velmi dobře hrající Adrien Rabiot obral o míč Messiho a založil brejk, na jehož konci zvýšil Draxler na 2:0. Navíc hned po změně stran další parádní střelou z dálky přidal třetí gól Di María.

Výsledky:

Benfica Lisabon - Borussia Dortmund 1:0 (0:0)
Branka:
48. Mitroglu. Rozhodčí: Rizzoli - Banti, Irrati (všichni It.). ŽK: Fejsa - Schmelzer, Pulisic, Bartra. Diváci: 55.124.

Paris St. Germain - FC Barcelona 4:0 (2:0)
Branky:
18. a 55. Di María, 40. Draxler, 72. Cavani. Rozhodčí: Marciniak - Sokolnicki, T. Listkiewicz (všichni Pol.). ŽK: Rabiot - A. Gomes, Busquets, Rafinha. Diváci: 46.484.

Zdecimovaná Barcelona už se nevzmohla na odpor, za celý zápas vystřelila jen jednou na branku. Naopak z mnoha dalších brejků přidal PSG ještě čtvrtý gól, při kterém potvrdil střeleckou formu Edinson Cavani.

Pařížané jsou tak blízko k tomu, aby Barceloně oplatili vyřazení ze čtvrtfinále z let 2013 a 2015. Na její půdě si mohou dovolit i prohrát 0:3 či o čtyři góly se vstřelenou brankou.

Dramatičtější je bitva mezi Benficou a Dortmundem, která v prvním utkání přinesla jediný gól. Lisabonskému týmu na to doma stačila jediná přímá střela na branku krátce po změně stran.

Po rohovém kopu hlavičkoval Luisao, nehlídaný Kostas Mitroglu měl v malém vápně dostatek času si míč zpracovat a zblízka překonat ležícího gólmana. Dal tak 13. gól v posledních 13 zápasech.

Dortmund měl v zápase převahu a mohl brzy srovnat, ale proti byl skvěle chytající brankář Ederson.

Lapil i pokutový kop za ruku spoluhráče, když si počkal na střelu Pierra-Emericka Aubameyanga do středu branky. Zneškodnil i další velké šance hostů a byl tak hlavní postavou duelu.

Autoři: lar, ČTK