Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Narodil jsem se v roce 1001, řekl doktorovi. Mladý fotbalista po mozkových příhodách raději ukončil kariéru

Sport

  5:00
Londýn - Pro devatenáctiletého obránce anglického Peterboroughu Bobbyho Coppinga to byl velmi těžký, ale zároveň logický krok. Po prodělání dvou lehkých mozkových příhod se rozhodl ukončit svojí fotbalovou kariéru, bývalého talenta podpořili útočník Tottenhamu Harry Kane či obránce Chelsea Reece James.

Bobby Copping. foto: Twitter.com/ Sportsman

Peterborough před rokem těsně přišlo o play-off, a tím pádem následnou šanci na postup z anglické League One (třetí nejvyšší soutěž). A tak se snažilo do svého kádru zapracovat nové perspektivní hráče. Jedním z nich byl devatenáctiletý Bobby Copping, kterého si na zkoušku povolal trenér Bobby Ferguson.

Jeden špatný pohyb ale vše změnil.

Devatenáctiletý Bobby Copping po běžném hlavičkovém souboji na tréninku hned tušil, že je zle. „Jakmile jsem trefil hlavou míč a spadl na zem, věděl jsem, že je něco špatně. Skoro jsem neviděl, byl jsem téměř slepý,“ popsal následnou lehkou mozkovou příhodu.

Pro mladého Bobbyho a jeho rodinu tím dnem začala bolestivá sedmiměsíční cesta, na jejímž konci se vytáhlý obránce rozhodl vše uzavřít. Kvůli přetrvávajícím problémům s mozkem musel Copping ukončit kariéru.

„Slovy nejde popsat, jak se teď cítím. Je to jako kdyby mi někdo bodl kudlu do zad,“ řekl ke svému konci rodák z Essexu.

Po vyšetření mozku strávil Copping v nemocnici čtyři dny. Tam na něj dohlížel tým elitních neurologů, kteří ale situaci stabilizovali a vyhodnotili tak, že není žádné riziko dalšího krvácení do mozku. Stav devatenáctiletého Angličana se podle nich zlepšil a Copping tak byl puštěn do domácího léčení.

Vše nasvědčovalo tomu, že se devatenáctiletý Bobby ve spolupráci s fyzioterapeutem Peterborough a doktory vrátí po rekonvalescenci na hřiště a že šlo pouze o jednorázovou událost.

„Před svým návratem jsem nabral skvělou kondici, cítil jsem se dobře. Pak jsem se ale jednou rozcvičoval se spoluhráči, trefil míč hlavou a stalo se přesně to samé co minule. Ztratil jsem zrak a třeštěla mi hlava, i hned mi zavolali sanitku a znovu mě převezli do nemocnice,“ vzpomíná Copping na osudný moment a další příhodu.

Po řadě rozhovorů s elitními neurology a různých experimentech tak musel Bobby Copping udělat jediný rozumný krok - ukončit fotbalovou kariéru proto, aby se mu lehká mozková příhoda již neopakovala. Diagnostikována mu následně byla posttraumatická stresová porucha (postižený opakovaně prožívá událost v myšlenkách, snech a fantaziích a vyhýbá se místům a situacím, ve kterých k události došlo).

„V současné chvíli se snažím pamatovat si běžné věci. Vzpomínám si, jak mi jeden z doktorů řekl, že jsem mu na otázku, kdy mám narozeniny sdělil, že jsem se narodil v roce 1001. Hlavou jsem byl úplně mimo,“ popisuje mladý Brit své rozpoložení.

Druhý den po oznámení konce kariéry Coppingovi poslal podepsaný dres útočník anglické reprezentace Harry Kane, po telefonu s ním mluvila i hvězda Chelsea Reece James.

„Za reakce Harryho a Reeceho jsem moc vděčný. Celý můj život byl fotbal, miloval jsem každou minutu s míčem a nikdy jsem nechtěl nic jiného dělat. I přestože mi okolnosti nedovolily v kariéře pokračovat, vidím ve svém fotbalovém životě spoustu pozitiv.“

Copping chce svým příběhem inspirovat ostatní mladé hráče a předejít případným zdravotním komplikacím.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...